Live

Șantajul lui Putin la adresa Europei, „ascuns” de Angela Merkel. Presa a intrat în posesia documentelor

Data publicării:
Angela Merkel și Vladimir Putin. Foto: GettyImages

Angela Merkel știa că Rusia ar putea încerca să șantajeze Europa pentru a construi o nouă mare conductă de gaz, dar a „ascuns” informația, potrivit ziarul german Handelsblatt, relatează The Telegraph.

Conducta Nord Stream 2 a fost proiectată pentru a dubla fluxul de gaz rusesc direct către Germania, dar a fost extrem de controversată din cauza riscului pe care îl reprezenta pentru Ucraina.

Criticii s-au temut că, dacă ar furniza gaz direct Europei, Rusia ar putea să priveze economia Ucrainei de taxele de tranzit pe care le percepea.

Pe măsură ce aceste temeri au fost exprimate, și conducta aștepta încă unele aprobări, Rusia a început să reducă livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1, care transporta deja gaze din Rusia în Germania.

În ultimele sale luni ca șef al guvernului german, în 2021, Merkel i-a spus lui Handelsblatt că nu există niciun motiv să creadă că Rusia limitează livrările de gaze.

Cu toate acestea, conform documentelor confidențiale consultate de ziar, Ministerul Economiei a avertizat că Rusia umple depozitele de gaze „foarte încet”, și că a te baza pe Kremlin pentru furnizarea de gaze ar putea avea „consecințe dramatice”.

Dezvăluirea vine în timp ce noi documente publicate de ziarul Suddeutsche Zeitung, de asemenea, au arătat că două guverne Merkel consecutive au făcut eforturi intense pentru ca Nord Stream 2 să fie dată în funcțiune, susținând că acordul său cu Gazprom, compania energetică rusă – care este deținută majoritar de stat – a fost un „proiect al sectorului privat”.

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda criticilor repetate ale SUA la adresa proiectului, precum și a aliaților europeni, care spuneau că această nouă conductă ar face ca Europa să se bazeze prea mult pe gazul rusesc. Cu toate astea, unele guverne europene au declarat că magistrala de gaze naturale este vitală pentru asigurarea aprovizionării cu energie, pe fondul creșterii prețurilor la gaze în 2021.

Germania a spus Kremlinului că o condiție a acordului, care fusese stabilită pentru a transporta gaz rusesc pe o distanță de peste 1.200 de kilometri prin Marea Baltică, era ca Rusia să continue să folosească gazoductele care traversează Ucraina.

Dar documentele Ministerului Economiei Interne avertizau după o întâlnire cu Gerhard Schröder, fostul cancelar german devenit lobbyist al Gazprom, că gigantul de stat „nu poate fi obligat” să facă acest lucru.

După ce Rusia a invadat Ucraina, lucrările la Nord Stream 2 a fost sistate oficial. Ambele conducte – Nord Stream 1 și 2 – au fost apoi distruse de atacatori necunoscuți în luna septembrie a acelui an.

Reacționând la dezvăluirile din ziare, Robert Habeck, vicecancelar din partea Verzilor, a numit hotărârea guvernului anterior o „greșeală istorică”. „Nu ar fi trebuit niciodată să fim dependenți de gazul lui Putin”.

Felix Banaszak, deputatul al Verzilor, a mers mai departe, solicitând o anchetă publică, și descriind Nord Stream 2 drept „cel mai mare eșec economic, energetic și de politică externă de la întemeierea republicii federale”.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Rețea de asasini minori descoperită în Spania: un cuplu suedez și fiul lor au fost arestați. Cum erau racolați minorii pentru a ucide

Românii renunță la autoturismele electrice în favoarea celor hibrid. Ce mărci preferă europenii

Partenerii noștri