Live

„S-a aprins ca o torță”. Incendiile pârjolesc sudul Europei. Furtuni violente în Italia, turiști evacuați în Grecia și Croația

Data actualizării: Data publicării:
Incendii puternice pe insula turistică Rodos, din Grecia. Foto: Profimedia Images

Incendiile fac prăpăd în cel puțin nouă țări din jurul Mediteranei, în timp ce mii de pompieri din Europa și Africa de Nord se luptă cu flăcările aprinse de temperaturi ridicate, condiții uscate și vânturi puternice. „Nu există un mecanism magic de apărare”, spune prim-ministrul grec, în timp ce focul cuprinde nodul Africii și sudul Europei, scrie The Guardian.

Cel puțin 34 de persoane au fost ucise în Algeria, unde 8.000 de pompieri s-au luptat marți cu incendiile din nordul țării. Incendiile au făcut prăpăd în 15 provincii, ducând la evacuarea a peste 1.500 de persoane.

Martorii spun că au fugit din calea flăcărilor care s-au aprins „ca o torță”, distrugând case și stațiuni de coastă și transformând vaste zone de pădure în pustii pârjolite.

Site-ul de știri algerian TSA a citat Oficiul Național de Meteorologie spunând că temperaturile au ajuns la aproximativ 50 de grade Celsius în unele regiuni.

Printre cei uciși s-au numărat 10 soldați prinși de flăcări la Beni Ksila, în provincia Bejaia, potrivit ministerului apărării. Agenția oficială de știri APS a raportat luni seară că 34 de persoane au murit în mai multe regiuni.

Presa locală a reflectat furia oamenilor. „Având în vedere toate aceste măsuri, de ce nu am putea evita dezastrul?”, se întreabă publicația TSA.

Alimentate de vânturile puternice, incendiile au forțat închiderea a două puncte de trecere a frontierei cu Tunisia vecină, unde incendiile au fost deosebit de puternice în regiunea Tabarka.

Peste 300 de persoane au fost evacuate din satul de coastă Melloula cu barca și pe uscat, iar pompierii încă se luptau marți cu incendiile în trei zone din nord-vest: Bizerte, Siliana și Beja. Pompierii s-au luptat să stingă flăcările care distrug pădurile și plantațiile de citrice și aluni.

Agenția oficială de presă TAP a raportat un deces, cel al unui director de școală care a murit asfixiat în urma unui incendiu în Nafza, în nord-vest.

Incendii au izbucnit, de asemenea, în pădurile din Latakia, din nord-vestul Siriei. „Echipele de pompieri lucrează pentru a stinge incendiile masive care au izbucnit în pădurile din zona rurală din nordul Latakia, care sunt încă necontrolate până acum”, au anunțat pompierii, care folosesc elicoptere pentru a stinge focul.

Italia, incendii și furtuni violente

Italia a fost lovită de furtuni violente și incendii. Cel puțin șapte persoane au murit marți după furtunile din nord și incendiile din Sicilia.

Printre cei uciși s-a numărat și o fată de 16 ani. Prim-ministrul, Giorgia Meloni, a declarat că fata a murit când un copac a căzut peste ea, în timp ce se afla într-o tabără lângă Brescia, după vânturi puternice și ploi torenţiale peste noapte.

Milano a fost lovit ploi torenţiale și grindină, care au inundat străzi și au smuls copaci, dintre care unii au căzut peste mașinile parcate.

În timp ce în nord erau furtuni, valul de căldură din sud a continuat, cu temperaturi de 47,6 grade înregistrate luni în orașul Catania, din estul sicilian. Cadavrele a două persoane au fost găsite într-o casă distrusă de flăcări, în timp ce o femeie de 88 de ani a fost găsită moartă în apropierea orașului sicilian Palermo.

Președintele regional al Siciliei, Renato Schifani, a declarat că plănuiește să ceară guvernului să declare stare de urgență pentru insulă.

Ministrul protectiei civile, Nello Musumeci, a scris pe Facebook: „Trăim în Italia una dintre cele mai complicate zile din ultimele decenii – furtuni, tornade și grindină gigantică în nord și căldură dogoritoare și incendii devastatoare în centru și sud. Revoluția climatică care ne-a lovit țara ne cere tuturor... o schimbare de atitudine.”

Peste 20.000 de persoane evacuate în Grecia

Grecia a fost, de asemenea, puternic afectată în această vară, autoritățile evacuând în ultimele zile peste 20.000 de persoane din case și stațiuni din sudul insulei de vacanță Rodos.

Aproape 3.000 de turiști s-au întors acasă cu avionul până marți, potrivit cifrelor Ministerului Transporturilor, iar operatorii de turism au anulat călătoriile viitoare.

Doi piloți au murit când avionul lor, trimis pentru stingerea incendiilor, s-a prăbușit pe un deal din apropierea orașului Karystos, pe insula Evia, la est de Atena.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a declarat: „În fața provocărilor cu care se confruntă întreaga planetă, în special Mediterana, care este un punct fierbinte al schimbărilor climatice, nu există un mecanism magic de apărare, dacă ar exista l-am fi implementat.”

Zone turistice din Croația, afectate de incendii

În Franța, aproape 100 de pompieri încercau să țină sub control un incendiu în municipiile Cagnes-sur-Mer și Villeneuve-Loubet, în apropiere de aeroportul internațional din Nisa, au declarat marți oficiali guvernamentali.

Departamentul Bouches-du-Rhone a fost plasat marți în „alertă roșie”, autoritățile constatând un „risc foarte mare” de incendii de vegetație. Peste 300 de pompieri se luptau pentru a opri incendiile în apropierea orașului Arles, a declarat poliția.

În Croația, vânturile au fost atât de puternice încât aeronavele de stingere a incendiilor nu au putut decola, a informat presa locală. Pompierii s-au luptat marți seara cu incendiile care se răspândeau chiar la sud de orașul Dubrovnik, o destinație turistică.

Vânturile au adus dezastru în Muntenegru, unde două persoane s-au înecat și mai multe au fost rănite când furtunile puternice din sud au lovit coasta, au declarat autoritățile portuare din orașele Ulcinj și Petrovac.

Un incendiu care s-a răspândit rapid în centrul insulei Gran Canaria din Spania a determinat, marți, autoritățile să îndepărteze câteva sute de săteni, să închidă trei drumuri și să desfășoare elicoptere de stingere a incendiilor.

Antonio Morales, șeful Consiliului Insular din Gran Canaria, a declarat că aproximativ 100 de pompieri și nouă avioane lucrează pentru a stinge incendiul care a ars până acum peste 200 de hectare de pădure.

În Portugalia, de obicei una dintre țările europene cel mai grav afectate de incendii, potrivit datelor UE, sute de pompieri portughezi s-au luptat marți cu flăcările în apropierea popularei destinații de vacanță Cascais.

Incendiul a început într-o zonă muntoasă a parcului Sintra-Cascais, care acoperă aproximativ 145 km pătrați la vest de Lisabona. Au fost aduși peste 600 de pompieri și avioane cu apă.

Primarul din Cascais, Carlos Carreiras, a spus că rafalele puternice sunt cea mai mare provocare și că unele persoane au fost evacuate ca măsură de precauție.

Portugalia este lovită de o secetă puternică, care afectează 90% din țară.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vortexul polar se extinde în SUA. Roxana Bojariu, climatolog: Este atipică această furtună de iarnă, acest ciclon extratropical

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Cel mai bătrân animal descoperit vreodată ar putea dezvălui când un curent oceanic crucial va suferi un colaps catastrofal

Guvernul italian cere eliberarea jurnalistei Cecilia Sala din Iran. Ambasadorul iranian a fost convocat la MAE

Partenerii noștri