Live

Rușii susțin că Turcia a semnat un nou contract pentru cumpărarea de sisteme rusești S-400. Un oficial turc neagă

Data actualizării: Data publicării:
Erdogan și Putin. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Presa de stat din Rusia, care citează un oficial militar rus, susține că Turcia a semnat un nou contract de achiziție de sisteme antiaeriene S-400, într-un moment în care NATO, din care Turcia face parte, încearcă să izoleze Rusia și să-i minimizeze influența după declanșarea războiului din Ucraina. Un oficial turc din domeniul apărării a negat informația. Declarația a fost transmisă de agenția de presă de stat rusă, Tass, și citată de Reuters.

„Vreau să specific că un contract (n. red. – privind achiziționarea de sisteme S-400, a fost deja semnat. Printre altele, el prevede localizarea producției anumitor componente din sistem”, a spus Dmitri Șugaiev, șeful serviciului rus de cooperare militară, referindu-se la presupusul nou contract pe care turcii l-ar fi semnat cu rușii.

Un oficial turc din domeniul apărării a negat, însă, că o astfel de achiziție ar fi fost stabilită.

„Contractul inițial cu Rusia a fost pentru achiziția de sisteme S-400 în două tranșe. Cumpărarea celei de-a doua tranșe era deja inclusă în planul inițial și contractul aferent.

Prin urmare, nu avem ce informații să oferim. Procedura este în derulare și nu există vreun nou acord”, a spus oficialul turc, citat de Reuters.

Contractul inițial, prin care Turcia a cumpărat sisteme rusești de apărare a produs furie la Washington, iar SUA a răspuns prin impunerea de sancțiuni împotriva Turciei, care deși este o țară NATO, încearcă de mai mulți ani să joace și alături de dictatorul rus.

Un nou contract între turci și ruși ar provoca o nouă serioasă criză în NATO, în condițiile în care SUA încearcă să izoleze Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, dar și să mențină unitatea Alianței în fața agresorului rus.

Turcia și Rusia au semnat primul contract în decembrie 2017, iar primele sisteme S-400 au ajuns în Turcia în iulie 2019. Valoarea lor estimată este de 2,5 miliarde de dolari.

Ca răspuns, guvernul de la Washington a impus sancțiuni industriei de apărare din Turcia și a eliminat țara din programul de dezvoltare al avioanelor de luptă F-35, în care era și dezvoltator și cumpărător.

Turcia nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, însă a jucat activ un rol de mediator după ce Putin a dat ordinul de invadare a Ucrainei în 24 februarie.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Fostul comandant al armatei ucrainene: „Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia”

Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o momeală”

Partenerii noștri