Live

Rușii susțin că Turcia a semnat un nou contract pentru cumpărarea de sisteme rusești S-400. Un oficial turc neagă

Data actualizării: Data publicării:
Erdogan și Putin. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Presa de stat din Rusia, care citează un oficial militar rus, susține că Turcia a semnat un nou contract de achiziție de sisteme antiaeriene S-400, într-un moment în care NATO, din care Turcia face parte, încearcă să izoleze Rusia și să-i minimizeze influența după declanșarea războiului din Ucraina. Un oficial turc din domeniul apărării a negat informația. Declarația a fost transmisă de agenția de presă de stat rusă, Tass, și citată de Reuters.

„Vreau să specific că un contract (n. red. – privind achiziționarea de sisteme S-400, a fost deja semnat. Printre altele, el prevede localizarea producției anumitor componente din sistem”, a spus Dmitri Șugaiev, șeful serviciului rus de cooperare militară, referindu-se la presupusul nou contract pe care turcii l-ar fi semnat cu rușii.

Un oficial turc din domeniul apărării a negat, însă, că o astfel de achiziție ar fi fost stabilită.

„Contractul inițial cu Rusia a fost pentru achiziția de sisteme S-400 în două tranșe. Cumpărarea celei de-a doua tranșe era deja inclusă în planul inițial și contractul aferent.

Prin urmare, nu avem ce informații să oferim. Procedura este în derulare și nu există vreun nou acord”, a spus oficialul turc, citat de Reuters.

Contractul inițial, prin care Turcia a cumpărat sisteme rusești de apărare a produs furie la Washington, iar SUA a răspuns prin impunerea de sancțiuni împotriva Turciei, care deși este o țară NATO, încearcă de mai mulți ani să joace și alături de dictatorul rus.

Un nou contract între turci și ruși ar provoca o nouă serioasă criză în NATO, în condițiile în care SUA încearcă să izoleze Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, dar și să mențină unitatea Alianței în fața agresorului rus.

Turcia și Rusia au semnat primul contract în decembrie 2017, iar primele sisteme S-400 au ajuns în Turcia în iulie 2019. Valoarea lor estimată este de 2,5 miliarde de dolari.

Ca răspuns, guvernul de la Washington a impus sancțiuni industriei de apărare din Turcia și a eliminat țara din programul de dezvoltare al avioanelor de luptă F-35, în care era și dezvoltator și cumpărător.

Turcia nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, însă a jucat activ un rol de mediator după ce Putin a dat ordinul de invadare a Ucrainei în 24 februarie.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristiano Ronaldo, dezlănțuit! A rostit 3 nume și apoi a trecut la atac: "O spun aici, de față cu toată lumea"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fabricarea rachetei Oreșnik a fost realizată cu ajutorul unor firme din Germania și Japonia, care au furnizat echipamente esențiale

Slovacia spune că este pregătită să găzduiască negocieri de pace între Rusia şi Ucraina: „Un semnal pozitiv”

Un american a fost condamnat la 15 ani de închisoare în Rusia. FSB susține că a divulgat secrete biotehnologice

Rusia a amendat rețeaua TikTok

Partenerii noștri