Live

Energoatom: O linie electrică de la centrala nucleară Zaporojie a fost lovită de obuze rusești. Moscova acuză ucrainenii de atac

Data actualizării: Data publicării:
Centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie se află sub controlul rușilor de la începutul lunii martie. Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE 23:30 Operatorul ucrainean de stat din domeniul energiei nucleare Energoatom a declarat că o linie electrică de înaltă tensiune de la centrala sa nucleară din Zaporojie (sud-est) a fost lovită vineri de bombardamentele ruseşti, dar centrala funcţionează în continuare şi că nu au fost detectate emisii radioactive, relatează Reuters.

În apropiere de zona industrială a centralei atomo-electrice din Zaporojie ca urmare a bombardamentelor invadatorilor ruşi au fost înregistrate trei „sosiri”, scrie Energoatom pe Telegram, referindu-se la trei obuze căzute în acel perimetru, potrivit agenţiei de presă Unian.

A fost afectată o linie electrică de înaltă tensiune a autotransformatorului GRP de 330 kV al centralei din Zaporojie, conform agenţiei de presă citate.

Declaraţia Energoatom intervine la scurt timp după ce administraţia rusă a oraşului ucrainean ocupat Enerhodar a declarat ca obuze ucrainene au lovit linii electrice ale centralei şi clădiri industriale ale acesteia, notează Reuters.

Agenţia rusă de presă Interfax, citând administraţia instalată de forţele ruse în oraşul Enerhodar, a transmis că un incendiu ar fi izbucnit în incinta centralei şi că au survenit deficienţe în asigurarea funcţionării în siguranţă a reactoarelor centralei din cauza avarierii a două linii electrice.

„Au fost avariate două linii electrice, care alimentau un echipament de distribuţie cu o putere de 750 de kilowaţi, necesar pentru funcţionarea în siguranţă a blocurilor energetice ale centralei nucleare din Zaporojie”, a informat administraţia prorusă a oraşului Enerhodar, citată de Interfax.

Atacul a declanşat un incendiu pe care pompierii locali încearcă să-l stingă.

Ministrul britanic al Apărării: Rușii pun în pericol centrala nucleară din Zaporojie. Toate principiile de siguranţă au fost încălcate

Acţiunile forţelor ruse sunt susceptibile să pună în pericol securitatea şi siguranţa centralei nucleare din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, concluzionează vineri Ministerul britanic al Apărării, în baza informaţiilor puse la dispoziţie de serviciile sale secrete, potrivit DPA, citată de Agerpres.

„După cinci luni de ocupaţie, intenţiile Rusiei cu privire la centrala nucleară din Zaporojie rămân neclare„, apreciază ministerul. „Cu toate acestea, acţiunile pe care le-au întreprins (ruşii) la această facilitate au subminat cel mai probabil securitatea şi siguranţa funcţionării normale a centralei”, potrivit acestuia.

Forţele ruse au utilizat unităţi de artilerie instalate în zone din apropierea centralei pentru a lovi teritoriul ucrainean pe malul de vest al râului Nipru, se arată în raport.

În acelaşi timp, ruşii au folosit zona din jurul centralei, în special oraşul adiacent Enerhodar, pentru a da o pauză forţelor sale, "utilizând statutul centralei de obiectiv protejat pentru a reduce riscul unor eventuale atacuri ucrainene pe timpul nopţii pentru echipamentele şi forţele sale".

Situaţia este „volatilă” la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, îşi exprimase marţi îngrijorarea directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care continuă să depună eforturi pentru a trimite o misiune la faţa locului.

„Situaţia este într-adevăr volatilă”, afirmase Rafael Grossi în cursul unei conferinţe de presă la sediul Naţiunilor Unite din New York, în a doua zi a conferinţei celor 191 de state semnatare ale Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP).

„Toate principiile de siguranţă au fost încălcate într-un fel sau altul. Şi nu putem permite ca acest lucru să continue”, a adăugat el. În deschiderea conferinţei ONU luni, el subliniase deja că situaţia devine „tot mai periculoasă pe zi ce trece”.

AIEA încearcă să trimită o misiune de inspectori la centrala din Zaporojie, dar întâmpină dificultăţi. Misiunea sa a fost refuzată până şi de Ucraina, care consideră că aceasta ar legitima ocuparea rusă a sitului în ochii comunităţii internaţionale, a explicat în urmă cu câteva săptămâni operatorul ucrainean Energoatom, potrivit AFP.

„O deplasare acolo este foarte complexă pentru că necesita acordul şi cooperarea mai multor actori”, în special a Ucrainei şi Rusiei, precum şi sprijinul ONU, fiind o zonă de război, a explicat marţi Rafael Grossi.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, acuzase luni Rusia că foloseşte această centrală, cea mai mare din Europa, "ca bază militară pentru a trage asupra ucrainenilor, ştiind că aceştia nu pot riposta pentru că riscă să lovească un reactor nuclear sau deşeuri puternic radioactive''.

„Aceasta duce noţiunea de scut uman la un nivel complet diferit şi teribil”, adăugase el, insistând ca AIEA să aibă acces la centrală.

În 2021, centrala din Zaporojie a furnizat 20% din producţia anuală de energie electrică a Ucrainei şi 47% din cea produsă de centralele nucleare ale ţării.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

„Rachetă balistică venind dinspre nord!”. Explozii puternice în Kiev, după un atac rusesc masiv. Cel puțin un mort și mai mulți răniți

Putin va avea un milion de militari uciși și răniți în Ucraina, dacă războiul mai continuă 6 luni. Câți militari a pierdut Kievul

Marea Britanie ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a-i instrui pe soldaţii ucraineni, sugerează ministrul apărării

Partenerii noștri