Live

Rușii evacuează alte mii de locuitori din regiunea Kursk, aflată sub asediul trupelor ucrainene. Zelenski: Kievul își atinge obiectivul

Data actualizării: Data publicării:
Ucrainenii continuă să desfășoare operațiuni ofensive în regiunea rusească Kursk și să avanseze în teritoriul Rusiei. Foto: Profimedia Images

Autorităţile din Kursk au decis să evacueze populaţia din districtul Gluşkov, a declarat miercuri seara guvernatorul interimar Alexei Smirnov, pe fondul înaintării continue a forţelor ucrainene în regiunea de graniţă, informează Reuters, potrivit Agerpres. În discursul său de miercuri, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina îşi atinge obiectivul strategic în cadrul operaţiunii din Rusia. 

Districtul Gluşkov se învecinează direct cu Ucraina şi are o populaţie de aproximativ 20.000 de locuitori.

Guvernatorul Smirnov a spus pe aplicaţia de mesagerie Telegram că poliţia şi alte organisme ale statului vor coordona procesul de evacuare.

Ucraina a declarat miercuri că invazia sa transfrontalieră a avansat cu unu până la doi kilometri în regiunea Kursk de la începutul zilei şi că trupele sale au terminat de curăţat oraşul rusesc de graniţă Sudja de forţele Moscovei.

Oficiali ruşi au informat că aproape 200.000 de persoane au fost evacuate în urma atacului ucrainean.

Citește și: VIDEO La Kiev se discută despre variante de administrare a teritoriilor din regiunea Kursk aflate sub control ucrainean

Forţele ucrainene continuă să avanseze pe teritoriul rus

Liderul ucrainean a declarat că trupele ucrainene au avansat mai mulţi kilometri în cel mai mare atac asupra Rusiei de la al Doilea Război Mondial, potrivit The Guardian.

În discursul său de miercuri, el a declarat că Kievul îşi atinge obiectivul strategic în cadrul operaţiunii şi şi-a reiterat apelul către partenerii occidentali de a permite atacuri cu rază lungă de acţiune asupra ţintelor din interiorul Rusiei. „Cu cât deciziile partenerilor sunt mai îndrăzneţe, cu atât Putin poate face mai puţin”, a spus el.

Ucraina a susţinut, de asemenea, miercuri, că a doborât un avion rusesc Su-34 peste noapte în regiunea Kursk, unde a declarat că a capturat, de asemenea, 100 de prizonieri ruşi.

Afirmaţiile privind atacul cu drone care a vizat baze aeriene par să fi fost confirmate de Rusia, care a declarat că a doborât 117 drone ucrainene care au sosit peste noapte.

Atacul a vizat bazele aeriene ruse Voronej, Kursk, Savasleika şi Borisoglebsk, pe care avioanele de război le folosesc pentru atacuri cu bombe planate asupra Ucrainei.

Zelenski declarase anterior că Ucraina „controla” 74 de aşezări ruseşti, deşi nu era clar dacă acest lucru însemna sau nu că acestea erau ocupate integral de trupele ucrainene.

„Acum, noi toţi din Ucraina ar trebui să acţionăm la fel de uniţi şi eficienţi cum am făcut-o în primele săptămâni şi luni ale acestui război, când Ucraina a luat iniţiativa şi a început să transforme situaţia în beneficiul statului nostru”, a spus Zelenski.

„Acum am făcut exact acelaşi lucru - am dovedit încă o dată că noi, ucrainenii, suntem capabili să ne atingem obiectivele în orice situaţie - capabili să ne apărăm interesele şi independenţa”.

Televiziunea de stat ucraineană a difuzat miercuri imagini cu trupele sale care dau jos un steag rusesc de pe o clădire oficială din oraşul Sudja din regiunea Kursk. Reportajul a arătat coloane militare ruse arse pe drumurile din zonă, precum şi soldaţi ucraineni împărţind ajutor umanitar locuitorilor.

Oficialii ucraineni au declarat că Kievul nu intenţionează să ocupe teritoriul Rusiei şi că obiectivul este de a preveni tirurile de rachete ruseşti în Ucraina.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consiliul Europei, îngrijorat de un amestec al Rusiei în viitoarele alegeri din Republica Moldova

Letonia limitează folosirea limbii ruse pe piaţa muncii şi o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare

Cum a ajuns Ucraina să-și repare infrastructura energetică distrusă de ruși cu bani proveniți din rezerva valutară a Rusiei lui Putin

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Partenerii noștri