Live

Live Text Putin i-a dat termen lui Șoigu să oprească până în octombrie contraofensiva Ucrainei. Rușii au bombardat din nou Odesa

Data actualizării: Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și ministrul Apărării, Serghei Șoigu. Foto: Profimedia

Rusia a atacat regiunea Odesa din sudul Ucrainei în noaptea de duminică spre luni. Noile bombardamente au rănit o femeie și au avariat instalațiile portuare, a transmis guvernatorul regiunii. De asemenea, ucrainenii au anunțat că stația maritimă din Odesa a suferit „avarii importante”, iar în hotelul stației a izbucnit un incendiu. Între timp, trupele Kievului au atacat cu drone regiunile ruse Kursk și Belgorod.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Kievul anunţă distrugerea unui depozit de muniţii rusesc în Lugansk

ACTUALIZARE 19:50 - O explozie puternică s-a produs luni pe locul unei fabrici din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, ocupată de ruşi, relatează dpa, citată de Agerpres.

Un depozit de muniţii rusesc a fost detonat într-o zonă industrială din oraşul Sorokîne, a anunţat pe Telegram şeful administraţiei militare ucrainene a regiunii Lugansk, Artem Lisohor.

Oraşul Sorokîne, cunoscut sub numele de Krasnodon în perioada sovietică, se află la peste 100 de kilometri în spatele liniei frontului şi la doar circa 10 kilometri de graniţa cu Rusia.

Mai multe înregistrări video publicate online arată nori de fum deasupra oraşului şi explozii asemănătoare detonărilor de muniţie. Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Ucraina susține că l-a ucis pe comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră

ACTUALIZARE 15:20 Armata ucraineană a afirmat luni că l-a ucis pe comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră, amiralul Víktor Sokolov, în atacul cu rachete executat vineri asupra cartierului general al acestei flote de la Sevastopol, în Crimeea anexată.

În urma loviturii aeriene, „34 de ofiţeri, printre care şi comandantul flotei ruse de la Marea Neagră, au murit”, iar „105 alţi ocupanţi au fost răniţi” şi „clădirea cartierului general este ireparabilă”, au susţinut pe Telegram forţele speciale ucrainene, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Citește continuarea AICI

Serviciile de informații militare britanice: Rușii sunt capabili să lupte în defensivă, dar rămân incompetenți în acțiuni ofensive

ACTUALIZARE 15:14 Armata rusă s-a dovedit capabilă, în ultimele 9 luni, să lupte în defensivă, dar continuă să aibă o „capacitate minimală” în pregătirea și desfășurarea acțiunilor ofensive, se arată în analiza publicată luni de experții în informații militare ai ministerului britanic al Apărării.

„În ultima săptămână, forțele ruse au depus eforturi intense pentru a organiza contraatacuri împotriva forțelor ucrainene care avansează în zonele Orihiv și Bahmut. În ambele regiuni, ucrainenii au respins atacurile rușilor și au reușit să-și mențină controlul asupra zonelor recent eliberate”, se arată în analiza ministerului britanic.

Comentariile și părerile exprimate în mediile militare ruse arată nemulțumirea profundă din rândul celor implicați în aceste contraatacuri, în special din zona Bahmut, care se plâng de planuri de atac „prost concepute”, lipsa sprijinului artileriei și numărul mare de pierderi suferite.

Doi morți în atacul rusesc din Odesa

ACTUALIZARE 14.30 Trupurile a doi oameni au fost găsite luni sub dărâmăturile unui depozit de cereale care a fost distrus în portul maritim din Odesa în urma atacului cu drone și rachete al forțelor ruse, a anunțat șeful Administrației Militare Regionale Odesa, Oleg Kiper, citat de Ukrinform.

„Din păcate, în urma unui atac nocturn rusesc, avem victime. O rachetă rusă a lovit depozitul în care erau cerealele. Cadavrele a două persoane care lucrau în incintă au fost găsite sub dărâmături”, a spus oficialul.

Putin i-a dat termen lui Șoigu să oprească până în octombrie contraofensiva Ucrainei

ACTUALIZARE 12.35. Președintele rus Vladimir Putin i-a dat termen ministrului Apărării, Serghei Şoigu, să pună capăt contraofensivei ucrainene până în octombrie, potrivit Institutului pentru Studile Războiului, citat de Ukrainska Pravda.

„O sursă din interiorul Kremlinului a susținut că Putin i-a dat lui Șoigu termen limită de o lună, până la începutul lunii octombrie 2023, pentru a îmbunătăți situația pe linia frontului, pentru a opri contraofensiva ucraineană și pentru ca forțele ruse să preia inițiativa”, arată un raport al ISW.

Afirmația sursei sugerează că comandamentul militar rus ar putea ordona contraatacuri continue, în speranța de a aduce contraofensiva ucraineană la un punct culminant, chiar dacă aceasta va avea costuri mari pentru capacitățile militare ruse.

Analiza ISW menționează că Putin a recunoscut pentru prima dată începutul contraofensivei ucrainene pe 9 iunie, subliniind că forțele ucrainene nu vor face avansuri semnificative datorită apărării rusești bine pregătite și că trupele ucrainene vor suferi pierderi mari de personal și echipamente militare.

Andrzej Duda „nu vede nicio problemă” în a trimite arme Ucrainei

ACTUALIZARE 12.10 După săptămâni pline de tensiuni între Kiev și Varșovia, președintele polonez Andrzej Duda spune că „nu vede nicio problemă” în reluarea livrărilor de arme către Kiev, dar asta doar după ce armata Poloniei își reface stocurile de armament, scrie Sky News.

Neînțelegerile referitoare la cereale, pachetele de ajutor și refugiați au determinat Polonia să anunțe că nu îi va mai oferi Ucrainei arme noi. Acum, Andrzej Duda a recunoscut că afirmațiile controversate pe care le-a făcut Volodimir Zelenski la Adunarea Generală a ONU ar putea fi puse pe seama stresului la care este supus președintele ucrainean.

Mai mult, liderul polonez a vorbit despre posibilitatea de a relua furnizarea de armament către Kiev.

„Să nu uităm că Zelenski este sub o presiune enormă”, a declarat Andrzej Duda pentru publicația poloneză Super Express. „Trimite oameni pe front, adesea la moarte”, a subliniat președintele polonez.

Vorbind despre cheltuielile pentru apărare, el a explicat că noile echipamente „trebuie să servească la a întări armata poloneză” înainte de a putea fi trimise către Ucraina.

„Nu cheltuim miliarde pentru noi că să le dăm brusc. Însă asta nu înseamnă că nu îi vom da Ucrainei armament deloc”, a punctat liderul de la Varșovia.

El a enunțat condițiile în care ar putea fi reluată furnizarea.

„Când echipamentul vechi este înlocuit cu echipament modern, nu văd o problemă în a-l trimite (pe cel vechi, n.r.) ucrainenilor”, a adăugat Duda. „Trebuie să ne stăpânim emoțiile, deoarece haideți să ne amintim cine va beneficia cel mai mult dacă drumurile Poloniei și Ucrainei se despart. Consecințele vor fi tragice”, a mai spus președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Gafă de proporții la vizita lui Zelenski în Canada

ACTUALIZARE 12.05 Un parlamentar canadian a fost nevoit să își ceară scuze comunităților evreiești din întreaga lume pentru o gafă ce a avut loc în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Ottawa, după ce i-a făcut pe parlamentari să-l onoreze pe Yaroslav Hunka, un veteran ucrainean acuzat că a luptat într-o divizie nazistă în al Doilea Război Mondial, transmite Politico.

Duminică, organizațiile evreiești canadiene au făcut front comun și au cerut să fie adresate scuze, după ce s-a dezvăluit că membrii parlamentului din toate partidele i-au acordat vineri ovații în picioare unui veteran de 98 de ani, la scurt timp după ce Zelensky s-a adresat Camerei Comunelor din Canada.

Citește continuarea AICI

Volodimir Zelenski și Justin Trudeau îl salută și aplaudă pe Yaroslav Hunka, veteranul care a luptat într-o divizie condusă de naziști. Sursa foto: Profimedia Images

Terminalul maritim și un hotel din Odesa, distruse în atacurile rușilor

Atacurile cu drone și rachete ale rușilor asupra Odesa au avariat serios clădirea Terminalului Maritim și un hotel. De asemenea, au fost distruse mai multe hambare și clădirile depozitelor, au anunțat Forțele de Apărare ucrainene de Sud, pe Telegram.

„Inamicul a lovit insidios infrastructura portuară. Stația maritimă din Odesa a suferit avarii importante, a izbucnit un incendiu în clădirea hotelului stației, care nu mai funcționează de câțiva ani”, au transmis Forțele de Apărare ucrainene de Sud.

Rusia atacă din nou regiunea ucraineană Odesa

Autorităţile din regiunea ucraineană Odesa au anunţat luni că Rusia a lansat noi atacuri, cu 19 drone şi 14 rachete, care au rănit o femeie şi au avariat instalaţii portuare, transmite AFP.

Guvernatorul regiunii, Oleg Kiper, a precizat pe Telegram că ruşii au folosit "drone ofensive şi două tipuri de rachete", dintre care mai multe şi-au atins ţintele. El a adăugat că femeia este civilă, a fost rănită de unda de şoc a unei explozii, iar ulterior spitalizată.

Armata ucraineană a declarat că forţele ruse au folosit drone iraniene Shahed, două rachete hipersonice Oniks şi 12 rachete Kalibr şi au mobilizat un submarin. Apărarea antiaeriană a Ucrainei a reuşit să doboare toate dronele şi 11 din rachetele Kalibr. Staţiunea balneară Odesa a suferit însă distrugeri "importante", iar într-un hotel s-a declanşat un incendiu care a fost stins rapid.

Două dintre rachete au fost distruse în regiunile Mikolaev din sud şi Kirovograd din centrul Ucrainei.

Rachetele Oniks au distrus silozuri de cereale, fără a face victime, au mai arătat forţele armate ucrainene. Depozite şi firme din suburbiile Odesei au fost avariate de fragmentele căzute.

AFP menţionează că Rusia atacă frecvent regiunea Odesa de la Marea Neagră, unde sunt situate infrastructuri portuare vitale pentru comerţul maritim. Atacurile s-au intensificat după încetarea în iulie a acordului care permitea Ucrainei să exporte cereale pe mare.

Ucrainenii au reuşit totuşi să creeze un coridor maritim, iar un al doilea cargou ucrainean cu grâu a ajuns duminică la Istanbul în ciuda ameninţărilor Rusiei că va ataca orice navă care soseşte sau pleacă din Ucraina.

Ucrainenii au atacat cu drone regiunile ruse Kursk și Belgorod

Un atac ucrainean cu drone asupra regiunii ruse Kursk a avariat mai multe locuinţe private şi o clădire administrativă, în timp ce două drone lansate de Ucraina au fost distruse deasupra regiunii Belgorod, au declarat luni guvernatori locali, relatează Reuters.

Potrivit informaţiilor preliminare, nu au existat morţi sau răniţi în urma celor două atacuri, au declarat guvernatorii în postări separate pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Amploarea atacului asupra regiunii Kursk, frontalieră cu Ucraina, nu este pentru moment cunoscută. Reuters menţionează că nu a putut verifica independent aceste informaţii.

Kievul revendică rareori responsabilitatea pentru atacuri comise pe teritoriul Rusiei sau în zonele controlate de Rusia în Ucraina, dar a afirmat în ultimele luni că distrugerea infrastructurii militare ruse ajută contraofensiva ucraineană.

Exerciţii ale Flotei Nordului în Marea Siberiei de Est

Flota Nordului a Rusiei, care operează în Arctica, a desfăşurat exerciţii pentru a contracara ambarcaţiuni inamice fictive fără pilot, a informat luni agenţia de presă rusă Interfax, preluată de Reuters.

Citând serviciul de presă al flotei, Interfax a relatat că unele dintre cele mai mari distrugătoare şi nave de debarcare ale ţării au luat parte la exerciţiile din Arctica.

"În timpul exerciţiului din Marea Siberiei de Est, echipajele navei mari antisubmarin Viceamiral Kulakov şi ale navei mari de debarcare Aleksandr Otrakovski au practicat acţiuni pentru protejarea unui detaşament de nave în cazul unei ameninţări din partea inamicului folosind bărci fără pilot", a relatat agenţia, citând declaraţia biroului de presă.

Nu este clar pentru moment când au avut loc exerciţiile, notează Reuters.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Ucraina acuză Rusia că a atacat-o în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Reacția Kremlinului

Zelenski recunoaşte că Ucraina nu poate recuceri Peninsula Crimeea „cu arma în mână”. „Poate fi adusă înapoi pe cale diplomatică”

Cine este generalul din umbră pe care Kim Jong Un l-a trimis în Rusia în fruntea trupelor nord-coreene ce luptă în armata lui Putin

Partenerii noștri