Live

Live Text Nou atac cu rachete la Kramatorsk, după bombardamentele de miercuri noapte. Exploziile, surprinse în direct VIDEO

Data actualizării: Data publicării:
Echipele de salvare au căutat toată noaptea supraviețuitori printre ruinele blocului bombardat la Kramatorsk. Foto: Twitter

Un bloc de locuințe din Kramatorsk, regiunea Donețk, a fost ținta unei rachete rusești miercuri noapte, atacul soldându-se cu cel puțin trei morți, potrivit autorităților ucrainene. Salvatorii au căutat toată noaptea supraviețuitori printre ruine. Polonia își arată în continuare disponibilitatea de a trimite avioane de luptă F-16 Ucrainei, dar insistă că are nevoie de acordul aliaților NATO. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns joi la Kiev, alături de 15 comisari europeni, pentru a participa vineri la summitul Ucraina – UE. Președintele Vladimir Putin a amenințat din nou statele europene care sprijină Ucraina. Între timp, Marea Britanie, prin vocea ministrului Apărării Ben Wallace, anunță că „nu exclude” trimiterea de avioane în Ucraina.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Kievul acuză Rusia că exploatează sexual copii răpiţi din Ucraina

ACTUALIZARE 23:50 Comisarul pentru drepturile omului din Parlament de la Kiev, Dmitro Lubineţ, acuză Rusia că răpeşte copii ucraineni pentru a alimenta traficul sexual, informează AFP.

„Conturi (din aplicaţia) Telegram arată că ruşii răpesc copii ucraineni şi fac videoclipuri sexuale cu ei”, a declarat joi Dmitro Lubineţ într-un mesaj pe Telegram, potrivit Agerpres. „De exemplu, pentru 250.000 de ruble (mai mult de 3.200 de euro) oferă un băiat ucrainean” dând asigurări că este orfan, a adăugat el.

Lubineţ a publicat un fragment dintr-o conversaţie pe Telegram între două persoane care discută despre implicarea unui băiat în turnarea unui film pornografic infantil. „Vine din Ucraina, dintr-un orfelinat, nu are părinţi”, scrie unul dintre ei. „Aducem copii pentru acest tip de muncă. Nu este primul pe care îl aducem”.

Citește continuarea AICI

Marea Britanie „nu exclude” trimiterea de avioane în Ucraina

ACTUALIZARE 20:35 Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a vorbit joi despre posibilitatea ca Marea Britanie să trimită avioane de vânătoare Ucrainei. El nu exclude furnizarea acestora Kievului, dar avertizează totodată că nu este vorba de o „baghetă magică”, având în vedere timpul necesar pentru pregătirea piloţilor, relatează AFP.

„În problema avioanelor, am fost clar. Dacă există un lucru pe care l-am învăţat în ultimul an este de a nu acţiona în avans şi de a nu exclude nimic”, le-a spus Ben Wallace jurnaliştilor în marja unui summit al Parteneriatului Aukus cu Australia.

Citește continuarea AICI

Rusia își va crește semnificativ producția de armament anul acesta, avertizează Medvedev

ACTUALIZARE 20.25 Livrarea tuturor tipurilor de armament pentru forțele ruse va creşte semnificativ în acest an, ceea ce îi va ajuta pe soldați să provoace Ucrainei „o înfrângere zdrobitoare” a afirmat, joi, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, potrivit Reuters.

„Forţele noastre armate primesc cu regularitate noi livrări de mai multe tipuri de rachete. Livrarea tuturor tipurilor de armament va creşte semnificativ în 2023”, a scris pe social media Dmitri Medvedev, care este în prezent vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi supervizează o comisie guvernamentală asupra producţiei de armament a complexului militar industrial rus.

Capitale occidentale şi unii analişti militari spun că armata rusă ar fi în criză de muniţii şi de alte materiale militare după ce de la începutul războiului pornit contra Ucrainei a lansat milioane de obuze şi mii de rachete. Oficialii ruşi afirmă însă că trupele Moscovei au în continuare suficiente resurse pentru a continua „operaţiunea militară specială” în Ucraina.

În postarea însoţită de fotografii care-l arată într-o vizită la o fabrică de armament, Medvedev notează că noile livrări vor permite Rusiei „să provoace o înfrângere zdrobitoare neonaziştilor ucraineni care au fost alimentaţi cu arme” de statele occidentale, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Ursula von der Leyen:„Îl facem pe Putin să plătească pentru războiul său atroce”

ACTUALIZARE 19:50 Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus joi, la Kiev, că UE își propune să aibă un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până pe 24 februarie, prima aniversare a invaziei ordonate. de Vladimir Putin, relatează The Guardian.

„Îl facem pe Putin să plătească pentru războiul său atroce”, a spus ea reporterilor, într-o vizită însoțită de 15 comisari UE, prima dată când atât de mulți oficiali UE au vizitat o zonă de război.

Cu promisiunea de a „continua să crească presiunea”, Von der Leyen a reiterat că UE va limita prețul produselor petroliere rusești, ca parte a unui plan mai larg G7 de a restricționa veniturile din petrol Kremlinului. G7 și UE au convenit deja asupra unui plafon de preț al țițeiului, care a intrat în vigoare în decembrie anul trecut și, conform lui Von der Leyen, costă Rusia 160 de milioane de euro pe zi.

Citește continuarea AICI

Preşedintele ales al Cehiei: Nu ar trebui să existe nicio limită pentru ajutorul militar occidental acordat Ucrainei

ACTUALIZARE 19:10 Preşedintele ales al Cehiei, Petr Pavel, fost general NATO, a declarat joi, pentru France Presse, că nu ar trebui să existe „nicio limită” pentru ajutorul militar occidental acordat Ucrainei, care se confruntă de aproape un an cu o invazie pe scară largă din partea Rusiei, şi a îndemnat aliaţii să dea dovadă de mai mult curaj.

Pavel, care a condus Comitetul militar al NATO între 2015 şi 2018, a câştigat alegerile prezidenţiale de sâmbătă şi urmează să depună jurământul la 9 martie. În acest interviu, Petr Pavel, în vârstă de 61 de ani, a declarat că Occidentul trebuie să furnizeze Ucrainei, care luptă împotriva unei invazii ruse, toate tipurile de arme, cu excepţia celor nucleare „În privinţa armelor convenţionale, chiar nu văd niciun motiv pentru a se stabili limite”, a spus el, scrie Agerpres. 

„Ucraina nu poate să lupte cu un adversar atât de dur fără blindate, fără drone, artilerie şi rachete cu rază lungă de acţiune şi, probabil, nici fără avioane supersonice”, consideră generalul ceh în rezervă. Aliaţii occidentali, între care Cehia, au furnizat Ucrainei un ajutor militar substanţial de la declanşarea invaziei ruse la 24 februarie 2022.

Citește continuarea AICI

Zelenski, la întâlnirea cu comisarii europeni: Viitorul UE se scrie chiar acum

ACTUALIZARE 19:00 Volodimir Zelenski a spus joi că viitorul UE „se scrie, chiar acum, în Ucraina”, după întâlnirea cu liderii UE, inclusiv cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Kiev.

Putin amenință din nou țările din Europa: Riposta noastră nu se va limita la tancuri și blindate

ACTUALIZARE 18:15 Prezent joi la comemorarea a 80 de ani de la victoria sovietică asupra forțelor naziste de la Stalingrad, președintele Vladimir Putin a amenințat din nou statele europene care sprijină Ucraina.

În discursul său care marchează decisiva bătălie de la Stalingrad, Putin a avertizat statele europene că Rusia are capacitatea de a riposta împotriva oricărei țări care ajută Kievul.

„Știm că în ciuda eforturilor propagandei oficiale, vândute, încă avem mulți prieteni în țările neprietenoase și în elita vestică. Și chiar în toată lumea, inclusiv pe continentul american, în America de Nord, în Europa. Dar, cei care împing țările europene, inclusiv Germania, într-un nou război cu Rusia, și vorbesc iresponsabil despre victorie ca despre un obiectiv îndeplinit deja, cei care mizează pe victoria împotriva Rusiei pe câmpul de luptă, probabil că nu înțeleg că rezultatul războiului de azi cu Rusia va fi altul decât cel dorit. Noi nu ne trimitem tancurile către granițele lor, dar avem cu ce să ripostăm. Iar riposta noastră nu se va limita la tancuri și blindate. Toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru”, a spus el.

Citește continuarea AICI

Un sistem care poate intercepta rachete balistice, pus în funcțiune la Kiev în două luni

ACTUALIZARE 18:00 Un sistem de apărare antirachetă de ultimă generație, oferit de Italia și Franța, ar trebui să fie pus în funcțiune în Ucraina în următoarele două luni, a declarat ministrul de externe al Italiei, Antonio Tajani.

Franța și Italia au convenit să furnizeze Ucrainei sistemul lor de apărare aeriană SAMP/T, la cererea Kievului, pentru a ajuta la protejarea infrastructurii și orașelor critice ale țării de barajul regulat de rachete rusești care lovesc Ucraina.

SAMP/T, cunoscut sub numele de Mamba, poate urmări zeci de ținte și poate intercepta 10 simultan. Este singurul sistem de fabricație europeană care poate intercepta rachete balistice. Tajani a spus joi „că va fi operațional în șapte până la opt săptămâni”. Italia urmează să furnizeze lansatoarele de rachete, în timp ce Franța va furniza rachetele.

Polonia, Estonia, Letonia și Lituania doresc ca sportivii ruși și belarusi să fie interziși la Jocurile Olimpice de la Paris 2024

ACTUALIZARE 18:00 Polonia, Estonia, Letonia și Lituania vor ca sportivii ruși să nu aibă acces la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Comitetul Olimpic Internațional ia în considerare să permită participarea Rusiei și Belaruselor ca neutre, așa cum au făcut rușii în ultimele trei Jocuri Olimpice.

Șeful diplomației europene anunță dublarea antrenamentului militar pentru soldații ucraineni și sprijin în deminare

ACTUALIZARE 15:55 Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, i-a transmis prim-ministrului ucrainean Denîs Şmîhal că ţările Uniunii Europene intenţionează să antreneze în total 30.000 de soldaţi ucraineni, informează joi DPA.

Anunţul oficial a fost făcut în timpul unei vizite a mai multor oficiali ai Comisiei Europene la Kiev şi dublează ţinta misiunii UE de pregătire militară de desfăşurare, care era anterior de 15.000 de militari.

Soldaţii ucraineni urmează să primească pregătire specializată, precum şi instrucţiuni tehnice pentru noile echipamente, inclusiv pentru tancurile Leopard 2, a postat Borrell pe Twitter.

Borrell i-a împărtăşit de asemenea lui Şmîhal intenţia de a oferi Ucrainei 25 de milioane de euro pentru a ajuta la finanţarea operaţiunilor de deminare. 

Protecţia civililor şi a mijloacelor lor de existenţă este o prioritate, a mai scris el pe Twitter.

Nou atac cu rachete la Kramatorsk

ACTUALIZARE 14:52 Un nou atac cu rachete rusești a avut loc joi la Kramatorsk, după bombardamentul de miercuri noapte, în urma căruia trei oameni și-au pierdut viața, iar 20 au fost răniți, a anunțat șeful administrației regionale, Pavlo Kirilenko.

Atacul de joi a vizat tot clădiri civile și s-a sodat cu răniți, potrivit primelor informații și imagini de la fața locului. 

Reporterii care transmiteau din Kramatorsk au surprins exploziile în direct, în timp ce filmau urmările bombardamentului de miercuri noapte.

Numărul refugiaţilor din Ucraina în alte ţări din Europa a depășit pragul de 8 milioane

ACTUALIZARE 14:30 Numărul refugiaţilor din Ucraina în alte ţări europene a depăşit pragul de 8 milioane de la începerea invaziei ruse în această ţară, la 24 februarie 2022, potrivit cifrelor actualizate joi de Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), transmite EFE.

Din acest total, 4,8 milioane sunt deja incluşi în diverse programe europene de protecţie, menţionează agenţia ONU, care a contabilizat 18,1 milioane de ieşiri din ţară pe la frontierele ucrainene, dar şi 9,9 milioane de reveniri, de la 24 februarie anul trecut şi până în prezent.

Guvernul stabilește noile condiții de acordare a banilor pentru refugiații ucraineni. Foto: Profimedia Images

Polonia continuă să fie ţara cu cel mai mare număr de refugiaţi din Ucraina (1,5 milioane), urmată de Germania - cu un milion, Republica Cehă - cu 486.000, Italia - cu 169.000, Spania - cu 161.000 şi Regatul Unit - cu 158.000.

Alte ţări unde se înregistrează prezenţa a peste 100.000 de refugiaţi din Ucraina sunt Republica Moldova, România, Slovacia şi Franţa, potrivit statisticilor UNHCR citate de Agerpres.

Comisarul Johannes Hahn: „Procesul de aderare la UE al Ucrainei este un maraton, nu un sprint”

ACTUALIZARE 14:20 Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, a atras atenţia joi că procesul de aderare la Uniunea Europeană al Ucrainei „este un maraton, nu un sprint”, dar a subliniat totodată că „destinul” acestei ţări „este în Europa”, transmite EFE.

Politicianul austriac a făcut această declaraţie chiar în ziua în care 15 comisari europeni se reunesc la Kiev cu membri ai guvernului ucrainean, iar vineri se va desfăşura un summit între Ucraina şi UE la care vor participa preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Hahn a dat asigurări că „destinul” Ucrainei „este în Europa” şi că „drumul comun european” s-a decis în iunie 2022, când fostei republici sovietice i-a fost acordat statutul de ţară candidată. „Comisia va sprijini Ucraina pe parcursul întregului său proces de aderare. În pofida atacurilor continue şi nemiloase ale agresorului, constatăm un impuls uriaş al reformelor”, a subliniat Hahn.

Citește continuarea AICI

Premierul ucrainean Denis Şmîhal: Kievul aspiră să adere la UE în doi ani și este hotărât să lupte împotriva corupției

ACTUALIZARE 14:00 Ucraina consideră că se află în situaţia de a adera la Uniunea Europeană în termen de doi ani, a declarat premierul Denis Şmîhal săptămânalului german Der Spiegel. Şmîhal s-a angajat totodată să adopte o politică de „toleranţă zero” faţă de corupţie şi a trecut în revistă măsurile luate până acum în această direcţie, transmite joi EFE.

„Sunt convins că vom reuşi în doi ani. Ambiţia noastră este ca la sfârşitul lui 2024 să fim deja pregătiţi oficial să devenim membri (ai UE). Decizia nu ne aparţine. Dar suntem dispuşi să facem tot ce ţine de noi”, a declarat premierul ucrainean pentru publicaţia germană.

Şmîhal aminteşte că ţara sa a obţinut statutul de candidat la aderare anul trecut, un proces cărora altora le-a luat ani de zile, şi afirmă că, în pofida războiului, Kievul va îndeplini aşa-numitele „şapte puncte” sau recomandări stabilite de Bruxelles. 

Citește continuarea AICI

Scandalul de corupție de la Kiev ia amploare. Șefa Fiscului are patru case, mașini de lux și e acuzată de fraudă de milioane de dolari

ACTUALIZARE 13:40 Șefa Fiscului din Kiev a fost acuzată de fraudă de milioane de dolari, după ce anchetatorii i-au percheziționat una dintre cele patru case, scrie The Guardian. 

În timpul perchezițiilor, anchetatorii au găsit 158.000 de dolari, 530.000 de hrivna ucrainene, 2.200 de euro în numerar, bijuterii scumpe, haine cu semnături ale unor designeri celebri, ceasuri de aur. Anchetatorii au susținut că stilul de viață al femeii nu se potrivea cu venitul  declarat de ea în calitate de șef al biroului fiscal al capitalei ucrainene.

Femeia, al cărei nume nu a fost făcut public, are trei apartamente în oraș cu o valoare totală de 1 milion de dolari, o casă lângă Kiev în valoare de aproximativ 200.000 de dolari și două mașini cu valoare totală de aproximativ 150.000 de dolari.

Citește continuarea AICI

Kiev: Rusia pregăteşte noi atacuri masive cu rachete

ACTUALIZARE 13:00 Rusia pregăteşte noi atacuri masive cu rachete asupra unor ţinte din Ucraina, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comandamentului militar sudic al Kievului, care atrage atenţia la mişcările flotei ruse din Marea Neagră, relatează joi DPA.

Cea mai mare parte a flotei a revenit la baze iar acest lucru sugerează noi lovituri cu rachete, a declarat Natalia Humeniuk pentru televiziunea ucraineană, transmite Agerpres.

De când forţele ruse au lansat o campanie de atacuri cu rachete asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene în octombrie, cele mai multe rachete de croazieră au fost lansate de pe nave din Marea Neagră sau Marea Caspică sau de pe bombardiere strategice.

Potrivit Nataliei Humeniuk, numai zece nave ruseşti se află în continuare pe mare, deşi de obicei numărul acestora este considerabil mai mare.

„Îşi arată muşchii pentru o vreme pe mare, îşi demonstrează prezenţa şi controlul asupra situaţiei iar apoi navighează la baze, unde de obicei se pregătesc de manevre pentru un atac masiv cu rachete”, a spus purtătoarea de cuvânt.

Atacurile cu rachete ruseşti au afectat sever aprovizionarea cu energie a Ucrainei şi alte utilităţi. Milioane de persoane au fost lăsate fără electricitate, încălzire şi apă pentru lungi perioade de timp în nopţile lungi de iarnă.

Atacurile au lovit în mod repetat blocuri de locuinţe, cum s-a întâmplat la Dnipro, unde 45 de persoane au fost ucise şi 80 rănite pe 14 ianuarie.

Acest nou avertisment vine la aproape un an de la declanşarea invaziei ruse din Ucraina.

Amenințarea lui Lavrov la livrarea de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina

ACTUALIZARE 12:36 Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că, cu cât mai multe rachete cu rază lungă de acțiune va livra Occidentul Ucrainei, cu atât mai departe de teritoriul Rusiei vor trebui respinse aceste arme.

„Dacă acum ne străduim să mutăm artileria forțelor armate ale Ucrainei la o distanță de unde nu reprezintă o amenințare pentru teritoriul nostru, atunci cu cât vor fi livrate regimului de la Kiev mai multe arme cu rază lungă de acțiune, cu atât mai departe de teritoriile noastre vor trebui ele împinse”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu, potrivit TASS.

Ministrul rus a mai precizat că Rusia își menține obiectivele în Ucraina, făcând trimitere la teritoriile anexate prin referendumuri ilegale: „În opinia mea, nu există nicio discuție aici”.

Erdogan pune la îndoială livrarea de tancuri în Ucraina

ACTUALIZARE 12:10 Faptul că Occidentul furnizează arme, inclusiv tancuri, Kievului nu va aduce soluția la conflictul din Ucraina, a declarat miercuri președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de agenția rusă de presă TASS.

„Nu pot să spun că am încredere în faptul că trimiterea de tancuri este un pas către rezolvarea [conflictului din Ucraina]. Ne așteptăm ca țările occidentale să susțină apelurile noastre la negocieri între Ucraina și Rusia”, a transmis liderul turc.

Referindu-se la aprovizionare forțelor armate ale Kievului cu arme, Erdogan a subliniat că „acest pas riscant este deosebit de profitabil pentru baronii armelor”.

Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că livrările de arme către Ucraina ar putea crea condiții pentru „o soluție pașnică negociată” în viitor.

Pe 25 ianuarie, Statele Unite s-au angajat să trimită 31 de tancuri M1 Abrams în sprijinul armatei ucrainene pentru a contracara agresiunea rusă. În aceeași zi, Germania a confirmat că va livra 14 tancuri Leopard 2A6 în Ucraina și va permite altor țări să reexporte aceste vehicule de luptă în Ucraina. Potrivit ministrului german al apărării, Boris Pistorius, tancurile Leopard 2 ar urma să fie trimise în Ucraina „înainte de sfârșitul lunii martie”. Norvegia, Slovacia, Marea Britanie, Polonia și Franța s-au angajat, de asemenea, să furnizeze Kievului tancuri de fabricație occidentală. Kievul se așteaptă să primească aproximativ 140 de tancuri din 12 țări Occidentale în scurt timp.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că tensiunile în jurul situației din Ucraina sunt în creștere din cauza deciziilor Washingtonului și a presiunii pe care SUA o exercită asupra altor țări.

Pentagonul crede că Ucraina nu poate recupera pe termen scurt peninsula Crimeea (Politico)

ACTUALIZARE 12:00 Departamentul american al Apărării nu crede că Ucraina îşi poate atinge obiectivele de a recupera pe termen scurt peninsula Crimeea, ocupată ilegal de Rusia din 2014, a informat joi publicaţia americană Politico.

Patru oficiali de rang înalt din cadrul Pentagonului au comunicat aceste concluzii în fața parlamentarilor americani din Comisia pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților, în cadrul unei ședințe de informare clasificate.

Politico mai scrie că este posibil ca aceste informaţii să nu fie pe placul Ucrainei, care vrea să recupereze Crimeea cât mai repede cu putinţă.

Citește continuarea AICI

Rușii pun „recompensă” pe Leopard și Abrams: 65.000 de euro oferiți primului soldatului rus care va distruge un tanc occidental

ACTUALIZARE 11:16 Kremlinul a salutat miercuri anunțul făcut de o companie rusă care a promis acordarea unei „recompense” în valoare de 5 milioane de ruble (circa 65.000 de euro) primului soldat rus care va reuși să distrugă un tanc occidental Abrams sau Leopard 2, promise de țările NATO Ucrainei, informează Reuters.

O companie rusă, Fores, cu sediul în Urali, care produce materiale folosite la fracturarea hidraulică din industria petrolieră, a anunțat zilele trecute că va oferi o recompensă militarilor ruşi care „capturează sau distrug” tancurile Leopard 2, de fabricaţie germană sau Abrams, de fabricaţie americană.

Compania a declarat că va plăti cinci milioane de ruble primului soldat rus care va distruge unul dintre tancuri şi 500.000 de ruble (circa 6.500 de euro) pentru distrugerile ulterioare de tancuri similare.

Citește continuarea AICI

Austria expulzează patru diplomaţi ruşi

ACTUALIZARE 11:05 Austria expulzează patru diplomaţi ruşi care au acţionat „într-o manieră incompatibilă cu statutul lor diplomatic”, a anunţat joi Ministerul de Externe de la Viena.

Doi dintre cei patru diplomaţi care au fost declaraţi personae non gratae şi trebuie să părăsească teritoriul austriac până la 8 februarie activează la Ambasada Federaţiei Ruse în Austria, iar ceilalţi doi lucrează în cadrul Misiunii permanente ruse pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena, potrivit MAE austriac.

Un grup de 70 de soldați ucraineni se află în Germania pentru a fi instruiți să folosească sistemul Patriot

ACTUALIZARE 11:00 În total 70 de soldaţi ucraineni au sosit în Germania pentru a fi instruiţi să folosească sistemul de apărare antiaeriană Patriot, pe care Berlinul urmează să-l pună la dispoziţia Ucrainei pentru a o ajuta să contracareze atacurile aeriene ruse, relatează joi dpa.

Grupul de militari a aterizat în Germania marţi şi antrenamentul urma să înceapă joi, a aflat dpa de la surse de securitate din Berlin.

Guvernul german a acceptat luna trecută, după consultări cu Statele Unite, să transfere un sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina pentru a o susţine să se apere de atacurile ruse.

În acelaşi timp, unităţile Patriot desfăşurate în Polonia, care are graniţă comună cu Ucraina, sunt în stare de "pregătire operaţională iniţială", au raportat miercuri responsabilii militari.

După căderea unor rachete pe teritoriul Poloniei, în noiembrie 2022, ministrul german al apărării în funcţie atunci, Christine Lambrecht, şi omologul său polonez Mariusz Blaszczak au convenit să desfăşoare în Polonia trei sisteme de apărare antirachetă Patriot germane. Totodată, din 16 ianuarie au fost staţionaţi în Polonia militari germani pentru a asigura securitatea livrării acestor sisteme. 

Scopul misiunii este de a apăra spaţiul aerian al NATO, precum şi teritoriul polonez şi infrastructura şi populaţia ţării, notează Agerpres.

Prim-ministrul Poloniei, atac dur la Olaf Scolz pentru atitudinea față de Rusia: „Germania încearcă să fie însărcinată pe jumătate”

ACTUALIZARE 10:35 Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că există o neîncredere tot mai mare în Germania din cauza politicii guvernului de la Berlin faţă de Ucraina. El l-a atacat deschis pe cancelarul german Olaf Scholz, despre care a spus că „nu face decât să-i dea oxigen lui Putin” prin atitudinea pe care o are față de Rusia. 

„Aş spune că în urmă cu un an multe ţări aveau multă încredere în Germania”, a declarat Mateusz Morawiecki miercuri, într-un interviu pentru ziarul german Bild, preluat de de dpa, potrivit Agerpres.

„Acum această pendulă s-a mutat spre neîncredere. În special în familia de ţări central şi est-europene care sunt şi membre ale Uniunii Europene”, a adăgat el. Germania ar putea furniza mai mult sprijin pentru Ucraina, a spus el.

În acelaşi timp, el l-a acuzat pe cancelarul german Olaf Scholz că în continuare îl judecă greşit pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Citește continuarea AICI

Boris Johnson spune că Brexitul i-a permis guvernului britanic să trimită arme uşoare antitanc de nouă generaţie în Ucraina

ACTUALIZARE 10:20 Brexitul i-a permis Regatului Unit să „facă lucrurile în mod diferit” atunci când a fost vorba despre furnizarea de arme Ucrainei în faţa forţelor invadatoare ruse, a susţinut fostul premier britanic Boris Johnson, transmite joi DPA.

În opinia sa, dacă Regatul Unit nu ar fi părăsit Uniunea Europeană atunci livrarea rachetelor antitanc pentru armata ucraineană de către Londra nu ar fi avut loc. Boris Johnson a făcut aceste comentarii după un discurs rostit miercuri la Consiliul Atlantic de la Washington.

El a folosit acest prilej pentru a spori presiunea asupra Occidentului în scopul trimiterii în Ucraina a armelor de care aceasta are nevoie pentru o ofensivă, inclusiv rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de vânătoare.

Fostul şef al executivului britanic a fost întrebat ce crede despre răspunsul Europei la conflictul din Ucraina, notează Agerpres.

Citește continuarea AICI

Ursula von der Leyen și 15 comisari europeni au ajuns la Kiev pentru summitul Ucraina – UE

ACTUALIZARE 10:00 Ursula von der Leyen a ajuns joi la Kiev, alături de 15 comisari europeni pentru a participa la summitul Ucraina – UE, potrivit unui anunț al Comisiei Europene.

Președintele este însoțit în această vizită de următoarele persoane:

  • Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru o Europă adaptată erei digitale;
  • Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie care funcționează pentru oameni;
  • Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate
  • Maroš Šefčovič, vicepreședinte pentru relații interinstituționale și previziuni;
  • Věra Jourová, vicepreședinte pentru valori și transparență;
  • Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru Promovarea modului nostru de viață european;
  • Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale;
  • Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie;
  • Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură;
  • Didier Reynders, comisarul pentru justiție;
  • Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne;
  • Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor;
  • Olivér Várhelyi, comisarul pentru vecinătate și extindere;
  • Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit;
  • Mairead McGuinness, și comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital.

Cei 15 comisari alături de Ursula von der Leyen se vor întâlni joi cu guvernul ucrainean. Vineri, șefa Comisiei Europene și președintele Consiliului European, Charles Michel, se vor întâlni cu președintele Volodimir Zelenski.

Ucraina și Uniunea Europeană organizează vineri un summit la Kiev, guvernul ucrainean salutând acest „semnal puternic” trimis Moscovei la aproape un an de la începutul invaziei rusești.

Politico: Viktor Orban mizează pe victoria Rusiei și îi recomandă Ucrainei să se dea bătută

ACTUALIZARE 09:50 Viktor Orban vrea ca Ucraina să se predea, scrie Politico. În timp ce steagurile ucrainene se ridică în multe din capitalele europene și tancurile occidentale sunt trimise pe front ca să îi ajute pe ucraineni să respingă noua ofensivă rusească, premierul Ungariei pune la îndoială trăinicia suveranității statului ucrainean.

La Budapesta, guvernul a decorat străzile cu afișe prin care cere oprirea sancțiunilor împotriva Moscovei, iar Opera de Stat pune în scenă producția „Război și Pace” de Serghei Prokofiev.

Orban s-a adresat de curând unui grup divers de conservatori străini, cărora le-a spus că Rusia a reușit deja să transforme Ucraina într-un dezastru imposibil de guvernat.

Citește continuarea AICI

Reznikov: Rusia pregătește o ofensivă de amploare

ACTUALIZARE 09:45 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, afirmă că Rusia pregătește o ofensivă de amploare, care, în opinia lui, ar putea începe pe 24 februarie.

Oficialul ucrainean crede, de asemenea, că noua ofensivă rusească ar putea marca ziua națională a apărării Rusiei, care se celebrează pe 23 februarie.

Pentru această ofensivă, Vladimir Putin ar fi mobilizat 500.000 de oameni, a mai spus Reznikov.

„Oficial, (rușii - n.r.) au anunțat 300.000 (de mobilizați - n.r.), dar când vedem trupele la graniță, estimările noastre spun că e vorba de mult mai mulți”, a spus Reznikov, potrivit BBC.

3 morţi după ce rușii au bombardat un bloc de apartamente la Kramatorsk

Cel puţin trei persoane au şi-au pierdut viaţa când o rachetă rusească a lovit un bloc de apartamente la Kramatorsk, în estul Ucrainei, au anunţat miercuri autorităţile regionale, scrie AFP.

„Acum două ore, ocupantul rus a tras o rachetă asupra unei clădiri rezidenţiale din centrul oraşului”, a raportat miercuri seară Pavlo Kirilenko, guvernatorul ucrainean al regiunii aflate sub control parţial prorus, pe contul său Twitter.

Potrivit oficialului ucrainean, lovitura ar fi avut loc în jurul orei 22.o0 și a fost vorba cel mai probabil de o rachetă Iskander.

Bilanul provizoriu a fost modificat la trei morți și opt răniți. 

Jurnaliştii agenţiei France Presse au văzut două corpuri acolo unde salvatorii căutau sub dărâmături.

Oraşul Kramatorsk este situat în regiunea de est Doneţk.

Din 2014, separatişti susţinuţi de Kremlin au controlat parţial această regiune industrială, inclusiv oraşul său principal, Doneţk.

După ce anul trecut a declarat regiunea rusească, Moscova încearcă în prezent să o cucerească în întregime.

Polonia, dispusă să trimită avioane F-16 Ucrainei, cu acordul NATO

Polonia ar fi dispusă să trimită avioane de vânătoare F-16 Ucrainei în cazul unui consens în cadrul NATO, a afirmat miercuri premierul polonez, Mateusz Morawiecki.

„Dacă ar exista o decizie a tuturor statelor membre ale NATO, aş fi favorabil trimiterii acestor avioane de vânătoare”, a declarat Morawiecki într-un interviu pentru cotidianul german Bild, preluat de AFP, potrivit Agerpres.

„Evaluarea mea depinde de ceea ce decid împreună ţările membre ale NATO”, a adăugat el, subliniind necesitatea unei „reflecţii strategice a tuturor membrilor NATO” pentru o astfel de decizie.

Săptămâna trecută, Occidentul a depăşit un prag în ceea ce priveşte ajutorul militar pentru Ucraina, când Germania şi Statele Unite au anunţat în cele din urmă trimiterea de tancuri grele.

Dar preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, reclamă un ajutor mai consistent, inclusiv prin livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de vânătoare.

Luni, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a exclus categoric furnizarea de avioane de luptă americane F-16 Ucrainei, dar alţi aliaţi s-au declarat dispuşi să facă acest lucru, printre care Slovacia, care dispune de avioane Mig-29 sovietice, ori Ţările de Jos, care au început să-şi înlocuiască flota F-16 cu F-35.

Trimiterea de tancuri americane şi germane are loc doar după lungi amânări şi negocieri între aliaţi.

„Germania are posibilitatea de a oferi mult mai mult sprijin decât a făcut până în prezent; are putere de decizie în cadrul Uniunii Europene, are bani pentru Ucraina, are influenţă diplomatică”, a estimat prim-ministrul polonez legat de acest punct.

Editor : Bogdan Păcurar | Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Mărturia unui programator rus de origine ucraineană care a încercat să ajungă în România. Cum a fost spionat și săltat de agenții FSB

Agenți sub acoperire și o călătorie în Fiji: Cum a căzut în capcana FBI șeful unei rețele de contrabandă vitale pentru armata lui Putin

Cine este în spatele informației că Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit în Rusia și ce se știe până acum

Partenerii noștri