Live

Live Text Ucrainenii spun că au recucerit 53 de localități în regiunea Herson. Prizonierii de la Olenivka ar fi fost uciși cu arme termobarice

Data actualizării: Data publicării:
Militari ucraineni trag cu un tun pe frontul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Suntem în ziua cu numărul 160 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Prima navă încărcată cu cereale ucrainene a ajuns marți la Istanbul, însă președintele ucrainean a declarat că este „prea devreme” ca ucrainenii să se bucure de reluarea exporturilor de cereale. Pe de altă parte, secretarul general al ONU a avertizat că lumea se află la  la „o neînţelegere” distanţă de „distrugerea nucleară”. Separat, SUA au anunțat că trimit noi arme Ucrainei în valoare de 550 milioane de dolari, iar președintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat pe Zelenski că rușii vor plăti pentru crimele de război comise în Ucraina, în timp ce ucrainenii au recucerit peste 50 de localități în regiunea Herson.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

SUA anunță noi sancțiuni împotriva unor oligarhi și companii rusești

ACTUALIZARE 23.00 SUA au adoptat o nouă serie de sancţiuni economice împotriva unor companii şi oligarhi ruşi, apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, între care Andrei Guriev, care deţine în Londra cea mai mare proprietate privată după Palatul Buckingham, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Aliaţii lui Putin s-au îmbogăţit şi au finanţat moduri de viaţă opulente", a declarat secretarul american al trezoreriei, Janet Yellen, citată în comunicat.

Aceasta a asigurat că Trezoreria "va utiliza toate instrumentele aflate la dispoziţia sa pentru a se asigura că elitele ruse şi susţinătorii Kremlinului vor fi traşi la răspundere pentru complicitatea lor într-un război care a costat nenumărate vieţi".

Biroul de control al averilor străine (OFAC) din cadrul Trezoreriei a îngheţat astfel activele lui Andrei Guriev, fondator al companiei de îngrăşăminte Phosagro, "asociat apropiat" al lui Vladimir Putin şi fost membru al guvernului rus.

Oligarhul deţine conacul Witanhurst din Londra, a doua cea mai mare reşedinţă privată din capitala Regatului Unit, după castelul Buckingham. El fusese deja sancţionat de Marea Britanie.

Iahtul său, Alfa Nero, cumpărat cu 120 milioane de dolari în 2014 şi care arborează pavilionul Insulelor Cayman, este de asemenea vizat de Trezorerie, care precizează că nava "şi-ar fi dezactivat aparatul de geolocalizare pentru a evita confiscarea" ei.

Compania Phosagro, totuşi, nu constituie obiectul sancţiunilor, tranzancţiile legate de îngrăşăminte şi alte produse agricole rămânând autorizate.

Fiul lui Andrei Guriev, care acelaşi nume şi face obiectul sancţiunilor din partea mai multor ţări, este şi el vizat.

Pe lista Trezoreriei figurează de asemenea combinatul metalurgic din Magnitogorsk (MMK), "unul dintre cei mai mari producători de oţel din lume" şi "unul dintre cei mai importanţi contribuabili ai Rusiei, furnizând o sursă de venituri substanţiale guvernului", precum şi două filiale şi acţionarul său principal, oligarhul Viktor Raşnikov.

Fosta gimnastă şi ex-deputată în Duma de Stat, Alina Kabaeva, aflată la conducerea unui grup media "pro-Kremlin" şi despre care presa susţine că ar avea o relaţie cu preşedintele rus Vladimir Putin - ceea ce acesta dezminte - aflată deja pe lista neagră a UE, va avea de asemenea activele îngheţate în SUA.

Departamentul de Stat, la rândul său, a anunţat a anunţat restricţii în acordarea vizelor pentru 893 de responsabili ruşi şi 31 de oficiali străini pentru rolul lor în războiul din Ucraina.

"Sunt vizaţi de asemenea trei oligarhi, întreprinderi publice ruse şi "24 entităţi ruseşti legate de apărare şi tehnologie".

De asemenea, Canada a impus marţi noi sancţiuni Rusiei care vizează 43 de responsabili militari şi 17 entităţi.

"Acţiunile scandaloase ale maşinii de război ruseşti nu vor fi uitate şi Canada va continua să lucreze cu partenerii săi din comunitatea internaţională pentru a o obliga să dea socoteală", a declarat ministrul canadian de externe, Melanie Joly, într-un comunicat.

Canada a impus sancţiuni la peste 1.150 de persoane şi entităţi ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Ucraina a recucerit 53 de localități în regiunea Herson

ACTUALIZARE 20:41 Ucraina a recucerit 53 de aşezări în regiunea Herson, ocupată în mare parte de ruşi, a declarat marţi guvernatorul regional, potrivit Reuters.

Rusia a capturat zone din sudul Ucrainei în prima fază a invaziei sale din 24 februarie. Ucraina desfășoară acum o contraofensivă majoră pentru recuperarea teritoriilor pierdute folosind arme cu rază lungă de acțiune primite din Occident pentru a lovi liniile de aprovizionare rusești.

„De acum, 53 de așezări au fost confirmate ca fiind eliberate”, a declarat guvernatorul regiunii Herson pentru televiziunea națională.

Cifra prezentată de ucraineni indică un ritm accelerat al câștigurilor în regiune, după ce luni anunțaseră că au recucerit 44 de localități.

Prima navă cu cereale ucrainene a ajuns la Istanbul

ACTUALIZARE 20:31 Prima încărcătură autorizată de cereale ucrainene de la începutul războiului, pe 24 februarie, a ajuns marţi seară la Istanbul, relatează AFP.

Navă cu cereale ucrainene. Foto: Profimedia

Plecat de la Odesa, în sudul Ucrainei, luni dimineaţă, cu 26.000 de tone de porumb cu destinaţia Liban, Razoni, un cargo sub pavilionul Sierra-Leone, urmează să petreacă noaptea la ancoră în largul coastelor Turciei şi va fi inspectat miercuri dimineaţă de o echipă internaţională la intrarea în Bosfor, a precizat Ministerul turc al Apărării.

Spania nu poate trimite tancuri Leopard Ucrainei pentru că sunt într-o stare „deplorabilă” și periculoase pentru cei care le folosesc

ACTUALIZARE 20:16 Spania nu poate trimite tancuri Leopard 2A4 în Ucraina, deoarece acestea sunt „într-o stare absolut deplorabilă” și ar putea reprezenta un pericol pentru cei care le folosesc, a spus ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, citată de Reuters.

În iunie, Robles a spus că posibilitatea „este discutată”, după ce ziarul El Pais a relatat că Spania ia în considerare să trimită în Ucraina aproximativ 40 de tancuri Leopard de fabricație germană, aflate la o bază militară din Zaragoza.

Rușii și-au aruncat în aer propriul tren cu muniție și echipament militar, în timp ce încercau să se ascundă de rachetele HIMARS

ACTUALIZARE 19:45 Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că armata rusă și-a aruncat în aer propriul tren plin cu muniție și echipamente militare, oprit în gara Kalanchak. Înainte de explozie, militarii ruși au pregătit o cortină de fum care trebuia să-i protejeze de rachetele sistemului HIMARS. S-a întâmplat ieri, a doua zi după sosirea garniturii, spun reprezentanți ai Ministerului Apărării din Ucraina (GUR), relatează site-ul ZN.ua.

„La ora 8 dimineața, rușii au început să descarce din tren muniția și echipamentele militare. Se pare că, pentru a masca procesul de descărcare și pentru a se proteja împotriva loviturilor sistemelor HIMARS, ocupanții au folosit aparate de fum puternice. La aproximativ 11:20 a răsunat o explozie în zona de lucru, - se spune în raportul de informații. Imediat după deflagrație, garnitura de tren, fără niciun avertisment, a început să se deplaseze în direcția Crimeei. Militarii aflați la locul incidentului s-au panicat și s-au împrăştiat în mai multe direcții”.

Potrivit ofițerilor ucraineni de informații, cauza exploziei a fost manipularea neglijentă a muniției în timpul descărcării sau un incendiu cauzat de utilizarea defectuoasă a pirotehnicii fololsite la crearea cortinei de fum.

Prizonierii ucraineni de la Olenivka ar fi putut fi uciși cu arme termobarice și nicidecum cu HIMARS

ACTUALIZARE 18:23 Clădirea din penitenciarul Olenivka din regiunea Doneţk (estul Ucrainei), unde ocupanţii ruşi şi acoliţii lor separatişti deţineau mai multe sute pe prizonieri de război ucraineni, ar fi putut fi distrusă cu arme termobarice, după cum susţin o serie de experţi, şi nicidecum cu rachete HIMARS, a declarat marţi procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, citat de agenţiile de presă Unian şi Delo, potrivit Agerpres.

„Armele termobarice sunt mijlocul prin care au fost ucişi zecile de prizonieri ucraineni, relevă concluziile preliminare ale unor experţi internaţionali”, a afirmat Kostin.

Experţii internaţionali sunt siguri ca acesta nu este un atac cu rachetă, a subliniat procurorul general al Ucrainei, fără să le precizeze identitatea, adăugând că primeşte la fiecare trei ore informaţii despre masacrul comis în închisoarea Olenivka.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru bombardarea închisorii din Olenivka, în care au murit peste 50 de prizonieri de război. FOTO: Profimedia Images

El a spus că unele proceduri ale anchetei au început deja, dar că această investigaţie este mult mai complexă.

„Prioritar este acum, din punctul meu de vedere, să demascăm propaganda şi dezinformarea rusă despre un presupus atac ucrainean cu rachete de tipul HIMARS, ceea ce afirmă ei în prezent”, a subliniat Andrii Kostin.

„Dar vreau să reiterez că avem deja concluziile preliminare ale unor experţi internaţionali că acesta (masacrul de la Olenivka) a fost rezultatul folosirii armelor termobarice, utilizate de ţara agresoare”, a rezumat procurorul general, recunoscând că vor fi dificil de găsit persoanele concrete care au comis această crimă abominabilă.

În noaptea spre 29 iulie a.c., o explozie s-a produs în închisoarea Olenivka din regiunea Doneţk, aflată în prezent sub controlul separatiştilor proruşi. În urma deflagraţiei a fost distrusă clădirea în care se aflau prizonieri de război ucraineni, dintre care mulţi foşti combatanţi de la oţelăria Azovstal din Mariupol.

Imediat după explozie, Rusia a acuzat forţele armate ucrainene de bombardarea închisorii. Potrivit părţii ruse, peste 50 de prizonieri ucraineni au fost ucişi, dar numărul celor răniţi este necunoscut, notează marţi Unian. Unele media au evocat peste 130 de răniţi.

Kievul a calificat deflagraţia de la Olenivka drept un act terorist comis de către forţele ruse cu scopul de a ascunde crime de război, de a discredita forţele armate ucrainene şi de a perturba livrările de arme occidentale.

Rusia avertizează că acordul privind exportul de cereale ucrainene poate eşua dacă nu vor fi relaxate unele sancţiuni occidentale

ACTUALIZARE 17:33 Rusia a avertizat marţi Occidentul că neaplicarea componentei acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ruseşti, care conform acestei înţelegeri trebuie să se desfăşoare în paralel cu exportul cerealelor ucrainene, ar putea avea ca efect un eşec al întregului acord, relatează agenţiile EFE şi DPA.

„Doresc să subliniez că acordurile convenite la Istanbul sunt un pachet. Prin urmare, avertizăm împotriva oricărei încercări de a complica sau de a nu respecta a doua parte a pachetului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Citește și O navă suspectată că e încărcată cu cereale furate de ruși din Ucraina a fost eliberată de autoritățile libaneze

Kremlinul atrage atenția SUA că numirea Rusiei drept „sponsor al terorismului” ar putea duce la ruperea relaţiilor diplomatice

ACTUALIZARE 17:30 Recunoaşterea Rusiei de către Washington ca „sponsor al terorismului” ar putea conduce la ruperea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova, citată marţi de agenţia de presă Interfax, notând de asemenea că Moscova este pregătită pentru orice posibil scenariu de evoluţie a situaţiei.

„Legiuitorii americani (...), după ce au trecut prin toate instrumentele de sancţiuni disponibile anti-ruse (...) care în general s-au dovedit ineficiente, au început deja să dezvolte arme atât de puternice precum, în opinia lor, declararea Moscovei (...) ca +sponsor al terorismului+. O astfel de aplicare a propriei legislaţii, contrară dreptului internaţional, poate fi văzută de senatori şi congresmeni ca un fel de pedeapsă teribilă, capabilă să forţeze Rusia să trăiască în conformitate cu ordinea mondială bazată pe reguli, inventată de Statele Unite”, a declarat Zaharova în briefingul de marţi, potrivit Agerpres.

Bombardamente rusești în Nikolaev și Harkov

ACTUALIZARE 16:00 Rusia a anunţat marţi că a desfăşurat bombardamente împotriva forţelor ucrainene în regiunea Nikolaev din sudul Ucrainei şi în regiunea Harkov în est.

Ministerul rus al apărării a mai spus că a distrus șapte depozite de muniție în estul și sudul țării, inclusiv în regiunea Zaporojie.

Ucraina, care și-a intensificat eforturile de a recuceri regiunile din sud controlate de Rusia, a declarat săptămâna trecută că are dovezi că Moscova își redistribuie forțele pentru a apăra teritoriul capturat.

Rusia spune că Statele Unite sunt direct implicate în războiul din Ucraina

ACTUALIZARE 15:58 Rusia a declarat marți că Statele Unite, cea mai mare putere militară a lumii, au fost implicate direct în conflictul din Ucraina, deoarece spionii americani aprobă și coordonează loviturile ucrainene cu rachete asupra forțelor ruse.

Ministerul rus al Apărării, condus de un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a declarat că Vadim Skibitski, șeful adjunct al informațiilor militare ale Ucrainei, a recunoscut pentru ziarul Telegraph că Washington coordonează loviturile cu rachete HIMARS.

„Toate acestea demonstrează fără îndoială că Washington (...) este direct implicat în conflictul din Ucraina”, a spus ministerul apărării.

Rusia a declarat că administrația Biden este responsabilă pentru atacurile cu rachete asupra țintelor civile din zonele controlate de forțele susținute de Rusia din estul Ucrainei.

„Administrația Biden este direct responsabilă pentru toate atacurile cu rachete aprobate de Kiev asupra zonelor rezidențiale și a infrastructurii civile din zonele populate din Donbas și din alte regiuni, care au dus la morți în rândul civililor”, a spus ministerul apărării.

Nava care transportă cerealele ucrainene urmează să ajungă în siguranță la Istanbul

ACTUALIZARE 15:54 Prima navă care transportă cereale ucrainene pe piețele mondiale de când invazia Rusiei a blocat exporturile în urmă cu mai bine de cinci luni este pe cale să ajungă în siguranță la Istanbul marți seară, a spus Turcia.

Transportul este întârziat din cauza vremii nefavorabile.

Turcia se așteaptă ca cel puțin o navă de cereale să părăsească porturile ucrainene în fiecare zi, atâta timp cât este valabil acordul de trecere în siguranță, a declarat marți un înalt oficial turc, care a cerut să rămână anonim.

Regimentul Azov a fost declarat grupare „teroristă” de către Curtea supremă din Rusia

ACTUALIZARE 15:49 Curtea supremă din Rusia a desemnat marţi regimentul Azov din Ucraina grupare „teroristă”, informează Reuters. O judecătoare a Curţii supreme a anunţat că „va răspunde pozitiv cererii administrative a Parchetului general, de a desemna unitatea paramilitară 'Azov' drept organizaţie teroristă şi de a interzice activităţile sale în Federaţia Rusă”, informează TASS, preluată de AFP.

Cea mai mare parte a procesului s-a derulat cu uşile închise. Conform TASS, martori chemaţi să depună mărturie au evocat presupuse crime comise de regimentul Azov în Ucraina. Potrivit legii ruseşti, conducătorii unei organizaţii teroriste riscă între 15 şi 20 de ani de închisoare, iar simplii membri între 5 şi 10 ani.

Flota rusă din Marea Neagră este slăbită, atacul de la Sevastopol a fost cel mai recent obstacol întâmpinat de Rusia

ACTUALIZARE 14:42 Atacul asupra cartierului general de la Sevastopol al Flotei ruse din Marea Neagră este cel mai recent element din seria de obstacole întâmpinate de Rusia în războiul pe care l-a declanșat în Ucraina, au transmis, marți, serviciile de informaţii militare britanice.

Pierderile părţii ruse includ nava-amiral, crucişătorul Moskva, în luna aprilie, potrivit raportului cotidian publicat pe Twitter de Ministerul Apărării britanic.

''În urma informaţiilor privind parade anulate, este improbabil ca Flota rusă din Marea Neagră să poată gestiona evenimente publice de mare importanţă alături de activităţi în vreme de război'', a explicat ministerul, scrie Agerpres.

Medvedev: Rusia își va extinde granița în Georgia și Kazahstan, care sunt creații artificiale. Ulterior a spus că i-a fost spart contul

ACTUALIZARE 14:00 O postare care susține că fostele națiuni sovietice Georgia și Kazahstan sunt creații „artificiale” a apărut luni seară pe contul de Vkontakte (Facebookul rusesc) al fostului președinte rus Dmitri Medvedev, dar a fost ștearsă repede.

Consilierul lui Medvedev, Oleg Osipov, a declarat marți dimineață că contul lui Medvedev de pe rețeaua socială rusă VK a fost spart, a informat agenția de știri Interfax, potrivit The Moscow Times.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Medvedev a suferit o transformare publică, remarcă jurnaliștii de la MT, acesta devenind „un șoim politic” care cere dezmembrarea Ucrainei și etichetează oficialii europeni drept „imbecili”.

Postarea împărtășită celor 2,3 milioane de urmăritori de pe VK ai lui Medvedev spunea că, după ce va ocupa capitala ucraineană Kiev, Rusia va căuta să-și extindă granițele în alte zone.

Citește continuarea AICI

De la „scut uman” la „scut nuclear”. SUA acuză Rusia că a transformat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina într-o bază militară

ACTUALIZARE 13:00 SUA acuză Rusia că folosește cea mai mare centrală nucleară din Ucraina pe post de „scut nuclear” pentru a-și staționa trupele acolo și pentru a împiedica armata ucraineană să tragă asupra lor din cauza riscului producerii unui teribil accident nuclear, informează Reuters.

Secretarul de Stat Antony Blinken a spus că SUA este „profund îngrijorată” în legătură cu centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de ruși în luna martie după ce aceștia au tras în imediata sa apropiere provocând un incendiu, pe care americanii spun că Rusia o folosește ca pe o bază militară de unde soldații ruși pot să tragă asupra trupelor ucrainene fără să se teamă de un răspuns din partea lor.

„Bineînțeles că ucrainenii nu pot trage înapoi fără să riște un teribil accident care implică centrala nucleară”, le-a spus Blinken reporterilor după încheierea discuțiilor de luni din cadrul ONU de la New York pe tema neproliferării nucleare.

Imagine cu trupele ruse care staționează pe drumul spre centrala nucleară din Zaporojie. Foto: Profimedia Images

Acțiunile Rusiei în războiul din Ucraina au depășit punctul folosirii unui „scut uman”, care acum a devenit un „scut nuclear”, potrivit lui Blinken.

 Citește continuarea AICI

Șoigu spune că rușii au distrus 6 sisteme americane HIMARS

ACTUALIZARE 12:33 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că Rusia a distrus şase sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA de la începutul conflictului din Ucraina, a informat Interfax, potrivit Reuters.

Şoigu a spus că Rusia a distrus, de asemenea, cinci sisteme de rachete Harpoon anti-navă şi 33 de obuziere M777, de când Moscova a dislocat zeci de mii de militari în Ucraina pe 24 februarie.

Medvedev, mesaj ciudat pe VK în care amenință Georgia și Kazahstan. Ulterior a spus că i-a fost spart contul

ACTUALIZARE 12:25 O postare care susține că fostele națiuni sovietice Georgia și Kazahstan sunt creații „artificiale” a apărut luni seară pe contul de Vkontakte (Facebookul rusesc) al fostului președinte rus Dmitri Medvedev, dar a fost ștearsă repede.

Consilierul lui Medvedev, Oleg Osipov, a declarat marți dimineață că contul lui Medvedev de pe rețeaua socială rusă VK a fost spart, a informat agenția de știri Interfax, potrivit The Moscow Times.

Citește continuarea AICI.

Probleme pentru prima navă cu cereale plecată din Odesa

ACTUALIZARE 11:48 Prima navă cu cereale din Ucraina care a plecat ieri din Odesa nu a ajuns încă la Istanbul cum era programat. Transportul este întârziat din cauza vremii nefavorabile, scrie CNN.

Vremea rea ​​întârzie primul transport cu cereale din Ucraina de la începutul invaziei.

Nava care a plecat ieri din Ucraina înaintează mai încet decât se estima, din cauza vremii nefavorabile, potrivit Centrului Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul.

Prima navă cu cereale a părăsit Odesa în cadrul acordului dintre Ucraina și Rusia, negociat de ONU și Turcia, pentru exportul de alimente din Ucraina. Foto: Profimedia

ISW: Rușii au început încă de acum două săptămâni să mute trupe din Donbas pe Frontul de Sud

ACTUALIZARE 10.50 În evaluarea de luni noapte spre marți dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că forțele ruse sunt responsabile pentru uciderea a 53 de prizonieri de război ucraineni, în urma exploziei de la penitenciarul Olenivka, aflat sub control rusesc în regiunea Donețk, pe 28 iulie.

Experții ISW notează că doi oficiali americani au confirmat pentru Politico, sub protecția anonimatului, că nu există urme de folosire a rachetelor HIMARS la locul exploziei, în ciuda celor susținute de Kremlin.

ISW mai spune că rușii au început încă de acum două săptămâni să mute trupe din Donbas pe Frontul de Sud.

ISW consideră că această mișcare creează oportunitatea unei contra-ofensive ucraine spre Izium, în aceeași modalitate în care concentrarea trupelor ruse la Severodonețk a permis deschiderea ofensivei spre Herson, pe Frontul de Sud.

În același timp, ISW evaluează că rușii vor relua ofensivele pe Frontul de Sud, în regiunile Zaporojie și Herson. Mișcarea fusese oricum anticipată de ucraineni, care observaseră în urmă cu trei zile că trupele ruse relocate în sud nu au echipament defensiv, ci ofensiv.

În Donbas, rușii nu au condus nicio operațiune ofensivă la nord de Sloviansk sau în jurul orașului Siversk, confirmând implicit o oprire de facto a operațiunilor din această direcție.

Forțele ruse au efectuat atacuri terestre fără succes asupra așezărilor de la sud și sud-est de Bakhmut și în jurul orașului Donețk. Aparent nu au realizat niciun câștig teritorial, se mai arată în evaluarea ISW.

Peste 5.000 de persoane au fost ucise în Ucraina de la începutul războiului

ACTUALIZARE 10.20 De la începutul războiului, 5.327 de persoane au fost ucise și peste 7.000 au fost rănite în Ucraina, a anunțat biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, citat de Nexta.

Ucraina investighează 752 de cazuri de trădare

ACTUALIZARE 09.40 Serviciul de Securitate al Ucrainei a raportat că, de la 1 august, cele mai multe cazuri de trădare și colaboraționism cu ocupanții ruși au fost deschise în regiunile Lugansk, Donețk, Zaporizhzhia și Herson, potrivit publicației Kyiv Independent, citată de The Guardian.

Procuratura generală a Ucrainei a emis, de asemenea, o declarație, în care spune: O anchetă este în desfășurare asupra a peste 600 de angajați ai parchetului care au trecut granița după 24 februarie 2022. Munca de detectare a trădătorilor în timpul războiului este o chestiune de securitate a statului nostru”.

Procuratura generală a Ucrainei a mai adăugat că cinci procurori și trei funcționari publici au fost raportați până acum ca suspecți pentru trădare. 

Totodată, Ucraina a deschis 1.451 de cazuri penale care investighează infracțiuni împotriva copiilor, a declarat procurorul general adjunct Igor Mustetsa.

Cel puțin 668 dintre cazurile deschise implică violență împotriva copiilor și includ răni, omor și violență sexuală. Alte 777 de cazuri se referă la atacuri asupra facilităților care privesc copiii, a adăugat Mustetsa.

Trei persoane au murit în timp erau evacuate cu un autobuz

ACTUALIZARE 09.30 Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a transmis că trei persoane au murit în urma atacului rușilor asupra unui microbuz lângă Dovhove, regiunea Herson. Se pare că microbuzul transporta șapte persoane care părăseau satul Starosillia, ocupat de ruși, în regiunea Herson. Supraviețuitorii au fost internați în Krivoi Rog.

Câteva dintre cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Ucrainenii au recucerit peste 40 de localități din Herson.
  • SUA trimite noi arme Ucrainei în valoare de 550 milioane de dolari.
  • După ce a amenințat repetat cu bomba atomică, Putin spune că „nimeni nu poate câștiga un război nuclear”.
  • Grâul şi porumbul s-au ieftinit după plecarea primei nave încărcată cu cereale din Ucraina.
  • Mariupolul, comparat de președintele polonez cu Varşovia din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 
  • Ucraina a primit încă 4 sisteme HIMARS și lansatoare MARS din Germania. 
  • Uniunea Europeană a trimis Ucrainei un ajutor financiar de 1 miliard de euro.
  • Gazprom a avut în iulie cea mai mică producție zilnică din 2008 încoace.

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri