Live

Live Text Rușii atacă din nou regiunea Harkov. Mai mulți morți, printre care o fetiță de 8 ani

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Ucraina spune că Rusia atacă furibund estul țării, dar trupele sale rezistă cu înverșunare. De cealaltă parte, Moscova îi acuză pe ucraineni că au lovit platformele de extragere a gazelor din Marea Neagră, în largul peninsulei Crimeea. Trei oameni ar fi fost răniți și șapte sunt dispăruți, susține un oficial rus. Pe frontul din estul Ucrainei, s-au intesificat bombardamentele, nu doar în Donbas, ci și mai la nord, în regiunea Harkov. Au fost din nou bombardamente și în sud, la Odesa.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Situația frontului din Ucraina pe 20 spre 21 iunie. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Zonele rezidențiale și industriale din Harkov, bombardate de ruși

ACTUALIZARE 22.50 Cel puțin 5 civili au fost uciși și alți 11 răniți marți, în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Harkov, a anunțat Serhii Bolvinov, șeful Departamentului de Investigații al Poliției Naționale din Harkov, citat de CNN.

Potrivit oficialului ucrainean, rușii au vizat zone rezidențiale și industriale din întreg orașul.

Pe lângă cei care au murit la Harkov, alte patru persoane au fost ucise în orașele și satele din jur, inclusiv o fetiță de 8 ani.

Rusia a capturat noi localităţi în Lugansk

ACTUALIZARE 21.03 Trupele ruse au capturat mai multe aşezări lângă oraşele asediate Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk, au anunţat marţi guvernatorul acesteia şi Statul Major al armatei ucrainene, relatează Reuters. Guvernatorul Luganskului, Serghei Gaidai, a confirmat relatări anterioare conform cărora satul Tocivka, situat la sud de Severodoneţk, a căzut sub controlul trupelor ruse. ''Din păcate, inamicul a aruncat în luptă armamente şi efective enorme şi a capturat Tocivka'', a declarat Gaidai.

La rândul său, Statul Major ucrainean a anunţat că trupele ruse controlează de asemenea localităţile Pidlisne şi Mirna Dolina, situate la sud de Lisiceansk, oraşul geamăn al Severodoneţkului situat de cealaltă parte a râului Siverski Doneţ, care nu mai poate fi trecut pentru că toate podurile sunt distruse.

Spre deosebire de Severodoneţk, unde numai zona industrială se mai află sub controlul trupelor ucrainene, acestea din urmă rezistă la Lisiceansk, dar sunt bombardate puternic de artileria rusească, a mai declarat guvernatorul ucrainean.

„Avem o situaţie dificilă pe tot frontul Luganskului. Inamicul lansează o ofensivă pe scară extinsă în regiunea noastră, a acumulat rezerve suficiente”, a semnalat Serghei Gaidai.

Armata ucraineană a mai transmis că atacurile pe care le-a efectuat luni asupra unor platforme de foraj în Marea Neagră în largul peninsulei Crimeea au avut drept ţintă instalaţii militare ruseşti.

„Rusia a organizat acolo mici garnizoane, a amplasat materiale de apărare antiaeriană, inclusiv radare. Adică aceste platforme au fost transformate în instalaţii care i-au ajutat şi îi ajută pe ruşi să-şi consolideze controlul total asupra părţii de nord-vest a Mării Negre”, a declarat un purtător de cuvânt al administraţiei regiunii Odesa.

Rusia acuză Lituania că restrânge și tranzitul rutier de mărfuri către Kaliningrad

ACTUALIZARE 21.00 Lituania a restrâns de asemenea tranzitul mărfurilor transportate pe cale rutieră între Rusia şi exclava acesteia Kaliningrad, după ce astfel de restricţii au fost impuse deja tranzitului feroviar, au declarat marţi oficiali ruşi din această exclavă de la Marea Baltică, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

„Restricţiile parţiale asupra tranzitului de mărfuri afectează de asemenea transportul pe şosea prin Lituania”, prin urmare „aceste mărfuri mai pot fi transportate acum doar pe mare”, a declarat agenţiei Interfax un purtător de cuvânt guvernamental rus.

Informaţia a fost confirmată acestei agenţii şi de mai multe companii ruseşti care transportă mărfuri cu camioane către Kaliningrad prin Lituania, iar la graniţa dintre Rusia şi Lituania s-a format o coadă de astfel de vehicule.

În timp ce guvernul de la Vilnius afirmă că a restrâns tranzitul rusesc de mărfuri spre Kaliningrad în virtutea sancţiunilor europene impuse Rusiei pentru agresiunea asupra Ucrainei, Moscova a cerut UE „să restabilească imediat funcţionarea tranzitului în Kaliningrad”, avertizând că, „în caz contrar, vor exista măsuri de răspuns”.

Miniştrii de Externe ai UE au ajuns la un „consens total” privind candidatura Ucrainei la blocul comunitar

ACTUALIZARE 20.55 Miniștrii de Externe ai celor 27 de state membre UE, reuniți marți la Luxemburg, au ajuns la un „consens total” privind candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană, a anunțat ministrul francez al afacerilor europene, Clément Beaune, cu două zile înainte de un summit pe această temă.

Comisia Europeană a recomandat vineri acordarea acestui statut pentru Ucraina şi Republica Moldova, nu însă şi pentru Georgia, o decizie urmând să fie luată de liderii europeni la summitul din 23-24 iunie.

Discuţia de marţi între miniştri la Luxemburg „a permis să arătăm un larg consens, aş spune chiar un consens total (...), mai ales în ce priveşte Ucraina”, a spus ministrul francez, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

„Aceasta este o dezbatere care acum revine şefilor de stat şi de guvern” ce se vor reuni joi şi vineri la summitul european, adăugat el, amintind totodată că ''un proces de aderare nu înseamnă o aderare imediată''.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, Republica Moldova este la rândul ei aproape sigură că va obţine statutul de ţară candidată, în timp ce Georgia mai are condiţii de îndeplinit.

Ucraina confirmă că a atacat Insula Șerpilor cu „lovituri direcționate”

ACTUALIZARE 19.26 Armata ucraineană a declarat marți că a lansat mai multe lovituri aeriene pe Insula Șerpilor, la câteva ore după ce Ministerul rus al Apărării a anunțat că armata rusă a respins o ”tentativă nebunească” a Kievului de a recuceri insula.

Comandamentul Operațional de Sud al Armatei Ucrainei a declarat că ucrainenii au folosit „lovituri direcționate cu folosirea diferitelor forțe” pe insulă, potrivit CNN.

Operațiunea militară este încă în desfășurare și acea „tăcere informațională” a fost cerută până la finalul operațiunii, a adăugat comandamentul.

SUA confirmă moartea unui al doilea american în Ucraina

ACTUALIZARE 19.20 Statele Unite au confirmat marţi că un al doilea cetăţean american a fost ucis în luptă în Ucraina şi au reiterat apelul ca americanii să nu meargă să ia parte la conflict, după ce alţi doi au fost capturaţi de Rusia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Departamentul de Stat a confirmat decesul lui Stephen Zabielski, în vârstă de 52 ani, precizând că acordă asistenţă consulară familiei acestuia.

„Reiterăm că cetăţenii americani nu ar trebui să se deplaseze în Ucraina, din cauza conflictului armat în desfăşurare şi a riscului ca responsabilii cu securitatea în cadrul guvernului rus în Ucraina să facă din ei o ţintă din cauza cetăţeniei lor americane”, a afirmat un purtător de cuvânt al diplomaţiei de la Washington.

El i-a chemat pe americanii care se află în Ucraina „să plece imediat, dacă o pot face în siguranţă, cu orice mijloc de transport comercial sau privat pe cale terestră”.

Stephen Zabielski este al doilea american a cărui moarte în timp ce lupta alături de trupele ucrainene a fost confirmată de la începutul invaziei ruse în februarie.

Un fost puşcaş marin în vârstă de 22 ani, Willy Joseph Cancel, a fost ucis în circumstanţe similare la sfârşitul lunii aprilie.

Viktor Orban anunță că susține candidatura Ucrainei la UE

ACTUALIZARE 19.10 Premierul maghiar Viktor Orban i-a transmis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Ungaria susţine cererea Ucrainei de a obţine statutul de candidat la UE şi că ar trebui eliminate cât mai curând posibil obstacolele birocratice din calea aderării efective a Ucrainei la UE. Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al lui Orban anunțase că Ungaria susține Ucraina doar alături de Bosnia și Georgia. Cei doi oficiali au purtat marți o discuție telefonică, ocazie cu care Zelenski l-a invitat la Kiev pe Orban.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, l-a sunat marţi pe Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, pentru a discuta despre integrarea europeană a Ucrainei, despre primirea refugiaţilor de război, precum şi despre alte domenii de cooperare ungaro-ucrainene, transmite agenția publică maghiară MTI, care îl citează pe Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar.

În timpul convorbirii, Viktor Orbán a subliniat că Ungaria susţine cererea Ucrainei de a obţine statutul de candidat la UE şi că ar trebui eliminate cât mai curând posibil obstacolele birocratice din calea aderării efective a Ucrainei la UE.

Premierul ungar l-a informat pe şeful statului ucrainean că aceasta va fi poziţia sa la summitul UE din această săptămână, de la Bruxelles.

Viktor Orbán a mai precizat că Ungaria a acceptat deja aproximativ 800 000 de refugiaţi ucraineni şi că este pregătită să coopereze în continuare în domeniul energiei, să transporte pe calea ferată cereale din Ucraina şi să primească şi mai mulţi studenţi ucraineni.

Rusia susţine că a respins o încercare „nebunească” a ucrainenilor de a recuceri Insula Şerpilor

ACTUALIZARE 19.00 Rusia a anunţat marţi că a respins o tentativă „nebunească” a forţelor Kievului de a recuceri Insula Şerpilor, un teritoriu simbolic cucerit de Moscova în Marea Neagră la începutul ofensivei sale în Ucraina.

Moscova a afirmat deja că a dejucat în trecut tentative de atac ale forţelor ucrainene, dar cea raportată marţi pare să se distingă prin amploarea mijloacelor mobilizate.

„Luni, 20 iunie, la ora 5 dimineaţa, regimul de la Kiev a întreprins o nouă tentativă nebunească de a cuceri Insula Şerpilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, citat de AFP și Agerpres.

Potrivit acestuia, forţele ucrainene„intenţionau să efectueze bombardamente aeriene şi de artilerie masive (...) înainte de a debarca şi cuceri” insula.

Konaşenkov a declarat că 15 drone de atac şi de recunoaştere ucrainene au luat parte la raidul aerian şi că baterii de lansatoare de rachete şi de obuziere au fost trase în direcţia insulei. Totuşi, sistemele de apărare antiaeriană şi antirachetă ruseşti au interceptat toate proiectilele şi au doborât 13 drone, „forţând duşmanul să renunţe la orice debarcare pe Insula Şerpilor”, a afirmat Konaşenkov.

Kievul anunţă sosirea tunurilor autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000 în arsenalul său

ACTUALIZARE 17:50 Kievul a anunţat marţi sosirea tunurilor autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000 în arsenalul său, după săptămâni de negociere între Ucraina şi aliaţii săi occidentali pentru primirea de "arme puternice" capabile să respingă atacurile ruse în Donbas, relatează AFP.

„Panzerhaubitze 2000 fac în sfârşit parte din arsenalul de obuziere de 155 mm al artileriei ucrainene”, şi-a exprimat satisfacţia pe Twitter ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov, care a spus că apreciază eforturile Berlinului de a ajuta militar Kievul.

„Artileriştii noştri vor încălzi câmpul de luptă”, a postat Reznikov pe Twitter, alături de o fotografie cu două Panzerhaubitze 2000 în acţiune.

Germania a anunţat la începutul lui mai că va furniza şapte astfel de obuziere blindate Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva armatei ruse, fără a preciza în acel moment când vor avea loc livrările propriu-zise.

Berlinul nu a confirmat până acum nici livrarea tunurilor autopropulsate Panzerhaubitze 2000, nici numărul lor.

Panzerhaubitze 2000 este un tun automotor fabricat de grupul Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Aparatele destinate Ucrainei provin din stocurile Bundeswehr, a precizat la începutul lui mai ministrul apărării, Christine Lambrecht.

Soldaţii ucraineni urmau să fie instruiţi pentru utilizarea lor în Germania, începând cu jumătatea lunii mai, mai notează sursa citată de Agerpres.

Ucraina a arestat un oficial de rang înalt și un mare afacerist care spionau pentru Rusia

ACTUALIZARE 16:04 Ucraina a reținut un oficial de rang înalt din guvernul de la Kiev și un mare afacerist suspectați că fac parte dintr-o rețea rusească de spionaj, a anunțat marți Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit Reuters.

SBU nu i-a numit pe cei doi suspecți, dar a spus că este vorba despre un oficial de rang înalt al Secretariatului Cabinetului de Miniștri și de un șef de departament de la Camera Comerțului și Industriei, un grup de lobby din domeniul afacerilor.

Serviciul ucrainean de securitate a făcut anunțul pe Telegram și a spus că a finalizat o „operațiune specială” în mai multe etape pentru neutralizarea cercului de spioni.

Citește continuarea AICI

Rusia spune că Ucraina a atacat platforme petroliere capturate de Moscova în Marea Neagră. Incendiul încă nu a fost stins

ACTUALIZARE 16:02 Oficialii ruși au spus că Ucraina a lansat atacuri cu rachete împotriva a trei platforme de extracție a gazelor din Marea Neagră, la sud de Odesa, într-o aparentă escaladare a încercărilor Kievului de a slăbi dominația maritimă a Rusiei, transmite The Guardian. Olga Kovitidi, membră a „Consiliului Federației” din peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia, a declarat pentru agenția rusă de presă Interfax că incendiul nu a fost stins iar flăcările se apropie de puțul platformei.

Șapte persoane erau dispărute iar trei sunt rănite după atacuri, potrivit autoproclamatului șef al Crimeei ocupate, Serghei Aksionov, care a spus că o „operațiune de salvare cu participarea navelor de patrulare și aviație” era în curs de desfășurare.

„În ceea ce privește incendiul, acesta nu s-a oprit la turn. Focul s-a apropiat de puț în timpul nopții”, a declarat Olga Kovitidi.

Trei platforme offshore, turnurile Boiko, au fost anterior capturate de Moscova de la ucraineni în 2014. Kievul spune că sunt folosite pentru recunoaștere militară și pentru a ajuta la exercitarea controlului unei porțiuni mai mari din Marea Neagră.

Foto: Forțele armate ale Ucrainei/ Telegram

Citește continuarea AICI

Patrușev, consilierul de securitate al lui Putin, a fost trimis la Kaliningrad

ACTUALIZARE 14:25 Nikolai Patrușev, consilierul de securitate al lui Putin și unul dintre principalii colaboratori ai dictatorului rus, a ajuns la Kaliningrad, marți, pentru a prezida o întâlnire pe teme de securitate, la câteva zile după ce Lituania a blocat tranzitul de mărfuri înspre această exclavă rusească, și după ce Kremlinul a pornit o retorică belicoasă pe această temă, relatează Reuters.

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de securitate al Rusiei, va prezida o întâlnire pe teme de securitate în exclava Kaliningrad, informează agenţia rusă de ştiri RIA, citată de Agerpres.

„Rusia, bineînţeles, va reacţiona la astfel de acte ostile. Măsuri adecvate sunt în curs de elaborare la nivel interministerial şi urmează a fi adoptate”, a afirmat Nikolai Patruşev, la Kaliningrad. „Ele vor avea consecinţe negative severe pentru populaţia Lituaniei”, a adăugat el, citat de agenţia Interfax.

Nikolai Patrușev, consilierul de securitate al lui Vladimir Putin. Foto: scrf.gov.ru

Citește continuarea AICI

Propaganda rusă atinge noi culmi. Moscova susține că a conectat toată regiunea Herson la canalele TV rusești

ACTUALIZARE 11:57 Armata rusă a anunţat marţi că a conectat întreaga regiune Herson la canalele de televiziune ruseşti, ce vor fi de acum accesibile „gratuit” în această regiune cucerită de Moscova în sudul Ucrainei, informează AFP.

„Specialişti din cadrul unităţilor de transmisie ale forţelor armate ruse au conectat şi reconfigurat pentru difuzarea de canale ruseşti ultimul dintre cele şapte emiţătoare de televiziune din regiunea Herson”, a anunţat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Emisiune de propagandă la principalul post de televiziune rusesc. Foto: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

Prima declarație a Kremlinului despre cei doi americani capturați în Ucraina: „Trebuie să răspundă pentru crimele pe care le-au comis”

ACTUALIZARE 10:41 Cei doi americani capturați în Ucraina i-au „pus în pericol” pe soldații ruși și trebuie „să răspundă pentru aceste crime”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru postul american NBC News, potrivit The Moscow Times.

„Sunt mercenari și au fost implicați în activități ilegale pe teritoriul Ucrainei. Au tras cu arma și au bombardat soldații noștri. Le-au pus viețile în pericol”, a declarat Dmitri Peskov la NBC.

Citește continuarea AICI

Dmitri Muratov și-a vândut premiul Nobel pentru pace cu peste 103 milioane dolari, pentru a-i ajuta pe copiii ucraineni

ACTUALIZARE 09.55 Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, editorul ziarului independent de investigaţii Novaia Gazeta, şi-a licitat luni seară medalia pentru 103,5 milioane de dolari în beneficiul copiilor ucraineni strămutaţi din cauza războiului, transmite AFP.

Veniturile din vânzarea care a avut loc la New York, câştigată de un ofertant telefonic anonim, vor fi donate programului UNICEF pentru copiii ucraineni strămutaţi în urma războiului, potrivit Heritage Auctions, care se ocupă de vânzare.

Dmitri Muratov a câştigat prestigiosul premiu în 2021 împreună de jurnalista filipineză Maria Ressa „pentru eforturile lor de a menţine libertatea de exprimare”, notează Agerpres.

Ziarul Novaia Gazeta a anunţat la sfârşitul lunii martie că îşi suspendă apariţia online şi tipărită până la încheierea "intervenţiei" din Ucraina, în contextul înăspririi politicii Kremlinului faţă de vocile critice faţă de regim.

Dmitri Muratov a făcut parte din grupul jurnaliştilor care a fondat Novaia Gazeta în 1993, după căderea Uniunii Sovietice. Înainte de suspendarea activităţii, ziarul era ultima publicaţie critică faţă de preşedintele Vladimir Putin.

Jocul lui Viktor Orban. Cum poate premierul maghiar să blocheze drumul către aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova

ACTUALIZARE 09.30 Premierul maghiar Viktor Orban a cerut ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate la UE concomitent cu Bosnia și Georgia, notează agenția maghiară de presă Híradó, citată de publicația ucraineană Babel.

Premierul Viktor Orbán a participat luni, la inițiativa președintelui Consiliului European, Charles Michel, la o videoconferință de pregătire a summitului UE de joi și vineri, alături de șefii de guvern din Belgia, Bulgaria, Estonia, Luxemburg și Malta, a declarat Bertalan Havasi, a transmis Bertalan Havasi, șeful biroului de presa al premierului Ungariei. 

Prim-ministrul ungar, Viktor Orbán. Foto: Profimedia Images

Anunțul lui Orban vine cu doar trei zile înaintea Consiliului European la care e așteptată o decizie legată de cererile depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, care vor să primească statutul de țări candidate.

Luni seară, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis „este timpul să recunoaștem perspectiva europeană a Ucrainei, Moldovei și Georgiei”. În schimb, preşedintele Consiliului European a anunțat că va invita săptămâna aceasta cele 27 de ţări membre ale UE să acorde doar Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Prin urmare, condiția pusă de Viktor Orban este imposibil de îndeplinit, dat fiind că Georgia este considerată extrem de îndepărtată de perspectiva europeană, iar Bosnia este măcinată de tensiuni interetnice alimentate de Serbia și Rusia.

Citește continuarea AICI

Experiența unui jurnalist luat prizonier de ruși: Ne-au pus sacul în cap, apoi au început să ne lovească pentru a înțelege cine suntem

ACTUALIZARE 09.00 Rușii pun mai întâi sacul pe cap prizonierilor, îi bat bine, apoi se lămuresc că sunt jurnaliști și că n-ar trebui să-i tortureze. Este experiența directă prin care a trecut Dmitro Litvinenko, un jurnalist ucrainean capturat de forțele ruse în Donbas în 2014. El a explicat, într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24, de ce este convins că țara sa va învinge în război, oricât de greu ar fi. 

Dmitro Litvinenko: Războiul a început din 2014. Atunci au fost bombardamente în Donețk. A fost un atac asupra aeroportului. Am decis să mergem să vedem ce e acolo. Am ajuns și am văzut orașul în ambuscadă, într-o stare ciudată, toți se temeau de orice. A fost jefuit un supermarket. Am vrut să mergem să filmăm supermarketul jefuit. Ne-au spus că este posibil și că au fost acolo și alți colegi jurnaliști, de aceea am mers. Și pe drum am fost opriți.

Ne-au pus saci pe cap, ne-au separat între noi, șoferul, operatorul și pe mine ca jurnalist în camere diferite și au început să ne lovească pentru a înțelege cine suntem. Pentru că ei credeau că noi nu suntem jurnaliști, că noi trădăm coordonatele punctelor militare rusești pentru armata ucraineană. Ceva de genul acesta. Și au avut nevoie de vreo 2-3 zile să înțeleagă că suntem jurnaliști și că nu trebuie să ne lovească. Pentru că la început, nu voiau scandaluri inutile, ne-am gândit la asta.

Alt fapt important care mi-a atras atenția a fost când am fost interogați. Eu sunt originar din regiunea Donețk, ucrainean din Donbas. Eu știu că acolo avem o limbă rusă specifică. Cei care m-au torturat erau ruși din afara Donbasului. Erau ruși. Erau ruși din Rusia. Asta se auzea în fiecare cuvânt.

Citește continuarea AICI

The Guardian: Palatele, vilele și iahturile lui Putin, gestionate de o rețea secretă de companii rusești

ACTUALIZARE 08.25 Palate, iahturi și podgorii care ar fi fost oferite lui Vladimir Putin de prieteni și oligarhi pot fi acum asociate cu o rețea neoficială care gestionează proprietăți în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari, relatează The Guardian. Traseul documentelor digitale pare să sugereze că mai multe case de vacanță și alte proprietăți, care ar fi folosite de președintele Rusiei și care aparțin sau au aparținut unor indivizi, companii și organizații de binefacere, sunt legate de domeniului de e-mail LLCInvest.ru.

O poză a e-mailurilor trimise în luna septembrie a anului trecut și care au fost făcute publice acum arată că directorii și administratorii asociați cu unele dintre entitățile care dețin și gestionează aceste bunuri au discutat despre afacerile lor ca și când ar face parte din aceeași organizație.

Timp de două decenii, Putin a fost acuzat că a acumulat în secret o avere vastă cu ajutorul altor persoane și entități, informațiile apărând printre altele în dosarele Pandora în care au fost dezvăluite averile apropiaților liderului de la Kremlin. Foto: Profimedia Images

„LLCInvest seamănă cel mai mult cu o cooperativă sau cu o asociație în care membrii fac schimb de proprietăți și alte beneficii”, potrivit unui expert anticorupție din Rusia.

Timp de două decenii, Putin a fost acuzat că a acumulat în secret o avere vastă cu ajutorul altor persoane și entități, informațiile apărând printre altele în dosarele Pandora, în care au fost dezvăluite și averile apropiaților liderului de la Kremlin.

Citește continuarea AICI

Fermierii din Ucraina sunt tot mai îngrijorați că nu-și mai pot exporta cerealele

ACTUALIZARE 07.25 Luptele sunt tot mai intense pe frontul de est, unde rușii atacă fără încetare. Vorbim în special de regiunile Harkov și Donețk, în timp ce orașul Severodonțek, devenit punctul fierbinte al războiului, este măcinat de bombardamente. Iar ucrainenii se așteaptă la ce-i mai rău.

„Evident, ar trebui să ne așteptăm la o intensificare a activităților ostile din partea Rusiei. Intenționat, demonstrativ. Exact săptămâna aceasta. Și nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva altor țări europene. Ne pregătim. Noi suntem gata”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Momentan, linia frontului rămâne neschimbată. Progresul soldaților ruși a stagnat și se dau lupte crâncene, în timp ce ucrainenii continuă să primească ajutoarele promise - de exemplu, 14 transportoare blindate trimise din Australia, vehicule care oferă protecție inclusiv împotriva minelor și bombelor.

Între timp, fermierii din Ucraina sunt tot mai îngrijorați că nu-și mai pot exporta cerealele, din cauza blocadei ruse.

„Avem în continuare o cantitate imensă de cereale care încă nu poate fi exportată și într-o lună vom avea o nouă recoltă, ne confruntăm cu o problemă uriașă”, a spus Dmitri Skorniakov, directorul unei companii agricole.

Despre acest lucru a vorbit și șeful diplomației europene. Josep Borrell a acuzat Rusia că prin blocarea exportului de cereale, pune în pericol viețile a milioane de oameni.

„E de neconceput, e inimaginabil că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina, în timp ce oameni din alte părți ale lumii suferă de foame. Este o adevărată crimă de război, nu pot să cred că va mai dura foarte mult”, a spus el.

Ministerul rus de Externe îl va convoca pe şeful Delegaţiei UE la Moscova din cauza restricțiilor pentru Kaliningrad

ACTUALIZARE 07.20 Guvernatorul Kaliningradului a anunţat luni că ministerul rus de Externe îl va convoca marţi pe şeful delegaţiei Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, în legătură cu interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri spre Kaliningrad în conformitate cu sancţiunile europene impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, relatează Reuters.

Autorităţile de la Vilnius au interzis tranzitul de mărfuri pe teritoriul lituanian către şi dinspre exclava rusă situată între Lituania şi Polonia, invocând sancţiunile UE.

„Aceasta este, desigur, o situaţie care poate fi rezolvată prin mijloace diplomatice, a declarat pentru televiziunea rusă Anton Alihanov, guvernatorul Kaliningradului, potrivit Agerpres.

„Din câte ştiu, mâine Marcus Ederer, ambasadorul Uniunii Europene în Rusia, va fi chemat la ministerul de Externe şi va fi informat despre condiţiile corespunzătoare implicate aici”, a spus el.

Nu a existat nicio confirmare oficială imediată din partea ministerului rus de Externe cu privire la această convocare.

Charles Michel: Statele membre sunt invitate să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate

ACTUALIZARE 07.20 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va invita săptămâna aceasta cele 27 de ţări membre ale UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, relatează AFP.

Propunerea, în conformitate cu recomandarea Comisiei Europene, va fi prezentată la summitul liderilor europeni care are loc joi şi vineri de la Bruxelles, unde o decizie favorabilă va trebui adoptată cu unanimitate.

„A sosit momentul să recunoaştem că viitorul Ucrainei, Moldovei şi Georgiei se află în UE. Vă voi invita să acordaţi statutul de candidat Ucrainei şi Moldovei. În acelaşi timp, vom continua să oferim Ucrainei un sprijin solid umanitar, militar, economic şi financiar”, a scris Charles Michel în scrisoarea de invitaţie la summit, comunicată luni seară.

Vineri, Comisia Europeană, prin preşedinta instituţiei, Ursula von der Leyen, a recomandat acordarea statutului de candidat la UE Ucrainei.

„Ştim cu toţii că ucrainenii sunt gata să moară pentru aspiraţiile lor europene. Ne dorim ca ei să locuiască împreună cu noi, pentru visul european”, a spus Ursula von der Leyen la Bruxelles, îmbrăcată în albastru şi galben, culorile drapelului ucrainean.

Tot vineri, Comisia Europeană a exprimat o recomandare identică pentru Republica Moldova; Georgia beneficiază doar de o perspectivă de aderare deoarece nu îndeplineşte încă criteriile pentru acordarea statutului de ţară candidată.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri