Live

Viețile secrete ale soldaților ruși mobilizați care fug de războiul din Ucraina. „Este haos în armată”

Data actualizării: Data publicării:
Cazurile de dezertare s-au înmulțit în rândul soldaților mobilizați în armata rusă. Foto: Profimedia Images

Tribunalele din Rusia au primit un număr record de cazuri de dezertare și absență neautorizată de la datorie ale militarilor. Cei care au scăpat de armată trebuie să se ascundă în casele rudelor de la țară, în beciuri sau chiar în pădure, potrivit BBC Rusia, care a descoperit mai multe incidente violente și, uneori, bizare în care membrii familiei soldaților mobilizați s-au bătut cu polițiștii ca să își salveze persoanele dragi sau aproape că i-au omorât pe fugarii pe care i-au ascuns în propriile lor case.

O pensionară din satul Șaraldai din Bureatia, Siberia, pregătea mâncarea pentru purcei și urma să își pună nepoatele la somn când poliția i-a bătut la ușă.

În acel moment, ginerele ei, care fusese mobilizat în armată, se ascundea într-o ladă din beciul unde familia ținea murăturile.

„Ieși afară că trag”, i-a strigat șeful departamentului local de investigații penale. În seara aceea, polițistul a ajuns la spital, după ce soacra soldatului care se ascundea în beci i-a aruncat o oală cu apă clocotită în față.

Atât fugarul, cât și soacra lui au primit pedepse cu închisoarea.

Doi foști colegi de clasă s-au întâlnit pe o uliță din Uruhskaia, un sat din regiunea rusească Stavropol. Unul dintre ei, un ofițer de poliție, s-a decis să îl prindă pe celălalt – un soldat mobilizat care nu s-a mai întors din permisie.

Tatăl vitreg al soldatului i-a luat cătușele polițistului și i-a spus „arestează-mă pe mine, în locul lui”, înainte să își pună singur cătușele.

În satul siberian Urluk, nu foarte departe de granița cu Mongolia, un localnic a încercat să îi păcălească pe polițiști și să îi îndrume cât mai departe de casa unde se ascundea un alt soldat mobilizat.

Iarna, însă, i-a dat planurile peste cap, întrucât forțele de ordine și-au dat seama că au fost mințite pentru că în zăpadă nu se vedea nicio urmă. S-au întors de unde au plecat și l-au arestat pe soldat, care se ascundea chiar în casa săteanului ce a încercat să ducă autoritățile pe o pistă greșită.

În regiunea Penza, o femeie îl ascundea pe timpul nopții pe nepotul ei mobilizat în armată, care abia ce se întorsese de pe front și era căutat de superiorii lui.

În urma unei altercații care a pornit după o noapte de beție, soțul femeii, care nu știa nici să scrie, nici să citească, i-a spart capul fugarului cu o bâtă de lemn, iar mătușa lui a fost nevoită să îl predea armatei în dimineața următoare.

Între 20% și 30% dintre rușii care fug din armată au rămas în Rusia, mulții fiind nevoiți să se ascundă în păduri, beciuri și în casele rudelor. Foto: Profimedia Images

Potrivit fondatorului proiectului anti-război „Fugi în pădure”, creat ca răspuns la valul de mobilizări în armată pentru a oferi asistență rușilor ce nu doresc să fie trimiși pe front în Ucraina, între 20% și 30% dintre dezertori au rămas în Rusia din varii motive.

„Este haos în armată. Vedem o creștere exponențială a numărului de dezertori din armata rusă”, a spus Grigori Sverdlin pentru BBC.

Soldații mobilizați care reușesc să scape din armată fug de multe ori la propriu în pădure.

În 2024, tribunalele din Rusia au început să pronunțe și câte 800 de sentințe pe lună pentru soldații care dispăreau din armată, se împotrivea ordinelor sau dezertau.

Numărul cazurilor s-a dublat în comparație cu anul trecut, iar, în total, de la începutul războiului, a depășit 10.000, potrivit Mediazona.

Probabilitatea ca un locuitor al regiunii Bureatia, spre exemplu, să moară în războiul din Ucraina este de 33 de ori mai mare decât pentru locuitorii Moscovei, potrivit datelor obținute de BBC, Mediazona și o echipă de voluntari, ceea ce arată discrepanța, chiar și de pe câmpul de luptă, dintre populația din zonele mai sărace ale Rusiei și locuitorii marilor orașe.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A fost la nunta fiicei lui Michael Schumacher și e una dintre puținele persoane care l-au putut vedea pe fostul pilot

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum acționează dezinformarea Kremlinului în Israel. „Să ne asigurăm că niciun partid din Knesset nu sprijină donarea de arme Ucrainei”

Prin ce tertipuri ingenioase reușește Rusia să evite sancțiunile europene. „Mă tem că uneori diplomaţia nu este suficientă”

Rușii, acuzați că au executat 16 prizonieri ucraineni lângă Pokrovsk. „E cel mai grav caz de execuție în masă de prizonieri de război”

Putin vrea să recruteze 20.000 de soldați dintre deținuții aflați în arest preventiv

Partenerii noștri