Un diplomat român de la Moscova va fi expulzat
Ministerul de Externe al Rusiei a convocat vineri ambasadori şi alţi reprezentanţi diplomatici ai ţărilor care au expulzat diplomaţi ruşi în urma cazului Serghei Skripal - fostul agent rus otrăvit la 4 martie în Marea Britanie, acţiune atribuită de Londra Moscovei. Un reprezentant diplomatic al României se numără printre cei convocaţi.
ACTUALIZARE. Un diplomat român aflat la post la Moscova a fost declarat persona non-grata și va fi expulzat, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul rus de Externe.
Potrivit comunicatului, șefilor misiunilor diplomatice din Australia, Albania, Germania, Danemarca, Irlanda, Spania, Italia, Canada, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Ucraina, Finlanda, Franța, Croația, Cehia, Suedia și Estonia, convocați la MAE rus, li s-au înmânat note de protest și li s-a comunicat că, urmare a expulzării din aceste țări a unor membri ai corpului diplomatic rus, Moscova va răspunde cu aceeași monedă și va declara personae non-gratae un număr corespunzător de diplomați.
România a anunțat că un diplomat rus va fi expulzat, prin urmare, va avea, la rândul său, un diplomat expulzat de Moscova. Informația a fost confirmată și de MAE român.
Rusia numește acest scandal diplomatic „cazul viorilor” și spune că toate țările enumerate mai sus au procedat în mod „nerezonabil” la expulzări de personal diplomatic rus, pe baza unor acuzații „nedovedite” ale Marii Britanii aduse Rusiei. Ca urmare, partea rusă anunță că va declara „persona non-grata” un număr corespunzător de angajați ai misiunilor diplomatice ale acestor țări în Federația Rusă.
Comunicatul MAE rus mai menționează că Belgia, Ungaria, Georgia și Muntenegru s-au alăturat mai târziu țărilor enumerate mai sus, de aceea șefii misiunilor acestor patru țări nu au fost convocați încă. Rusia își rezervă dreptul de a răspunde și acestor țări, precizează comunicatul MAE rus.
COMUNICATUL MAE ROMÂN: „Ministerul Afacerilor Externe confirmă declararea de către Federația Rusă persona non grata a unui diplomat român acreditat în Rusia, după o măsură similară adoptată de țara noastră în spirit de solidaritate cu Marea Britanie, în cazul atacului de la Salisbury. MAE reiterează poziția sa de condamnare a oricăror acțiuni care amenință securitatea colectivă și dreptul internațional”.
Ultimul scandal diplomatic între România și Federația Rusă datează din august 2010, când diplomatul Gabriel Grecu, acuzat de spionaj în Federația Rusă, a fost declarat persona non-grata și expulzat. În replică, MAE român a declarat persona non grata un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, cu rang diplomatic echivalent (secretar I), solicitându-se părăsirea de către acesta a teritoriului României în 48 de ore.
Cu un an înainte, în 2009, potrivit unui document diplomatic confidențial scurs în presă, România ar fi expulzat trei diplomați ruși implicați într-un alt scandal de spionaj în centrul căruia stătea Ucraina. Este cazul celebrului subofițer MApN Floricel Achim, care ar fi furnizat informații militare secrete unui cetățean bulgar, iar acesta la rândul său le-a dezvăluit atașatului militar al Ambasadei Ucrainei la București.
Citiți și: Meleşcanu: În România se simte o prezenţă foarte solidă a spionajului rusesc
Potrivit agenţiei DPA, au fost convocaţi ambasadorii din Marea Britanie, Germania, Franţa, Polonia şi Italia, precum şi reprezentanţi diplomatici din Olanda, Albania, România, Ucraina, Letonia şi Macedonia.
Sputniknews menţionează convocarea reprezentanţilor diplomatici a 14 ţări europene, respectiv Italia, Polonia, Olanda, Albania, România, Ucraina, Cehia, Belgia, Letonia, Lituania, Macedonia, Croaţia, Suedia, Danemarca, plus Australia.
Aceştia au fost convocaţi pentru a li se înmâna câte o notă de protest şi a fi înştiinţaţi asupra măsurilor de represalii, după ce statele enumerate au expulzat diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Marea Britanie.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News