Live

Trupele lui Kadîrov, despre care el spunea că „nu se predau niciodată”, au fost capturate de ucraineni când încercau să fugă din Kursk

Data actualizării: Data publicării:
Soldații ceceni încercau să fugă din Kursk atunci când au fost capturați de ucraineni. Foto: Profimedia Images

Zeci de luptători loiali liderului cecen Ramzan Kadîrov, care ar fi trebuit să apere regiunea Kursk, au fost capturați de forțele ucrainene în timp ce încercau să fugă de pe linia frontului, raportează Newsweek

Apti Alaudinov, care face parte din unitatea Ahmat a cecenilor ce luptă de partea lui Putin, a devenit primul comandant rus care recunoaște pierderile suferite de Moscova după atacul surpriză lansat de Ucraina pe 6 august.

„Oamenii noștri au murit, asta este realitatea. Inamicul a intrat în mai multe așezări”, a spus Alaudinov, un aliat al lui Kadîrov, într-un videoclip publicat pe data de 8 august de site-ul independent de știri din Rusia, Agentstvo, care a precizat că forțele speciale cecene au fost prezente în Kursk încă din luna aprilie.

Soldații lui Kadîrov au fost capturați în apropiere de graniță și ar putea fi piese foarte valoroase într-un viitor schimb de prizonieri, potrivit canalului de Telegram al unui proiect ucrainean care îi ajută pe militarii ruși ce nu doresc să lupte în războiul lui Putin.

Comandantul trupelor Ahmat, Apti Alaudinov (în poză), a recunoscut că unitatea lui a suferit pierderi în lupele din Kursk contra armatei ucrainene. Foto: Profimedia Images

Soldații ceceni încercau să fugă din Kursk atunci când au fost capturați de ucraineni, în ciuda faptului că Ramzan Kadîrov a spus că luptătorii Ahmat nu se predau niciodată.

Luptătorii nu au încercat să reziste. „Au luat decizia corectă să nu intre în luptă și să se predea voluntar, salvându-și viețile”, se menționează în postarea de pe Telegram.

Dorința lui Kadîrov de a-și proteja luptătorii îi costă scump pe ruși. „Dacă ar fi apărat granița și nu s-ar fi ascuns în spatele recruților, ofensiva Ucrainei ar fi fost imposibilă”, au mai scris ucrainenii.

Operațiunea Kievului din regiunea Kursk le-a permis militarilor ucraineni să preia inițiativa pe câmpul de luptă împotriva Rusiei, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reunește azi, la Cotroceni. Subiectele de pe ordinea de zi

Moldova este următoarea țintă, dacă Ucraina cade, crede ministrul de Externe german

În timp ce se omoară în Donețk și Kursk, Rusia și Ucraina au ajuns să susțină aceeași parte în războiul din Sudan (Financial Times)

Zelenski anunță că planul victoriei Ucrainei este pregătit. Ce urmează

Partenerii noștri