Live

Scandal în opoziția rusă din exil: atacul cu ciocanul asupra lui Leonid Volkov, un critic al Kremlinului, ar fi o răfuială internă

Data actualizării: Data publicării:
Leonid Volkov (foto) a fost președintele Fundației Anticorupție până în anul 2023. Sursa foto: Profimedia Images

Când Leonid Volkov, un vechi asociat al regretatului lider al opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a fost atacat brutal cu un ciocan în faţa casei sale din Lituania, în martie, a părut iniţial să fie încă un caz în care Kremlinul îşi vâna duşmanii din străinătate. Însă luna trecută, echipa lui Navalnîi a publicat o anchetă explozivă ce a pus la îndoială această versiune a evenimentelor. Acuzaţiile conform cărora un alt critic al Kremlinului, fost asociat al lui Mihail Hodorkovski, ar fi ordonat atacul asupra lui Leonid Volkov aruncă opoziţia rusă dispersată din exil într-o nouă dezordine, scrie The Guardian, preluat de News.ro.

Agresorul a spart geamul maşinii lui Leonid Volkov şi l-a lovit în mod repetat cu un ciocan, rupându-i braţul stâng şi rănindu-l la piciorul stâng. Oficialii occidentali şi figurile opoziţiei au presupus că atacul, care avea loc la câteva săptămâni după moartea misterioasă a lui Navalnîi în închisoare, a fost orchestrat de Kremlin.

Numai că, într-o înregistrare video, Maria Pevcih, şefa departamentului de investigaţii a fundaţiei lui Navalnîi, îl acuză pe Leonid Nevzlin, un bogat om de afaceri şi un critic deschis al Kremlinului, că este cel care i-a angajat pe bărbaţii care l-au bătut pe Volkov în faţa casei sale. Ea susţine că atacul a fost declanşat de o dispută personală.

Nevzlin a negat orice implicare în atac. Într-o declaraţie pe X, el a scris: „Nu am nimic de-a face cu atacurile asupra oamenilor, sub nicio formă”, adăugând că „justiţia va confirma absurditatea şi lipsa totală de fundament a acuzaţiilor” care i se aduc.

Capturi de ecran

În cadrul investigaţiei sale, echipa lui Navalnîi a publicat capturi de ecran care, potrivit acesteia, arată conversaţii pe aplicaţia de mesagerie Signal între Nevzlin şi un presupus asociat, Anatoli Blinov, în care par că discută despre atacul asupra lui Volkov. Echipa lui Navalnîi a predat dosarul cu dovezi autorităţilor poloneze, unde Blinov a fost arestat luna trecută.

Acuzaţiile au provocat un şoc şi au dus la lupte interne în rândul membrilor opoziţiei ruse exilate, scrie The Guardian.

Pevcih, de la Fundaţia Anticorupţie a lui Navalnîi, a declarat pentru The Guardian: „Nu există o carte de reguli cu privire la ce trebuie să faci atunci când afli că cineva cunoscut te înjunghie pe la spate. Volkov a fost atacat la trei săptămâni după ce Aleksei a fost ucis. Abia îl îngropasem. În punctul cel mai de jos al vieţii noastre, cineva te împinge de la spate, astfel încât să cazi şi mai mult şi să suferi şi mai mult”.

Cine este Leonid Nevzlin

Leonid Nevzlin Foto: Profimedia

Nevzlin, fost director şi partener al fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, a renunţat la cetăţenia rusă după începerea invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina şi se află acum în Israel, unde deţine o participaţie la ziarul Haaretz.

Din Israel, Nevzlin a finanţat mai multe proiecte media critice la adresa Kremlinului şi şi-a exprimat sprijinul ferm pentru Ucraina în războiul acesteia cu Rusia. Anterior, el intrase în conflict cu alte grupuri de opoziţie, inclusiv cu echipa lui Navalnîi, din cauza dezacordurilor privind cea mai bună abordare pentru a-l contesta pe Vladimir Putin.

Nevzlin este cunoscut pentru opiniile sale politice mai radicale, inclusiv pentru faptul că a cerut dizolvarea Rusiei ca ţară şi s-a referit la majoritatea populaţiei ruse cu expresia „vite sclave”.

FSB intră pe fir

Investigaţia echipei lui Navalnîi se bazează parţial pe un set de capturi de ecran private care, spun ei, dezvăluie schimburi de mesaje între Nevzlin şi un intermediar, presupus a fi Blinov, un avocat rus. Pevcih a declarat că aceste capturi de ecran au fost furnizate de un intermediar care are legături cu serviciul rus de securitate FSB.

The Guardian precizează că nu a putut verifica autenticitatea conversaţiilor, care conţineau, de asemenea, fotografii făcute pe ascuns cu Volkov şi alţi membri ai echipei lui Navalnîi care locuiesc în Vilnius. „Este timpul să scăpăm de acest idiot”, se arată într-unul dintre mesaje, pe care echipa lui Navalnîi susţine că l-a scris Nevzlin.

În mesaje, Nevzlin mai discută de planuri de răpire a lui Volkov într-un mod care l-ar lăsa „într-un scaun cu rotile” înainte de a-l preda FSB-ului, susţine echipa lui Navalnîi. Într-un comunicat, aceasta spune că, în opinia sa, „ura stupidă şi lipsită de sens”, combinată cu o „competiţie politică”, ar fi putut determina atacul asupra lui Volkov.

Blinov, arestat în Polonia

Autorităţile poloneze au spus că Blinov este anchetat pentru trei acuzaţii, „inclusiv acuzaţia de orchestrare a atacului asupra activistului rus de opoziţie Leonid V. din cauza identităţii şi activităţilor sale politice”.

Până în prezent, polonezii nu au făcut niciun comentariu cu privire la acuzaţia că Nevzlin ar fi în spatele atacului. „Multe scenarii diferite trebuie să fie investigate. De asemenea, ştim că, în astfel de cazuri, este adesea răspândită dezinformarea”, a declarat Stanisław Żaryn, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui polonez.

Arestarea lui Blinov a venit la câteva luni după ce autorităţile poloneze au reţinut doi bărbaţi suspectaţi că l-au atacat pe Volkov, pe baza unui mandat european de arestare emis de Lituania.

Procurorii au declarat că investighează opt persoane în acest caz - şase polonezi, un belarus şi rusul care a fost inculpat.

Biroul procurorului polonez a declarat că analizează evenimente „care au avut loc atât în Europa (inclusiv la Vilnius), cât şi în America de Sud şi de Nord”.

Nu a fost imediat clar la ce incident se referă autorităţile, deşi Pevcih a afirmat, de asemenea, în cadrul anchetei, că Nevzlin a fost în spatele unui atac asupra soţiei unui cunoscut economist rus stabilit în Argentina, care s-a certat cu Nevzlin pe reţelele sociale.

La rândul său, Nevzlin a declarat pentru Sota, o instituţie media de opoziţie pe care o patronează, că Blinov, intermediarul, a încercat să îl implice în ordonarea atacului asupra lui Volkov şi a negat implicarea în organizarea oricărui atac. Acesta a declarat că el însuşi a depus un raport la poliţia lituaniană la 5 august cu privire la ceea ce a descris ca fiind o provocare.

Opoziție fracturată

Comunitatea disidenţilor ruşi care trăiesc în străinătate a fost mult timp predispusă la lupte interne, însă acuzaţiile împotriva lui Nevzlin au provocat cea mai mare ruptură în mişcarea de opoziţie de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Echipa lui Navalnîi l-a acuzat, de asemenea, pe Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia, care a petrecut 10 ani în închisoare după ce s-a certat cu Putin, că era la curent cu presupusele infracţiuni ale lui Nevzlin înainte ca acestea să devină publice. Hodorkovski l-a apărat pe fostul său partener de afaceri Nevzlin, susţinând că respectivele capturi de ecran au făcut probabil parte dintr-o schemă orchestrată de serviciile de securitate ruse.

„Fie este adevărat, iar Leonid Nevzlin a înnebunit, fie este o provocare a FSB şi un fals pentru care s-au cheltuit o mulţime de bani... Din motive perfect de înţeles, înclin spre a doua variantă”, a declarat Hodorkovski luna trecută.

Hodorkovski, la Varșovia

Hodorkovski a zburat luni la Varşovia şi s-a întâlnit cu procurorii polonezi pentru a le împărtăşi propriile informaţii despre caz.

Într-un interviu acordat miercuri, Hodorkovski a declarat că încă mai crede că dovezile au fost probabil falsificate de autorităţile ruse.

De asemenea, el a sugerat că partea cea mai puţin plauzibilă a acuzaţiilor nu este că Nevzlin ar fi putut, teoretic, să ordone atacul, ci că ar fi fost suficient de neîndemânatic pentru a lăsa în urmă probe. „Sunt lucruri în care poţi crede, deşi ar fi o idioţenie şi greu de înţeles de ce. Dar apoi sunt lucruri în care este absolut imposibil să crezi”, a comentat el.

Propaganda Kremlinului jubilează

Scandalul riscă să divizeze şi mai mult opoziţia deja marginalizată în Rusia, care s-a împrăştiat prin capitalele europene după invazia Moscovei în Ucraina în 2022 şi de la represiunea brutală a lui Putin împotriva disidenţei. Fără Navalnîi, considerat o figură unificatoare şi cel mai periculos adversar al lui Putin, opoziţia se confruntă cu lipsa unui lider clar.

Certurile publice au fost preluate cu entuziasm de propagandiştii presei de stat din Rusia, care au profitat de scandal pentru a discredita şi mai mult opoziţia.

„Este dăunător pentru toate părţile, inclusiv pentru noi, şi este probabil un eveniment care va schimba viaţa opoziţiei ruse ... Dar în aceste situaţii foarte dificile trebuie doar să spui adevărul, oricât de trist şi înfricoşător ar fi”, a comentat Pevcih.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A recunoscut, la ZECE zile după ce a făcut semne provocatoare în România - Kosovo: ”Nu a contat pentru noi”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Moscova își pune speranțele în administrația Trump pentru „un acord de pace în Ucraina”

Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale

Kremlinul continuă amenințările, după discursul lui Putin privind noua rachetă balistică: „Capacitățile Rusiei au fost demonstrate”

Ce spune Kremlinul despre acuzațiile că Rusia ar avea legătură cu tăierea cablurilor submarine din Marea Baltică

Partenerii noștri