Live

Rusia se retrage din Consiliul Europei

Data actualizării: Data publicării:
Șeful delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a anunţat că a predat o scrisoare de la ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Foto: Profimedia

Rusia a declanşat marţi procedura ieşirii din Consiliul Europei, acuzând NATO şi UE că au făcut din această organizaţie un instrument în serviciul „expansiunii lor militaro-politice şi economice spre Est” şi preîntâmpinând astfel o posibilă expulzare a sa din cauza atacului militar asupra Ucrainei, relatează Reuters şi AFP.

Piotr Toltoi, şeful delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a anunţat pe canalul său de Telegram că a predat o scrisoare de la ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, cu decizia Moscovei.

„Notificarea retragerii Federaţiei Ruse din Organizaţie” a fost predată marţi secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a anunţat şi Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat.

„Cei care ne forţează să luăm această măsură vor purta întreaga responsabilitate pentru distrugerea spaţiului umanitar şi juridic comun pe continent şi pentru consecinţele pentru Consiliul Europei însuşi, care, fără Rusia, îşi va pierde statutul paneuropean”, a adăugat diplomaţia de la Moscova.

NATO şi UE, continuă Ministerul rus de Externe, „nu văd în această organizaţie decât un instrument de sprijin ideologic pentru expansiunea militaro-politică şi economică spre Est, un mijloc de a impune «o ordine bazată pe reguli» care le este favorabilă şi care este, de fapt, «un joc fără reguli»”.

În comunicatul său, diplomaţia rusă acuză instituţiile Consiliului Europei, inclusiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), instanţa sa judiciară, că „au fost folosite sistematic pentru a exercita presiuni asupra Rusiei şi pentru a se amesteca în afacerile sale interne”.

Retragerea oferă un motiv bun pentru a oferi Moscovei oportunitatea de a restabili pedeapsa cu moartea pentru fapte grave

Consiliul Europei, organism responsabil cu monitorizarea respectării drepturilor omului şi a statului de drept, a suspendat Rusia din rândurile sale la 25 februarie, la o zi după începerea invaziei din Ucraina, cu excepţia CEDO, ultimul recurs pentru cei circa 145 de milioane de cetăţeni ruşi.

Creat în 1949, Consiliul Europei reunea până acum aproape toate statele de pe continentul european, 47 în total, inclusiv Rusia, din 1996, şi Ucraina, din 1995.

Premierul ucrainean Denis Şmîgal a cerut luni Consiliului Europei „să expulzeze imediat” Rusia din rândurile sale, spunând că cei vinovaţi „de această agresiune neprovocată şi nejustificată nu pot rămâne în familia europeană, unde viaţa este cea mai de preţ valoare”.

Comitetul de Miniştri al Consiliul Europei, „executivul” său, din care fac parte ambasadorii statelor membre, urma să se reunească joi pentru a lua o decizie în legătură cu eventuala expulzare a Rusiei, mai notează sursa citată de Agerpres.

Kremlinul a spus luna trecută că suspendarea Rusiei este nedreaptă, dar că ea oferă un motiv bun pentru a părăsi de tot organizaţia, ceea ce ar oferi Moscovei oportunitatea de a restabili pedeapsa cu moartea pentru fapte grave.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac rusesc asupra orașului Nikopol din sudul Ucrainei: cel puțin opt răniți

Polii de putere din toată lumea se pregătesc de impact. Ce planuri au Europa, China și statele din Orientul Mijlociu pentru Trump 2.0

Viktor Orban este convins că războiul din Ucraina se va încheia în 2025 și a prezentat două opțiuni

Celebrul colind de Crăciun care îi inspiră pe apărătorii Ucrainei: „Este mândria țării noastre, este libertate”

Partenerii noștri