Live

Rusia ameninţă că ar putea rupe legăturile diplomatice cu SUA

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia

Rusia ar putea rupe legăturile diplomatice cu Statele Unite dacă Washingtonul confiscă activele ruseşti îngheţate din cauza războiului din Ucraina, a declarat vineri ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă Interfax, relatează Reuters.

Statele Unite „nu trebuie să-şi facă iluzia că Rusia se agaţă cu ambele mâini de relaţiile diplomatice cu această ţară”, a declarat Riabkov.

Moscova a descris relaţiile cu Statele Unite ca fiind „sub zero” din cauza ajutorului militar şi financiar acordat de SUA Ucrainei în războiul care se apropie de-acum de sfârşitul celui de-al doilea an.

Râiabkov a precizat că Rusia, care a trimis forţe în Ucraina în februarie 2022 în ceea ce a numit o „operaţiune militară specială”, nu va fi cea care va iniţia o rupere a relaţiilor diplomatice, dar o astfel de ruptură ar putea fi provocată de o varietate de factori.

„Declanşatorul ar putea fi confiscarea activelor, o nouă escaladare militară, multe alte lucruri. Nu aş intra aici în previziuni negative”, a spus diplomatul, adăugând că Moscova este „pregătită pentru orice scenariu”.

Unii politicieni occidentali îndeamnă ca activele ruseşti îngheţate, în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, să fie date Ucrainei pentru a ajuta la reconstrucţia economiei sale distruse de război, potrivit Reuters, citată de News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că orice astfel de mişcare ar da o lovitură serioasă sistemului financiar global. El a ameninţat că Rusia „nu va părăsi niciodată în pace” o ţară care i-a confiscat activele şi că, într-un astfel de scenariu, ar analiza ce active occidentale ar putea confisca ca represalii.

Rusia a ripostat în diverse moduri la sancţiunile occidentale menite să o pedepsească pentru războiul din Ucraina şi să îi împiedice capacitatea de a se finanţa. Săptămâna aceasta, preşedintele Vladimir Putin a ordonat ca două concerne europene, Wintershall Dea şi OMV, să fie lăsate fără participaţiile de mai multe miliarde de dolari în proiecte din domeniul gazelor în zona arctică rusă.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Atacuri ruseşti asupra unor substaţii ale centralelor nucleare. „Riscul unor accidente este incredibil de mare”

Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare

Deputații ruși au aprobat o creștere impresionantă a cheltuielilor militare anul viitor. Care este procentul alocării

Partenerii noștri