Live

Reuters: Moscova ține cu forța băncile străine pe piața rusă, iar acestea se străduiesc să umple golul lăsat de exodul angajaților

Data actualizării: Data publicării:
Moscova nu va mai permite băncilor străine să își vândă afacerile din Rusia, atâta timp cât filialele din străinătate ale băncilor rusești nu pot funcționa normal, a declarat ministrul adjunct al finanțelor, Alexei Moiseev. Foto: Profimedia Images

Filialele rusești ale unor bănci străine au început să caute noi candidați pentru sutele de posturi rămase vacante în urma exodului angajaților străini, după ce autoritățile de la Moscova au început să le blocheze ieșirea de pe piața rusă, potrivit unor surse din industria bancară, scrie Reuters.

Decizia lui Putin de a trimite zeci de mii de soldați în Ucraina pe 24 februarie au dus la situația în care băncile occidentale au înlăturat cetățenii străini din poziții de conducere și s-au interesat de metode prin care ar putea să iasă de pe piața rusă.

Sancțiunile tot mai dure impuse împotriva Rusiei le-au limitat, însă, opțiunile. Banca centrală s-a împotrivit apelurilor unor oficiali ruși de a prelua filialele locale ale băncilor străine de frica unui exod al clienților care s-ar putea să își retragă banii din conturi, potrivit Reuters.

Ministrul adjunct al finanțelor, Alexei Moiseev, a spus că Moscova nu va mai permite băncilor străine să își vândă afacerile din Rusia, atâta timp cât filialele din străinătate ale băncilor rusești nu pot funcționa normal.

În consecință, băncile străine au început să încerce să umple golurile rămase în urma plecării în masă a angajaților la scurt timp după ce a izbucnit războiul în Ucraina.

Banca centrală din Rusia s-a împotrivit apelurilor unor oficiali de a prelua filialele locale ale băncilor străine de frică să nu provoace panică în rândul clienților. Foto: Profimedia Images

Rusia: Cât timp băncile rusești nu pot funcționa normal, băncile străine nu pot pleca

O sursă din domeniul bancar a dezvăluit pentru Reuters faptul că băncile străine au început din nou să angajeze personal după ce au realizat că nu se vor putea retrage cu ușurință din Rusia.

Băncile cu sediul în străinătate aveau puține locuri disponibile în perioada aprilie-iunie, însă situația s-a schimbat începând cu luna iulie, potrivit Headhunter, una dintre cele mai importante companii de recrutare din Rusia.

Raiffeisen Bank a postat în iulie 276 de oportunități de angajare, iar Citi căuta candidați pentru 84 de posturi rămase vacante, potrivit Headhunter.

După anunțul lui Moiseev, angajații băncilor străine din Rusia „au răsuflat liniștiți” după ce mulți dintre ei se temeau că își vor pierde locul de muncă dacă băncile s-ar fi decis să își reducă activitățile.

„Locurile de muncă au rămas vacantedin cauză că mulți angajați au plecat din Rusia după 24 februarie. S-au trezit, și-au dat demisia și au fugit într-un val de panică. Sunt multe locuri disponibile care trebuie să fie umplute”, potrivit unei surse din domeniul bancar.

Băncile străine reprezintă 11% din totalul de capital bancar rusesc la finalul anului 2021, arată ultimele date ale băncii centrale de la Moscova.

Printre filialele rusești ale băncilor străine care căutau candidați pentru posturile rămase vacante se numără Raiffeisen Bank, Citibank Russia, Intesa Sanpaolo și UniCredit Bank Russia.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Partenerii noștri