Live

Galerie Foto Repetiție generală la Moscova, pentru parada de 9 Mai: „Toată lumea se așteaptă să se întâmple ceva”

Data actualizării: Data publicării:
Racheta balistică Yars Foto: Profimedia Images

La Moscova se fac ultimele repetiții pentru parada de 9 Mai, când Rusia sărbătorește victoria împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. Anul acesta, însă, parada din Piața Roșie are o miză mai mare decât simpla fală militară. Ea trebuie să trimită un mesaj puternic, în condițiile în care de două luni Rusia se află într-un război care i-a pricinuit cele mai mari pierderi din ultimii 77 de ani. Mai mult, spre marea sa dezamăgire, Kremlinul nu are nicio mare victorie de raportat în Ucraina.

 Avioane de vânătoare și bombardiere au răsunat pe cerul Moscovei încă de la începutul acestei săptămâni. Pregătirile și repetițiile au atins, sâmbătă, punctul culminant. În Piața Roșie și-a făcut apariția o rachetă balistică intercontinentală de tip RS-24 Yars. Trupele au defilat în formaţie alături de vehicule de artilerie autopropulsate. Tancurile T-90M, cu cel mai modern blindaj din arsenalul Rusiei, au fost expuse în Piaţa Roşie în timpul repetiţiei. (Ucrainenii tocmai au anunțat că au reușit distrugerea unui asemenea tanc, denumit „Spărgătorul” lui Putin).

Ziua de 9 Mai este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul rusesc, iar luni vor avea loc defilări militare în toată țara pentru a celebra victoria sovietică din 1945 asupra Germaniei naziste. Ca întotdeauna, steagurile flutură de pe aproape fiecare clădire, iar vitrinele magazinelor sunt decorate cu stele aurii. Diferit anul acesta este că Rusia se află în război, iar de data aceasta inamicul este chiar vecinul său, relatează BBC.

Cu ce va umple Putin golul eșecului din Ucraina?

Și în timp ce tancurile rulează pe străzile Moscovei, se amplifică speculațiile cu privire la următoarea mișcare a președintelui rus.

Vladimir Putin a sperat probabil că se va folosi de această mare sărbătoare pentru a prezenta poporului rus propria sa victorie în Ucraina. Dar cum invazia nu a decurs conform planului, el nu și-a atins încă nici măcar cel mai recent obiectiv declarat: acela de a cuceri regiunea Donbas.

„Toată lumea se așteaptă să se întâmple ceva (pe 9 mai), atât dușmanii lui Putin, cât și susținătorii săi”, spune expertul politic Abbas Galliamov, cel care cândva îi redacta discursurile lui Putin. „Aceste așteptări au creat un gol care trebuie umplut. Dacă nu va fi așa, Putin va pierde din punct de vedere politic”, spune analistul.

Ce ar putea face Putin? Este întrebarea căreia analiștii încearcă să-i ghicească răspunsul și care deja a dat drumul fabricii de zvonuri.

Kremlinul a respins ca fiind absurde informațiile potrivit cărora s-ar putea folosi de ocazie pentru a declara oficial război Ucrainei - sau chiar Occidentului - și ar anunța mobilizarea generală pentru a-și reface armata epuizată.

Mulți experți presupun însă că orice câștig teritorial în estul Ucrainei va fi prezentat drept o victorie demnă de o atare sărbătoare, dar este prea puțin probabil ca acest lucru să însemne și sfârșitul războiului în Ucraina.

Putin, în rolul nebunului absolut?

Abas Galliamov face o predicție: Putin va da Ucrainei un ultimatum - să vină la masa negocierilor sau să aleagă să continue lupta și să se confrunte cu amenințarea unei arme nucleare tactice.

„Singurul mod în care poate câștiga acum, pentru că va pierde cu siguranță dacă va continua așa, este să producă impresia unui tip absolut nebun. El vrea ca publicul occidental să se sperie, vrea ca liderii occidentali să se sperie și ca aceștia să înceapă să-l sune pe Zelenski și să-i spună: Gata, hai să oprim asta. Mergeți la masa negocierilor și acceptați cel puțin unele dintre cererile pe care le are. Pentru că noi suntem gata să vă ajutăm, dar nu suntem gata să murim din cauza voastră”, spune Galliamov.

Putin, crede el, regretă profund invazia și are nevoie de o cale de ieșire fără a părea slab.

Ce crede populația?

Sondajele de opinie sugerează că Putin are un sprijin popular masiv, dar, pe de altă parte, nu este înțelept să ai încredere deplină nici măcar în agențiile de sondaj independente într-o țară care a incriminat exprimarea a orice altceva decât versiunea oficială - că „operațiunea militară specială” a lui Vladimir Putin este un act onorabil și necesar de autoapărare.

Există opoziție, dar, din nou, este dificil de cuantificat. Demonstrațiile de stradă care au însoțit primele săptămâni de război s-au redus la proteste individuale ocazionale în ultima vreme.

Mai multe incendii care s-au produs recent în locuri din Rusia cu semnificație militară sau tactică au dat naștere speculațiilor că ar putea exista un sabotaj intern, dar nu există dovezi concludente care să susțină această teorie, iar pe de altă parte, incendiile sunt destul de frecvente aici, din cauza clădirilor și infrastructurii vechi sau dărăpănate, scrie BBC.

Forța propagandei

Pe de altă parte, televiziunea de stat, care prezintă de mult timp Occidentul ca fiind dușmanul Rusiei, în perioada premergătoare Zilei Victoriei și-a intensificat retorica agresivă. Prezentatorii se dezlănțuie cu furie împotriva Americii și a Europei și a furnizării de arme către Ucraina. Făcându-se ecoul Kremlinului, ei acuză Occidentul că a provocat al Treilea Război Mondial și că încearcă să prelungească conflictul cât mai mult timp posibil.

Propaganda este un instrument puternic în Rusia. În ultima lună, în peste 20 de orașe rusești au fost deschise expoziții gratuite despre NATO. La expoziția de săptămâna trecută de la Moscova, un grup de elevi se uita impresionat la o rachetă antitanc, în timp ce un ghid le explica faptul că aceasta este o armă britanică, folosită chiar acum împotriva soldaților ruși. Fundalul sonor era, de asemenea, sugestiv - zumzetul amenințător al unui avion de război, în timp ce pereții erau acoperiți cu picturi murale sinistre cu soldați occidentali. Un panou introductiv preciza că NATO este una dintre cele mai agresive alianțe din lume și că folosește fără ezitare forța în propriul interes, relatează corespondentul BBC.

Cartea de impresii a expoziției este, de asemenea, lămuritoare: „Propagandă foarte stupidă - nu războiului”, scrisese cineva. Dar existau și Z-uri mâzgălite. Altcineva tăiase cuvintele „glorie pentru Ucraina” și scrisese „liber de naziști”, amintind de teza „denazificării” Ucrainei fluturată de Kremlin.

9 Mai este o dată extrem de importantă pentru Putin. Este o ocazie de a exploata memoria lungă și dureroasă a acestei țări despre sacrificiul făcut în lupta împotriva Germaniei naziste pentru a-i ralia pe rușii de astăzi în spatele cauzei sale. Folosește trecutul pentru a-și legitima prezentul.

Ce fac rușii de Ziua Victoriei?

În timp ce principala paradă militară a Rusiei are loc la 9 Mai în Piața Roșie, pentru milioane de ruși, Ziua Victoriei este un spectacol ce se va desfășura la televiziunea de stat. În multe gospodării, sărbătoarea națională este petrecută cu televizorul deschis. Parada este însoțită de emisiuni de știri și, de obicei, de filme de război sovietice și de superproducții rusești despre cel de-al Doilea Război Mondial, scrie The Guardian.

Parada, care începe la ora 10:00 cu o defilare a trupelor și un discurs al lui Putin, se numără printre cele mai urmărite programe din întregul an în Rusia. Sondajele de audiență arată că mai mult de jumătate din gospodării o urmăresc, deși aceste cifre ar putea fi umflate.

Însă anul acesta s-ar putea să fie altfel, pentru că au tot circulat zvonuri despre un anunț major al lui Putin, fie despre o mobilizare militară, fie despre un mesaj de „misiune îndeplinită” în Ucraina.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Partenerii noștri