Live

Referendumul din Rusia a fost fraudat, acuză o asociaţie independentă de monitorizare. Reacția UE: Este vorba de nereguli grave

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia

Referendumul care îi permite preşedintelui rus Vladimir Putin să se menţină la putere pentru alţi 16 ani a fost fraudat, a acuzat joi asociaţia independentă pentru apărarea drepturilor alegătorilor din Rusia "Golos".

"Golos" a enumerat în susținerea acuzațiilor sale „votul multiplu, umplerea urnelor de vot şi încălcarea confidenţialităţii votului”.

Zeci de milioane de alegători nu şi-au putut exprima votul pe teren neutru. „Un număr semnificativ de voturi au fost adunate prin votări organizate direct la întreprinderi şi instituţii, de fapt sub controlul conducerii lor”, subliniază organizația.

Rezultatele înseşi au fost „falsificate”, a adăugat asociaţia de monitorizare, citată de Agerpres.

Observatorii independenţi sub auspiciile Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu au fost invitaţi de guvernul rus pentru a monitoriza procesul de vot.

Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE a monitorizat în mod independent alegerile prezidenţiale şi alte scrutinuri din Rusia, inclusiv referendumul din 2003 care a confirmat Cecenia drept parte a Rusiei.

Autoritatea electorală federală a Rusiei a raportat că mai mult de trei sferturi dintre alegători, aproape 78%, s-au pronunţat în favoarea schimbării Constituţiei.

 

UE cere Rusiei să investigheze neregulile din referendumul constituţional

Uniunea Europeană a cerut, joi, Rusiei să investigheze presupuse nereguli denunţate în referendumul pe tema modificării Constituţiei. 

„Avem cunoştinţă că există reclamaţii privind nereguli”, a declarat joi Peter Stano, purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

„Aşteptăm ca aceste reclamaţii să facă obiectul unei anchete adecvate, deoarece este vorba de nereguli grave”, a subliniat oficialul UE, potrivit Mediafax.

Potrivit rezultatelor finale, 77,92% dintre cetăţenii ruşi s-au pronunţat în favoarea reformelor constituţionale.

Unul dintre amendamentele cele mai controversate îi conferă lui Vladimir Putin opţiunea a două mandate suplimentare la terminarea celui actual în 2024. El va avea astfel posibilitatea de a rămâne la Kremlin până în 2036, când va împlini 84 de ani.

De asemenea, revizuirea Constituției introduce credinţa în Dumnezeu, căsătoria rezervată heterosexualilor, învăţământul patriotic - precum şi garanţii sociale, ca indexarea pensiilor.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coreea de Nord se pregătește să trimită noi trupe și drone kamikaze în Rusia, susține armata sud-coreeană

VIDEO Imagini cu un australian care lupta pentru Ucraina, capturat şi interogat de ruşi. Reacția guvernului de la Canberra

Succesul ciudat al Coreei de Nord. După apropierea Rusiei și a Chinei de Phenian, ar putea urma SUA

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Partenerii noștri