Live

Războiul lui Putin poate provoca un dezastru în Rusia: Moscova riscă să rămână fără resurse esențiale stocate din perioada sovietică

Data publicării:
Pe măsură ce luptele din Ucraina continuă, liderul de la Kremlin se va confrunta cel mai probabil cu o deteriorare gravă a capacităților rusești. Foto: Profimedia Images

Invazia declanșată de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina s-a transformat rapid într-un război de uzură. În spatele dificultăților întâmpinate de Moscova în recrutarea de noi soldați și echiparea lor cu destul armament se ascunde o problemă și mai mare: Rusia a rămas fără resurse esențiale rămase din perioada sovietică, se arată într-o analiză publicată de centrul de cercetare Jamestown Foundation în revista Eurasia Review.

Aceste rezerve includ resurse naturale dezvoltate înainte de 1991, infrastructura de transport necesară pentru accesarea și exploatarea depozitelor și o rețea electrică ce nu a fost extinsă destul din perioada Uniunii Sovietice pentru a duce la capăt vechile proiecte și, cu atât mai puțin, pentru a susține noi proiecte.

Experții au discutat despre aceste trei probleme de mulți ani - acum, ele au devenit atât de critice încât miniștri și alți oficiali importanți avertizează despre marile pericole cu care Rusia se va confrunta în viitorul apropiat.

Cu toate că Putin continuă să se laude cu planurile sale pentru dezvoltarea de noi proiecte în toate cele trei direcții, este puțin probabil ca astfel de proiecte să primească finanțarea necesară sau să fie finalizate, atât timp cât războiul din Ucraina continuă.

Pe măsură ce luptele continuă, liderul de la Kremlin se va confrunta cel mai probabil cu o deteriorarea gravă a capacităților rusești.

S-ar putea ca Putin să fie forțat să apeleze la ajutorul Beijingului. China ar putea să îi ofere resursele de care Rusia are mare nevoie, dar costul va fi unul mare.

Rezervele sovietice epuizate ar putea deveni o fundație importantă pentru viitoare proteste ce s-ar putea declanșa în Rusia împotriva războiului lui Putin din Ucraina.

Din cauza sancțiunilor, Rusia are puține opțiuni pentru înlocuirea echipamentelor învechite. Foto: Profimedia Images

Cele trei avertismente ale dezastrului

Aleksandr Kozlov, ministrul pentru resurse naturale și ecologie din Rusia, a avertizat că cele mai accesibile resurse naturale din sursele dezvoltate în perioada sovietică se vor epuiza în următorul deceniu, dacă Moscova nu va schimba macazul.

Dacă Rusia nu va face eforturi masive pentru găsirea de noi depozite sau pentru construirea infrastructurii de transport necesare pentru exploatarea lor, se va confrunta cu o penurie de minerale esențiale sau va fi forțată să le importe din străinătate.

Un al doilea avertisment al dezastrului care amenință Rusia a venit din partea Curții de Conturi a Rusiei, care a spus că infrastructura de transport din afara Moscovei este neadecvată, învechită și prost finanțată, iar situația are un impact negativ asupra economiei și dezvoltării demografice a țării.

Al treilea avertisment a venit din partea lui Serghei Țiviliov, ministrul rus al energiei. El a anunțat luna aceasta că Rusia a epuizat rezervele de echipamente pentru generarea energiei electrice care au rămas din perioada sovietică.

Din cauza sancțiunilor, Rusia are puține opțiuni pentru înlocuirea echipamentelor învechite. Situația este atât de gravă în Orientul Îndepărtat al Rusiei încât rețeaua de energie electrică riscă să se prăbușească, în ciuda asigurărilor venite din partea lui Putin că situația se află sub control.

Mulți analiști din țările occidentale caută orice semn de ruptură în rândul elitei ruse în privința războiului. Plângerile miniștrilor ruși și ale experților de la Curtea de Conturi arată că până și unii dintre cei mai importanți oficiali de la Kremlin sunt nemulțumiți.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

UE vrea să acorde Ucrainei 35 de miliarde de euro, împrumut finanțat din activele Rusiei blocate în Europa

Rusia avertizează Republica Moldova să nu găzduiască avioane F-16 destinate Ucrainei la baza aeriană de la Mărculeşti

Portul Odesa a fost atacat cu rachete de către ruși. O navă civilă sub pavilion Antigua a fost avariată

Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei: „UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”

Partenerii noștri