Putin: Rusia vrea dialog constructiv, dar nu depinde doar de noi. E ca în dragoste
Vladimir Putin se pregăteşte de încă şase ani la conducerea Rusiei. A câştigat un nou mandat de preşedinte, al patrulea. Asta înseamnă că va rămâne la putere până în 2024, o durată neimaîntâlnită în Rusia de la Stalin încoace. Vladimir Putin va începe cel de-al patrulea mandat cu noi tensiuni cu Occidentul, după ce Rusia e acuzată că a folosit o neurotoxină, pentru a încerca să asasineze un fost spion rus, pe teritoriul Marii Britanii.
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Pot armatele lumii să țină pasul cu tehnologia?
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
„Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici”. Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României
Totul a mers conform planului pentru Vladimir Putin, care şi-a bătut propriile recorduri. După 3 mandate de preşedinte şi 1 mandat de prim-ministru, a obţinut aproape 77% din voturi. Următorul clasat n-a avut nici 12 procente.
Peste 55 de milioane de voturi a adunat Vladimir Putin, un număr fără precedent. E drept că nimeni din anturajul liderului rus nu avea vreo emoţie cu privire la această victorie.
Prezenţa a fost, de fapt, miza alegerilor pentru conducerea de la Kremlin, pentru că Vladimir Putin a vrut să demonstreze lumii că poporul încă vine să-l voteze, deci e legitim şi de susţinut de ţară în acţiunile lui. O prezenţă de peste două treimi era ţinta Kremlinul, iar ea a fost atinsă. Aproape 68% a fost rata de participare la aceste alegeri- mai mare decât la ultimele prezidenţiale.
Deşi au mai fost încă şapte contracandidaţi, preşedintele rus nu a avut, practic, niciun fel de concurenţă. E un rezultat al maşinăriei politice centralizate pe care a construit-o pe parcursul a aproape două decenii, spun experţii. De altfel, singurul lui opozant real, Aleksei Navalnîi, nu a avut voie să candideze.
Astăzi, liderul rus a spus că nu vrea o cursă a înarmării cu celelalte puteri ale lumii şi că Rusia îşi va reduce cheltuielile militare.
Vladimir Putin: Desigur, trebuie să acordăm atenţia necesară întăririi capacităţilor de apărare naţională. Dar vreau să vă spun că nimeni nu are de gând să accelereze vreo cursă a înarmării. Dimpotrivă, vrem să clădim relaţii în lume într-o manieră constructivă. Ne dorim şi îi încurajăm pe partenerii noştri să avem un dialog constructiv. Dar, desigur, nu depinde totul de noi. E ca în dragoste, trebuie să vrea ambele părţi, altfel nu mai e dragoste. În ceea ce ne priveşte, vom face tot ce ne stă în puteri pentru a rezolva toate disputele cu partenerii noştri, prin mijloace politice şi diplomatice.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News