Live

Putin cere renegocierea acordului privind exportul de grâne din Ucraina și vrea să restricționeze livrările spre UE

Data actualizării: Data publicării:
Putin spune că „operațiunea militară specială” din Ucraina nu are nevoie de „ajustări”. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a spus miercuri că vrea să renegocieze acordul care permite Ucrainei să exporte grâne prin Marea Neagră, după ce a acuzat atât Kievul, cât și Occidentul că se folosesc de înțelegerea semnată în iulie la Istanbul pentru a înșela Rusia și țările în curs de dezvoltare, informează Reuters.

Criticile prin care Putin a acuzat faptul că acordul ar ajuta Uniunea Europeană și Turcia să obțină îngrășăminte, cereale și alte alimente în detrimentul țărilor mai sărace vor stârni din nou îngrijorări cu privire la posibilitatea ca pactul semnat cu participarea ONU să devină istorie dacă nu va fi renegociat cu succes.

Înțelegerea prin care Ucrainei i se permite să exporte grâne și alte produse pe un coridor comercial din Marea Neagră reprezintă singura inițiativă diplomatică dintre Moscova și Kiev care a avut succes în cele peste șase luni de război.

Kremlinul a spus la acea vreme că unul dintre principalele motive pentru care acceptă acest pact este dorința de a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față crizei alimentare.

Putin: Situația trebuie să se schimbe ca să fie evitată o „catastrofă umanitară fără precedent”

Putin a spus miercuri că Ucraina și Occidentul nu își onorează responsabilitățile și că cea mai mare parte din grâne ajunge în UE și nu în țările sărace – o situație despre care Putin a spus că trebuie să se schimbe ca să fie evitată o „catastrofă umanitară fără precedent”.

„M-am întâlnit cu lideri ai Uniunii Africane, cu lideri ai țărilor africane, și le-am promis că vom face totul pentru a le asigura interesele și pentru a facilita exportul de grâne ucrainene”, a declarat Putin la un forum economic organizat în fiecare an la Vladivostok.

„Este cea mai mare provocare pe care au înfruntat-o ca președinte – Putin și ca națiune independentă – Rusia, de la căderea Uniunii Sovietice”, a spus analistul politic rus Anton Barbașin. Foto; Profimedia Images

În afară de transporturile în care Turcia joacă un rol intermediar, doar 2 din cele 87 de livrări din Ucraina au făcut parte din Programul Alimentar Mondial al ONU, potrivit lui Putin, adică doar 3% din totalul de 2 milioane de tone exportate până acum.

Liderul de la Kremlin a discutat posibilitatea ca livrările de grâu și alte alimente spre UE să fie restricționate și a promis că va discuta problema cu președintele turc Tayyip Erdogan.

„Cred că astfel de declarații neașteptate și nefondate indică mai degrabă o încercare de a găsi noi subiecte agresive pentru a influența opinia publică mondială și, mai ales, să pună presiune pe ONU”, a spus consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

Doar 2 din 88 de nave cu cereale ucrainene au ajuns în țările cele mai sărace

Ucraina speră că va putea exporta 60 de milioane de tone de cereale în opt sau nouă luni de zile, potrivit consilierului pe teme economice Oleg Ustenko, care a avertizat că aceste exporturi ar putea lua până la doi ani dacă activitatea porturilor ucrainene va fi afectată.

Potrivit ONU, 88 de nave au părăsit Ucraina după semnarea acordului și două dintre ele au fost ale Programului Alimentar Mondial – una a ajuns în Djibouti și alta în Yemen.

Cea mai mare cantitate de cereale a ajuns – sau va ajunge – în Turcia, în timp ce peste 700.000 tone au ajuns la membrii Uniunii Europene. Ucraina a mai exportat produse și în China, India, Iran, Egipt și Sudan.

„Rusia a rezistat în fața agresiunii economice, financiare și tehnologice din Occident”, a spus Putin la forumul economic din estul îndepărtat al țării, potrivit NBC. „Sunt sigur că nu am pierdut nimic și că nu vom pierde nimic. Cel mai important câștig îl reprezintă întărirea suveranității noastre, este un rezultat inevitabil a ceea ce se întâmplă”.

Putin s-a plâns și de faptul că restricțiile împotriva exporturilor de alimente și a transportatorilor din Rusia nu au fost ridicate conform înțelegerii.

Putin și președintele chinez Xi Jinping ar urma să se întâlnească săptămâna viitoare la un summit în Uzbekistan, potrivit unui oficial rus. Dacă vizita va avea loc, va fi prima vizită în afara Chinei a lui Xi din ultimii doi ani și jumătate.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Când ar putea fi gata cablul submarin de mare tensiune prin Marea Neagră care va lega UE de Azerbaidjan. Anunțul președintelui Aliyev

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Partenerii noștri