Live

O algă toxică ar fi vinovată de exterminarea vieții marine în largul peninsulei Kamceatka

Data actualizării: Data publicării:
Sursa foto: Yelena Vereshchaka/TASS/ Profimedia Images

Moartea faunei de pe coasta peninsulei Kamceatka din Rusia a fost cel mai probabil cauzată de o algă toxică, nu de acțiunea umană, au anunțat oficialii ruși.

Descoperirea numeroaselor vietăți marine moarte în urmă cu câteva săptămâni a provocat temeri că zona a fost poluată ca urmare a unui incident, informează BBC.

Postările de pe rețelele de socializare afișau fotografii cu caracatițe moarte, foci și alte vietăți marine. Totodată, localnicii s-au plâns de stări de rău.

Svetlana Petrenko, purtătoare de cuvânt a Comitetului de Investigații din Rusia, a declarat că nu s-au produs scurgeri de petrol în zonă, iar localnicii care au mers la spital pentru tratament nu au prezentat simptome de otrăvire.

"Nu au fost găsite metale grele în mostrele de apă, sol sau în vietățile analizate. Acest lucru confirmă o poluare naturală, cauzată inclusiv de fitoplancton (planctonul format din plante acvatice)", a adăugat Petrenko.

Ancheta inițială a detectat produse petroliere și fenol în apă, dar Svetlana Petrenko a spus că nivelul ridicat al acestor substanțe nu era critic și era prezent în zonă de aproximativ 50 de ani.

Dmitri Kobylkin, ministrul Resurselor Naturale, a declarat că nu știe exact ce a produs acest lucru și că este important să se afle de ce alga era atât de toxică.

Când s-a aflat prima dată despre situația din Kamceatka, în septembrie, relatările de la fața locului spuneau că apa în zona plajei Khalaktyr și-a schimbat culoarea și are un miros ciudat.

Localnicii care au mers pe plajele din zonă s-au plâns de stări de vomă, febră, erupții și pleoape umflate.

Kamceatka este una dintre cele mai îndepărtate regiuni ruse, faimoasă pentru vulcanii activi și peisajele sălbatice.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Atlantida lui Stalin”, uluitorul oraș plutitor din mijlocul Mării Caspice care riscă să producă un dezastru ecologic de proporții

Cel mai mare lac de pe planetă este într-un declin „catastrofal”: Un dezastru uriaș „despre care aproape nimeni nu știe”

„Viitorul umanității este în pericol”. „Semnele vitale” ale Pământului arată că ne îndreptăm spre colaps

UE a început o operațiune de salvare a unui petrolier atacat de rebelii Houthi în Marea Roșie, pentru a preveni un dezastru ecologic

Partenerii noștri