Live

Misterul exploziei rachetei rusești: Ce armă testau, de fapt, rușii în nordul țării

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Gulliver/Getty Images

Explozia rachetei rusești, produsă, săptămâna trecută, la o bază navală din regiunea Arhanghelsk, ridică tot mai multe semne de întrebare legate de natura testului și ce s-a petrecut, cu adevărat, acolo. Singurele certitudini sunt legate de victimele exploziei: cinci fizicieni nucleariști ruși au murit în această explozie și au fost îngropați în Sarov, un oraș închis situat la 373 de kilometri de Moscova, unde sunt fabricate focoase nucleare. Alți trei ingineri au fost răniți și se află sub tratament.

Există deja suspiciuni că explozia s-ar fi produs în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară. Agenția nucleară de stat din Rusia, Rosatom, recunoaște, oficial, că oamenii de știință care au murit în accident, testau, conform BBC „un motor cu propulsie nucleară”. Experții ruși și occidentali consultați spun că, cel mai probabil, este vorba despre racheta „Burevestnik” (ori SSC-X-9 „Skyfall”, conform codificării NATO), o rachetă de croazieră intercontinentală, cu propulsie nucleară (și, implicit, rază practic nelimitată), capabilă, zic rușii, să păcălească orice sistem antibalistic din prezent.

Oficialii ruși nu au precizat, însă, despre ce fel de rachetă e vorba. Cert este că, în urma exploziei, în zona orașului Severdvinsk, aflat în apropierea bazei unde a avut loc accidentul, s-a detectat o creștere a radioactivității. Radioactivitatea a atins, timp de 40 de minute, un nivel de 2 microsiverți pe oră, după care nivelul a scăzut la 0.11 microsiverți. Ambele niveluri de radiație sunt prea mici pentru a provoca probleme. În schimb, farmaciile din nordul Rusiei au rămas fără rezerve de iod, în urma accidentului.

Analistul RUSI spune că există „mult scepticism legat de eventualul succes al programului rachetei Burevestnik”. În schimb, proiectele Zircon și Poseidon se află într-un stadiu mai avansat. Un prototip al dronei submarine Posesidon ar exista deja în realitate. Cu toate acestea, vorbim de arme care ar putea fi folosite exclusiv într-un scenariu apocaliptic. Complet inutile în orice alt conflict, cu excepția unui război nuclear total.

Editor web: Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Cernobîlul zburător”. Ce spun cercetătorii americani despre super-racheta lui Putin cu propulsie nucleară: „Un sistem unic și stupid”

Incendiu pe cargoul spărgător de gheață cu propulsie nucleară al Rusiei. Compania de stat spune că nu există răniți

Documente interne dezvăluie probleme ascunse la cel mai nou reactor nuclear construit de Rusia în Belarus (Bloomberg)

Șeful Rosatom: „Trebuie să fii complet idiot” ca să arunci în aer centrala nucleară Zaporojie

Partenerii noștri