Live

Majoritatea rușilor susțin ca deținuții să lucreze la marile proiecte de infrastructură dorite de Putin, precum în gulagurile sovietice

Data publicării:
Foto: Getty Images

Șapte din 10 ruși sprijină planurile guvernamentale ale Rusiei pentru un proiect care reînvie ideea fostelor lagăre sovietice de muncă forțată, denumite gulaguri, ale căror prizonieri erau folosiți pentru mari proiecte de construcții, potrivit unui sondaj susținut de stat, transmite The Moscow Times.

Câțiva miniștri, compania de stat a căilor ferate și șeful sistemului penitenciar din Rusia a propus în ultimele săptămâni ca 188.000 de prizonieri să fie detașați pentru a ocupa locuri de muncă lăsate libere de exodul lucrătorilor migranți din Asia Centrală. Aceștia din urmă au plecat din cauza pandemiei de coronavirus.

Unii observatori au făcut comparații nefavorabile între propunerea oficialilor și gulagurile sovietice unde estimările arată că sute de mii de oameni au murit între anii 1930 și 1950. Oficialii nu sunt încântați de această comparație, șeful închisorilor din Rusia spunând săptămâna trecută că recenta inițiativă “nu va fi un gulag; acestea vor fi condiții absolut noi și decente”.

Potrivit rezultatelor sondajului publicat marți de agenția de sondare VTsIOM, finanțată de stat, 71% dintre rușii intervievați sprijină această idee de a înlocui muncitorii migranți cu prizonieri, în vreme ce 21% se opun.

Suporterii muncii din detenție motivau opțiunea spunând că astfel se compensează nemulțumirile victimelor, că prizonierii își duc la îndeplinire pedeapsa și că aduc un beneficiu societății, a transmis VTsIOM. Oponenții spun că deținuții trebuie să fie izolați de societate, munca ar putea fi dăunătoare și făceau referire la comparația cu gulagurile.

Propunerea de muncă pentru deținuți este susținută de miniștrii justiției și construcțiilor din Rusia ca o modalitate de a ușura execuția proiectelor de infrastructură dorite de președintele Vladimir Putin, în valoare de miliarde de dolari.

Inițiativa a declanșat o dezbatere aprinsă privind una dintre cele mai negre perioade din istoria țării. Discuția a ajuns într-un punct critic, când un articol de opinie controversat, care a fost publicat în presa de stat, glorifica gulagurile ca fiind așa-numite “elevatoare sociale” pentru cei săraci, în opoziție cu lagărele morții, ceea ce a declanșat valuri de nemulțumire pe rețelele de socializare.

“Viteza cu care Rusia reînvie trecutul său sovietic este înfricoșătoare”, notează site-ul independent de știri de afaceri The Bell. Acesta a criticat sistemul gulagurilor care întreținea sclavia, spunând că este cauza colapsului perioadei sovietice.

VTsIOM a desfășurat, pe 27 mai, sondajul telefonic în rândul a 1.600 de ruși.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Replica dură a lui Zelenski la „provocarea” lui Putin: „Un tâmpit”

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

Partenerii noștri