Indignare internațională după o nouă decizie a justiției ruse împotriva organizației „Memorial”. Reacții de la ONU și CEDO
Un tribunal din Moscova a dispus miercuri desființarea Centrului pentru Drepturile Omului al ONG-ului „Memorial”, la o zi după ce Curtea Supremă a Rusiei a interzis structura-mamă a acestei organizaţii fondate cu mai bine de 30 de ani în urmă de disidentul Andrei Saharov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
„Memorial” a expus de-a lungul anilor abuzurile epocii staliniste, ajutând la restabilirea unor adevăruri istorice, iar în ultimii ani se implicase în denunțarea încălcării drepturilor omului inclusiv de către actualul regim al lui Vladimir Putin. Cele două decizii ale justiției ruse, care marchează o nouă etapă a conducerii autoritare a lui Vladimir Putin, au stârnit un val de indignare la nivel internațional, inclusiv din partea ONU și CEDO.
Cum s-a ajuns la desființarea „Memorial”
Curtea Supremă a Rusiei a decis marți desființarea ONG-ului „Memorial”, la cererea Procuraturii Generale. Instanța a ajuns la concluzia că „Memorial” a încălcat legea rusă privind „agenții străini”.
Memorial International a fost adăugată în 2016 în registrul ONG-urilor clasificate drept „agenţi străini”. De-a lungul anilor, organizaţia a fost amendată în repetate rânduri de instanţele din Federaţia Rusă pentru încălcarea legii privind agenţii străini. Această etichetă, care aminteşte de „duşmanul poporului” din timpul URSS, se referă la organizaţiile considerate că acţionează împotriva intereselor ruseşti prin faptul că primesc fonduri străine.
Procurorul Aleksei Jafiarov a lansat marţi, în faţa Curţii Supreme, un atac direct împotriva „Memorial”, acuzând organizația că „prezintă o imagine falsă a URSS ca stat terorist”, că „denigrează memoria” celui de-al Doilea Război Mondial şi că încearcă să „reabiliteze criminalii nazişti”.
La rândul său, Procuratura din Moscova a intentat un proces similar împotriva Centrului rus pentru drepturile omului „Memorial”, pe care l-a acuzat de apologia „terorismului şi a extremismului”, pe lângă încălcarea legii privind agenţii străini. Audierea a avut loc miercuri, iar tribunalul din Moscova a decis să accepte solicitarea procurorului de a dizolva organizaţia de apărare a drepturilor omului Memorial şi a tuturor entităţilor afiliate, a anunțat judecătorul Mihail Kazakov.
Decizia de miercuri se aplică organismului care ţine evidenţa actelor de încălcare a drepturilor omului în Rusia contemporană, fiind vorba în special de persecuţiile politice în justiţie împotriva opozanţilor preşedintelui Vladimir Putin.
Reprezentanţi ai Memorial au declarat în ultimele săptămâni că organizaţia va continua să activeze într-un fel sau altul chiar şi în caz de dizolvare.
Vladimir Putin calcă pedala accelerației spre dictatură
Cele două decizii de dizolvare pronunţate marţi şi miercuri marchează depăşirea unei noi limite în represiunea prin orice mijloace împotriva vocilor care critică Kremlinul, notează agențiile internaționale de presă AFP și Reuters, preluate de Agerpres.
Presa internațională occidentală notează de mai mult timp că derivele autoritariste ale lui Vladimir Putin se îndreaptă deja către dictatură.
Fondată în 1989 de disidenţi sovietici care au dorit să salveze memoria victimelor crimelor staliniste, ONG-ul „Memorial” s-a impus apoi ca un pilon al societăţii civile, deranjând Kremlinul prin angajamentul său în apărarea libertăţilor publice.
„Dacă vom fi dizolvaţi, acest lucru va confirma că acţiunile penale cu scopuri politice au devenit o realitate sistemică a vieţilor noastre”, a pledat miercuri, la tribunal, Aleksandr Cerkasov, cel care conduce Centrul pentru drepturile omului.
Anul 2021 a fost marcat de închiderea principalului adversar al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, apoi de interzicerea mişcării sale pe motiv de „extremism”, dar şi de desemnarea a numeroase ONG-uri şi media independente sau a multor persoane drept „agenţi străini”. Această etichetă obligă persoanele sau entităţile vizate să se supună unor dificile demersuri administrative şi să menţioneze acest statut în fiecare dintre materialele lor.
Invocând exact nerespectarea acestei obligaţii în unele materiale, autorităţile ruse au obţinut dizolvarea „Memorial” şi a Centrului său pentru drepturile omului. Centrul pentru drepturile omului a fost acuzat și că a făcut apologia „terorismului” şi „extremismului” prin faptul că a publicat o listă de deţinuţi pe care se aflau numele membrilor unor grupuri religioase sau politice interzise în Rusia.
Organizaţiile spun însă că acuzaţiile care li se aduc sunt motivate politic.
Susţinătorii ONG-ului consideră că regimul lui Putin vrea suprimarea „Memorial” pentru a trece sub tăcere propriile derive, dar şi istoria represiunilor sovietice, deoarece Kremlinul îşi doreşte mai degrabă să celebreze moştenirea de eroism a URSS în faţa nazismului, decât să apere memoria milioanelor de victime din perioada stalinistă.
Reacții internaționale: o „lovitură devastatoare” adusă libertății de exprimare
Grupuri internaţionale de apărare a drepturilor omului şi Departamentul de Stat al SUA au condamnat decizia de marţi împotriva Memorial, care încheie un an de măsuri fără precedent de reprimare a opoziţiei în Rusia.
Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss s-a declarat miercuri „îngrijorată profund” de decizia tribunalului rus privind dizolvarea Centrului pentru drepturile omului al ONG-ului „Memorial”, pe care a calificat-o drept o „lovitură devastatoare” adusă libertăţii de exprimare din Rusia, transmite Agerpres.
ONU: Cerem autorităților ruse să protejeze persoanele și organizațiile care militează pentru drepturile omului
Dizolvarea de către justiţia rusă a principalei organizaţii de apărare a drepturilor omului din Rusia, Memorial, slăbeşte comunitatea rusă a apărătorilor drepturilor omului, deja „în declin”, a afirmat, miercuri, Organizaţia Naţiunilor Unite.
„Regretăm profund decizia Curţii Supreme de a închide Memorial International şi cea a tribunalului de la Moscova de a închide organizaţia soră (a Memorial), Centrul pentru Apărarea Drepturilor Omului. Ele duc la dizolvarea a două grupuri de apărare a drepturilor omului, cele mai respectate din Rusia, şi slăbesc şi mai mult comunitatea în declin a drepturilor omului în această ţară”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.
„O societate civilă liberă, diversă şi activă este crucială pentru întreaga societate şi căile legitime ale societăţii civile nu trebuie să fie stigmatizate, inclusiv prin utilizarea expresiei de 'agent al străinătăţii'”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet.
„Le cerem autorităţilor ruse să protejeze şi să susţină persoanele şi organizaţiile care lucrează la progresul drepturilor omului în Federaţia Rusă”, a adăugat ea.
CEDO cere Moscovei să suspende decizia de desființare a organizației Memorial
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut miercuri Moscovei să „suspende” decizia de a dizolva organizaţia Memorial, informează AFP, preluată de Agerpres.
Sesizată deja printr-o procedură de urgenţă de organizația Memorial, CEDO solicită guvernului rus să suspende această decizie pe perioada necesară pentru ca instanţa să examineze solicitarea ONG-ului.
„Curtea a decis să indice guvernului rus (...) că, în interesul părţilor şi al bunei desfăşurări a procedurii iniţiate, executarea deciziilor de dizolvare a organizaţiilor reclamante trebuie suspendată”, se arată într-un comunicat al CEDO transmis AFP şi difuzat iniţial pe Twitter de Memorial.
Cele două organizaţii interzise de justiția rusă au sesizat CEDO în virtutea articolului 39, ce permite acestei instanţe să ordone „măsuri provizorii” celor 47 de state membre ale Consiliului Europei - între care şi Rusia -, atunci când reclamanţii sunt expuşi unui „risc real de daune ireparabile”.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News