Live

În Rusia a început ultima zi a votului, în care opoziția îi cheamă pe ruși la „Prânz împotriva lui Putin”

Data publicării:
Putin va fi președintele Rusiei pentru a cincea oară. Foto: Profimedia

În Rusia a început ultima zi a scrutinului prezidenţial, în care Vladimir Putin vizează să obțină al cincilea mandat de președinte. Și tot azi e ziua în care opoziția dă un nou test, chemându-i pe ruși să protesteze împotriva regimului de la Kremlin într-o acțiune denumită „Prânz împotriva lui Putin”. Moscova acuză Ucraina că a folosit atacuri aeriene pentru a încerca să saboteze alegerile. 

Mai mult de jumătate dintre alegătorii ruşi au votat deja în primele două zile ale scrutinului de trei zile, potrivit oficialilor de la Moscova, scrie News.ro.

Ultima zi va testa forţa opoziţiei din ţară, care a făcut apel la toţi susţinătorii săi să vină la vot în acelaşi timp, la prânz, și să voteze împotriva lui Putin sau să-și anuleze votul, în cadrul acţiunii denumite „Prânz împotriva lui Putin”.

Proteste sporadice au marcat deja alegerile, dar ultimele evoluţii ale războiului cu Ucraina au aruncat o umbră mai mare asupra votului de până acum. Vineri, Putin a acuzat Kievul că a încercat să perturbe alegerile prin intensificarea atacurilor cu drone şi rachete în interiorul Rusiei şi pe teritoriul ucrainean deţinut de Moscova. De asemenea, el a promis că va pedepsi Ucraina.

Oficialii locali ruşi au declarat duminică dimineaţa devreme că forţele Kievului au continuat atacurile asupra regiunilor ruseşti de la graniţa cu Ucraina.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu a abordat atacurile raportate în discursul său video nocturn de sâmbătă, dar a mulţumit forţelor sale militare şi serviciilor de informaţii „pentru noile capacităţi ucrainene cu rază lungă de acţiune”.

Kievul consideră că alegerile care au loc în părţi ale teritoriului său controlate de Rusia sunt ilegale şi nule. Analiştii militari consideră că bombardamentele zilnice ale Kievului, care vizează în principal energia şi alte infrastructuri-cheie, reprezintă o încercare de a zdruncina sentimentul de stabilitate al ruşilor şi de a submina efortul de război al Moscovei.

„Prânz împotriva lui Putin”

Niciunul dintre ceilalţi trei candidaţi de pe buletinul de vot nu reprezintă o provocare credibilă pentru Putin, în vârstă de 71 de ani, care domină peisajul politic al Rusiei, notează Reuters.

Dar susţinătorii celui mai proeminent duşman al lui Putin, Alexei Navalnîi, care a murit într-o colonie din Arctica în februarie, au făcut apel la populaţia din întreaga Rusie să se prezinte la vot, duminică la prânz, în fiecare dintre cele 11 fusuri orare ale ţării, toţi la aceeaşi oră.

Acţiunea „Prânz împotriva lui Putin”, susţinută de văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, este prezentată ca o modalitate prin care oamenii îşi pot exprima opoziţia fără riscul de a fi arestaţi, deoarece vor sta la coadă pentru a vota legal. Kremlinul a avertizat oamenii să nu participe la adunări neautorizate.

„Astăzi vrem să ne spunem tuturor - prânzul este chiar începutul”, a scris iniţiativa „Prânz împotriva lui Putin” pe Telegram duminică dimineaţă: „Da, unii dintre noi sunt speriaţi. Da, alegerea nu este uşoară. Dar noi suntem poporul. Şi vom face faţă atât alegerii, cât şi responsabilităţii”.

Peste 114 milioane de ruşi sunt eligibili pentru a vota, inclusiv în ceea ce Moscova numeşte „noile sale teritorii” - patru regiuni din Ucraina pe care forţele sale le controlează doar parţial, dar pe care le-a revendicat ca parte a Rusiei.

Comisia Electorală Centrală rusă a declarat că peste 63 de milioane de alegători s-au prezentat deja la urne până sâmbătă seara.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o momeală”

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Cum vrea Putin să atragă noi recruți care să lupte pe frontul din Ucraina. Dictatorul rus a promulgat legea

Partenerii noștri