Live

În lipsa unor date oficiale credibile, pulsul pandemiei din Rusia se ia la pompele funebre

Data actualizării: Data publicării:
Angajații de la pompe funebre lucrează fără pauză într-un oraș din Rusia de când s-a instalat valul doi al pandemiei Foto: captură video

Autoritățile din Rusia s-au străduit multă vreme să dea impresia că țin pandemia sub control. Declarau număr mic de infectări și chiar au fost primele care au anunțat crearea unui vaccin. Dar situația din țară a degenerat. În multe orașe, spitalele au ajuns la limită. Chiar și guvernul a recunoscut că în unele regiuni abia mai găsești un pat liber pentru pacienții de COVID-19. Iar numărul îmbolnăvirilor tot crește.

Ufa, oraș aflat la o mie de kilometri est de Moscova, e printre locurile cu o explozie a cazurilor. Situația e dramatică. Tot mai mulți locuitori se îmbolnăvesc și mor din cauza COVID-19. Artur Kinzikeiev percepe cel mai bine această realitate în firma de pompe funebre. El și colegii lui lucrează non-stopUrmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

De când rata de contaminare tot crește, angajații de la morgă nu mai au niciun moment de liniște. În fiecare dimineață, echipa de pompe funebre „Ufa Ritual” trece pe aici pentru a prelua victime ale COVID-19. La 29 de ani, Artur Kinzikeiev are deja 12 de muncă, dar spune că nu a organizat niciodată atâtea înmormântări.

„Într-un moment atât de dificil, echipa e foarte importantă. Știm cu toții exact ce să facem: știm cine ridică sicriul de pe ce parte, pe ce umăr să-l ducă. Asta face diferența. Modul în care colaborăm contează și mai mult acum de când avem atât de mult de muncă”, spune Artur.

„Chemați o rudă să identifice cadavrul!”

Această morgă din orașul Ufa se ocupă doar de cei care au murit de coronavirus sau au avut contact cu o persoană infectată. Trupurile trebuie să fie sigilate în plastic, sicriele închise.

„Mulți ruși consideră că morții ar trebui tratați cu mai mult respect”, explică Artur.

„Rudele sunt mai nervoase decât de obicei, deoarece, de la morgă, decedații sunt predați în saci de plastic. Îi avertizez imediat că nu au voie să deschidă sacii. Unii izbucnesc în lacrimi și ne cer exact acest lucru. Noi le explicăm că s-ar putea să se infecteze la rândul lor. Acest virus nu este o glumă”, spune Artur.

Adevărul vine de la pompele funebre

Juri Kozlov lucrează în branșă de șapte ani. Astăzi e la coordonarea echipei de pompe funebre. Povestește că de la apariția celui de-al doilea val de coronavirus, în toamnă, numărul deceselor în oraș s-a dublat.

„Oamenii pe care-i știu au devenit brusc mai interesați de munca pe care o fac. Mă sună și mă întreabă: chiar au loc atâtea înmormântări? Chiar mor atât de mulți oameni? Le spun exact ce se întâmplă. Oamenii nu mai au încredere în presă, cred că nu li se mai spune adevărul. Așa că ne întreabă pe noi, care ne confruntăm cu fenomenul în prima linie”, povestește Juri Kozlov, angajat la pompe funebre.

Peste un milion de oameni locuiesc în Ufa, capitala Republicii Bașkortostan (Bașkiria). Statisticile guvernamentale spun că doar 80 de persoane au murit de coronavirus de când a început pandemia. Dar tot statisticile oficiale arată că numărul deceselor a fost cu patru mii mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Numărul infecțiilor cu coronavirus cresc în toată Rusia. Dar autoritățile insistă că situația este sub control.

Înmormântări online

Angajații caselor mortuare nu sunt la fel de siguri. Astăzi, Juri Kozlov și echipa sa înmormântează o femeie de 92 de ani. Nu a murit de coronavirus. Asta înseamnă că rudele pot organiza funeraliile cu sicriul deschis - așa cum este tradiția ortodoxă din Rusia.

De obicei, înmormântările sunt mari evenimente de familie în Rusia, oamenii se adună la cimitir și apoi acasă unde mănâncă și beau în amintirea răposatului. Dar pandemia a schimbat tradiția.

„Unii oameni preferă acum să-și exprime condoleanțele la telefon în loc să meargă la înmormântare. Se tem să nu se infecteze, nu vor să-și asume riscul. Unii chiar sunt îngrijorați de ceea ce se întâmplă. Noi, însă, trebuie să-i îngropăm pe oameni indiferent de situație. Ne facem treaba”, spune Juri Kozlov.

De când cu pandemia, unele agenții funerare oferă familiilor opțiunea de a transmite pe internet înmormântările. Afacerile sunt în plină expansiune.

Resemnare rusească

Până acum, nimeni din echipa lui Juri nu s-a îmbolnăvit de Covid. Iar el speră că situația va rămâne așa.

„În Rusia, oamenii sunt superstițioși, dacă ți-e scris să mori lovit de tramvai, sigur n-o să mori altfel. Asta îți va fi soarta. Dacă nu mi-e scris să mă îmbolnăvesc de COVID, atunci o să fiu bine”, spune Juri Kozlov.

A doua zi, echipa se pregătește pentru încă patru înmormântări. Artur și colegii săi nu prea au timp să se preocupe de propria lor sănătate - pur și simplu, sunt prea ocupați.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O casă funerară care trimitea cenușă falsă și lăsa cadavrele în descompunere va plăti despăgubiri uriașe în SUA

După ce a fost declarată moartă, o femeie a început să respire în timp ce era pregătită pentru înmormântare

În ajunul înmormântării lui Navalnîi, agenţiile de pompe funebre refuză să închirieze o maşină pentru a transporta sicriul

Proprietarii unei case de pompe funebre aveau ascunse 190 de cadavre, iar rudelor le dădeau cenușă falsă

Partenerii noștri