Fost general KGB: Noi am încercat întotdeauna să influenţăm alegeri
Un fost spion rus şi fiica acestuia au ajuns în stare critică la spital, în Marea Britanie. Prima ipoteză: cei doi au fost otrăviţi cu o substanţă încă neidentificată şi toate bănuielile se îndreaptă spre Moscova. Bărbatul a spionat şi pentru Londra. E un scenariu care se repetă şi care riscă să tensioneze relaţiile dintre Marea Britanie şi Rusia. Londra ameninţă cu represalii, dacă se va dovedi că e vorba de o acţiune comandată de Moscova.
Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
Donald Trump a deschis Bursa de Valori din New York
Nemulțumiri la USR după decizia Elenei Lasconi de a-i trimite o scrisoare lui Donald Trump
Legăturile oamenilor lui Călin Georgescu cu Rusia
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
Cum îl descrie Sylvester Stallone pe Donald Trump
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Motivul pentru care România vrea ca ridicarea vizelor pentru SUA să fie anunțată înainte ca Trump să-și preia mandatul
Sergei Skripal are 66 de ani. E un fost spion rus care de câţiva ani trăia în Marea Britanie şi, spun acum apropiaţii, mereu se temea că va fi eliminat de serviciile secrete ruse.
În 2006, a fost arestat sub acuzaţia că spiona pentru Londra şi condamnat la 13 ani de închisoare. Patru ani mai târziu a fost eliberat şi inclus într-un transfer de spioni încheiat între Rusia şi Statele Unite.
Ulterior, fostul spion s-a mutat în Marea Britanie. Duminică a fost găsit pe o bancă într-un parc din oraşul Salisbury. Se uita în gol, spre cer şi făcea gesturi ciudate cu mâinile. Lângă el, o tănără părea că leşinase.
Un trecător a alertat poliţia şi cei doi au fost duşi la spital. Acolo au fost identificaţi: tânăra de 33 de ani e fiica fostului spion rus, singura rămasă în viaţă din familie. Soţia, fiul şi fratele bărbatului au murit toţi, în ultimii doi ani, în circumstanţe dubioase.
E o poveste care seamănă izbitor cu cazul lui Alexander Litvinenko, un fost agent secret otrăvit în 2006 cu poloniu. Fotografia lui, pe patul de spital, în ultimele zile de viaţă, a devenit un simbol al modului în care serviciile secrete ruse îşi elimină adversarii.
O anchetă publică a stabilit că, cel mai probabil, asasinarea lui Litvinenko a fost ordonată de Moscova.
În acest context, despre cum operează serviciile secrete ruse şi despre puterea lor politică a vorbit și un fost agent KGB, într-un interviu acordat The Economist.
Oleg Kalugin was a Soviet spy stationed in America for three decades. Now he is a prominent critic of his former KGB subordinate, Vladimir Putin pic.twitter.com/b3lYqr0VcQ
— The Economist (@TheEconomist) February 23, 2018
„Din ceea ce ştiu şi din experienţa mea, noi, sovieticii, am încercat întotdeauna să influenţăm alegeri”, spune Oleg Kalugin, fost general KGB.
Oleg Kalugin a fost spion sovietic staţionat în Statele Unite, la sfârşitul anilor '50. S-a alăturat KGB - serviciile secrete ale Uniunii Sovietice, în 1952, cu un an înainte de moartea lui Stalin. S-a remarcat rapid şi a devenit cel mai tânăr general KGB, la vârsta de 38 de ani. În 1975, KGB a primit un nou recrut, pe viitorul preşedinte al Rusiei: Vladimir Putin.
Oleg Kalugin, fost general KGB: „Singura misiune în străinătate a lui Putin a fost în Germania de Est. S-a întâmplat ca domnul Putin, fostul meu subaltern, să ajungă la putere şi să mă acuze public că sunt un trădător. Ei bine, şi eu spun public despre el că e un criminal de război în conflictul din Cecenia. Ca lider, Putin e deştept, perfid, mânjit. Punct. KGB, cunoscut acum ca FSB, are şi mai multă putere politică decât avea sub Partidul Comunist, în epoca sovietică. Astăzi, FSB conduce ţara, iar preşedintele ţării e un fost agent KGB. Putin nu e un dictator de modă veche. E un tip mult mai sofisticat. Ştie cum să manipuleze oamenii. Dacă cineva nu e suficient de atent, ar putea fi eliminat cu poloniu sau prin altă metodă.”
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News