Live

Drame ascunse de tatuaje: „Fac asta de doi ani și nimic nu s-a schimbat”

Data actualizării: Data publicării:

Violenţa conjugală e un subiect încă în mare parte tabu în societatea noastră - o epidemie ascunsă în spatele uşilor închise. E o problemă de care femeile din Rusia sunt conştiente în mod acut. În ciuda faptului că din cauza ei mor aproximativ 14 000 de femei în fiecare an, guvernul a micşorat importanţa anumitor forme de violenţă conjugală, clasificându-le drept contravenţii. Femeilor supravieţuitoare, cicatricile fizice cu care au rămas le amintesc în mod dureros de trecut. Însă artista tatuatoare Jenia Sahar le ajută pe femei să-şi transforme rănile în opere de artă. Pe clientele ei, această formă de terapie le ajută să se simtă din nou bine în pielea lor. Urmărițun reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

Un local din Ufa, un oraş cu peste un milion de locuitori din sudul Rusiei. Acesta e un concert ale cărui vânzări sunt menite s-o ajute pe Jenia să facă primul pas către împlinirea visului său. Jenia tatuează femei care au fost agresate de bărbaţi.

Jenia Sahar, artist tatuator: „Când a început proiectul, Katia a fost una dintre primele femei care au venit. De fapt, eu nu vreau ca femeilor să li se amintească mereu motivul pentru care au venit. S-a terminat, trecutul e trecut, dar oamenii vor să audă poveştile lor”. 

Visul Jeniei e să străbată Rusia pe motocicletă, oferind tatuaje gratuite femeilor care au căzut victimă violenţei masculine. Proiectul ei se numeşte „Transformare”.

„Ori te omor, ori mă laşi să fac sex cu tine”

Olea are o cicatrice lungă, care-i brăzdează abdomenul. Jenia o transformă într-un crin.

- Eşti calmă?

- Nu poate fi mai rău decât prin ce-am trecut.

- Sigur că nu.

Bărbatul pe care Olea îl condamnă pentru cicatricea ei era o rudă îndepărtată. Ea era într-o vizită, când avea 17 ani. El era beat.

„A încercat să mă sugrume. A spus: Ori te omor, ori mă laşi să fac sex cu tine. M-am smuls din strânsoarea lui şi am ţipat: Dacă mă atingi, bag cuţitul în mine! El a zis: N-ai s-o faci. N-ai curajul. Hai, încearcă! A venit spre mine şi eu mi-am băgat cuţitul în burtă”, povestește Olea.

Politicienele care le iau apărarea bărbaților

Mai mult de 14 000 de femei mor anual în Rusia în urma agresiunii bărbaţilor. Jenia spune că de fapt cifra e mult mai mare.

Jenia Sahar, artist tatuator: „Cred că problema este mentalitatea. Şi, cu cât te îndepărtezi de centrul Rusiei, cu atât sunt mai mari şomajul şi alcoolismul în rândul bărbaţilor”.

Olea speră că acest crin tatuat îi va reda şi fertilitatea. Din 2005, de la rana de cuţit încoace, n-a reuşit să rămână însărcinată.

Parlamentul rus, Duma, a dat o legislaţie, promovată de membre ultraconservatoare ale Parlamentului, care îi scutesc pe infractori de urmărire penală pentru primul caz de violenţă conjugală. Primul act de violenţă e clasificat drept contravenţie - ceva relativ banal.

Jenia Sahar transformă în tatuaje cicatricile femeilor căpătate de la bărbați violenți Foto: captură TV

Jenia Sahar, artist tatuator: „Aceste femei din parlament nu reprezintă absolut deloc femeia obişnuită rusă. Câtuşi de puţin. Eu reprezint interesele femeilor ruse, pentru că văd toate aceste lucruri. Politicienele astea n-au idee despre ce vorbesc. Această nouă lege e împotriva poporului, nu în favoarea lui”.

„M-a tăiat peste tot, ca să nu fiu vreodată a altcuiva”

A doua zi, Jenia şi prietena ei Katia pornesc spre Samara. Le aşteaptă un drum de 13 ore - ca să ofere tatuaje gratuite victimelor violenţei conjugale. Jenia nu s-a aşteptat să fie contactată de atâtea femei, din toată Rusia.

Prima femeie cu care se întâlneşte aici e Vika, de 39 de ani. Ea e ruşinată de cicatricea mare pe care colegii ei de muncă i-o pot vedea pe mână.

„Fostul meu soţ a făcut asta. Am vrut să-l părăsesc, dar m-a încuiat în casă. M-a tăiat peste tot, ca să nu fiu vreodată a altcuiva. M-a rănit peste tot pe unde a putut: pe faţă, pe mâini şi pe corp”, povestește Vika.

Medicii i-au spus că era cât pe ce să-şi piardă mâna. Acum, pe locul care a fost atât de dureros creşte o floare.

Vika e copleşită de faptul că cineva a venit tocmai din Ufa ca să-i facă un tatuaj, pe gratis.

O problemă fără sfârșit

Jenia Sahar, artist tatuator: „Pentru mine, nu-i vorba doar să le ajut pe aceste femei. Ci vreau să le arăt oamenilor că se poate face un lucru bun. Că nu e greu să faci un lucru bun”.

Pe drumul de întoarcere spre Ufa, o altă victimă a agresiunii o sună pe Jenia, pe mobil. Cicatricea ei e urma unei răni făcute cu o puşcă de vânătoare.

„Fac asta de doi ani şi nimic nu s-a schimbat. Vin la mine tot mai multe femei. E o problemă reală, dar nu ştiu cum s-o rezolv. Nu are sfârşit”, spune Jenia, cu disperare surdă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ÎPS Teodosie spune că părinții nu ar trebui să le pună cercei fiicelor lor. „Nu s-ar cuveni”

VIDEO Record de tatuaje: Cea mai tatuată persoană din lume este o veterană a armatei americane. Cum arată femeia

Studiu FDA: Cerneala pentru tatuaje poate conține bacterii care infectează pielea

Statutul poliţistului a fost modificat prin Ordonanță de Urgență. Ce a decis guvernul în privința tatuajelor

Partenerii noștri