Live

Dincolo de coronavirus, în Rusia se mai duce o bătălie nesfârșită: „Poți vedea și pe străzi”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Până la pandemia de COVID-19, Rusia avea de înfruntat alcoolismul. Chiar dacă în ultimii ani cantitatea de alcool pe care rușii o consumă a scăzut, rămâne în continuare relativ mare în comparație cu majoritatea țărilor europene. Iar statisticile au crescut din nou în ultima vreme, din cauza izolării. Anton Borovski și-a propus să schimbe această tendință și a început o luptă împotriva vânzărilor ilegale de alcool. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Această filmare cu camera ascunsă dovedește că un magazin din Moscova vinde alcool contrafăcut. După cumpărare, Anton Borovski verifică timbrul fiscal cu o aplicație pusă la dispoziție de autoritatea rusă de reglementare a alcoolului. Așa cum se temea, această sticlă ar putea fi periculoasă. Are votcă de pe piața neagră.

„Am scanat sticla, iar sigiliul arată că este înregistrat ca vin vândut pe 12 februarie, la Rostov. Dar eu am aici votcă - și am cumpărat-o acum aproximativ cincisprezece sau douăzeci de minute la Moscova”, explică Anton Borovski, de la Mișcarea „Rusia Lucidă”

Este un motiv suficient de întemeiat pentru ca activistul să cheme poliția.

De câteva ori pe săptămână, activiști ai mișcării antialcool merg la vânătoare de magazine care încalcă legislația privind vânzarea de băuturi spirtoase, nu doar din Moscova, ci din toată Rusia.

Anton spune că poliția ignoră adesea aceste încălcări ale legii.

De data aceasta ofițerii se ocupă repede de caz.

Proprietarul magazinului riscă o amendă substanțială. În perioada crizei de coronavirus, Anton consideră că autoritățile ar trebui să fie deosebit de vigilente atunci când vine vorba despre consumul de alcool.

Vânzările de alcool au crescut substanțial în timpul pandemiei

Vânzările de alcool au crescut în timpul pandemiei. O spun statisticile, dar poți vedea și pe străzi. Pe drumul până aici am văzut o mulțime de oameni beți, unii nici nu se puteau ține pe picioare. Oamenii sunt plictisiți din cauza izolării și mulți au rămas fără loc de muncă”, spune Anton Borovski.

E ilegal să bei în public în Rusia, dar să vezi oameni beți pe stradă nu e ceva neobișnuit, mai ales la sfârșit de săptămână.

Problemele economice apărute după căderea Uniunii Sovietice au potențat o creștere uriașă a consumului de alcool. Din 2003, însă, consumul de alcool a scăzut oficial cu 40%.

Nu este clar dacă pandemia va împinge Rusia spre vechile obiceiuri. Oficial, statisticile au crescut doar cu 2-3 la sută. Dar vânzările ilegale nu se regăsesc în aceste studii. Iar reprezentanți ai comerțului cu amănuntul raportează o creștere imensă a vânzărilor.

„În timpul izolării, vânzările noastre de alcool au crescut de câteva ori. Oamenii s-au aprovizionat cu vin și băuturi spirtoase”, spune Elena Danilova, reprezentantă a unui supermarket.

Votca, remediu pentru boli

Pentru unii ruși, votca e remediul potrivit mai multor boli.

„Puteți adăuga sare la un pahar de votcă sau puteți adăuga piper pentru a scăpa de febră” - este rețeta pe care o indică un bărbat.

„Unii oameni cred că votca ajută împotriva coronavirusului sau când ești bolnav. Dar nu este adevărat. Trebuie să iei medicamente sau să mergi la medic”, spune o femeie.

Anton face sport pentru a-și menține sănătatea - iar tânărul de 22 de ani nici nu bea. Tatăl său era polițist, iar poveștile sale l-au impresionat pe Anton.

„Când cineva este adus la secția de poliție și nici măcar nu știe ce s-a întâmplat sau se trezește dimineața și nu-și amintește nimic și de fapt a omorât pe cineva și habar n-are... Tatăl meu mi-a povestit toate aceste lucruri când eram mai tânăr. Cred că dragostea mea pentru țară și ura pentru alcool le-am dobândit din familie”, spune Anton.

Tânărul este membru al „Rusiei lucide” de la vârsta de 15 ani și este expert în urmărirea vânzărilor ilegale de alcool. El păstrează o listă de magazine care vând alcool ilegal - inclusiv după ora 23:00. Și crede că oamenii trebuie protejați de ei înșiși în acest moment de criză economică.

„Alcoolul este rău. Alcoolul este malefic. Vreau ca oamenii să înțeleagă că este o risipă de bani. Mai bine cumpără mâncare. Din cauza pandemiei, oamenii se plâng că nu au bani - și apoi ies din casă și își iau de băut”, explică Anton.

Raiduri, așa le spune Anton vizitelor sale în magazinele de băuturi alcoolice - le consideră parte a unei bătălii nesfârșite. În ciuda apelurilor sale la poliție, adaugă tot timpul magazine noi pe lista sa.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cercetători din Cluj dezvoltă o metodă revoluționară de înţelegere a activităţii creierului

Un nou studiu arată efectele de lungă durată ale COVID. Oboseala, printre cele mai frecvente afecțiuni

Virusul gripal e cel mai probabil să declanșeze o nouă pandemie. Cercetătorii se tem și de un patogen misterios numit „Boala X”

Polonia a primit, după doi ani de așteptare, primele miliarde de euro din PNRR, după reforme ale guvernului Tusk

Partenerii noștri