Cum își salvează Rusia oligarhii din închisorile occidentale
Războiul hibrid al Rusiei contra lumii nu se desfăşoară doar prin operaţiunile specifice, ci presupune mai nou apărarea intereselor unor oligarhi majori şi ale cercurilor de putere ruse. Un asemenea caz ilustrativ este dosarul Kalinin-Kurcenko-Babakov, scrie Iulian Chifu în Adevărul.
Prinderea lul Kalinin în Grecia, în 28 februarie - 2 martie acest an, după ce fusese dat în urmărire generală, a fost urmată de eliberarea sa intempestivă, la 6 martie, în baza intervenţiei - pe lanţul slăbiciunilor de tip mafiot al camarilei lui Putin - a lui Aleksander Babakov la procurorul general al Rusiei, Ceaika, nimeni altul decât prietenul şi protectorul preşedintelui pro-rus de la Chişinău, Igor Dodon. Imixtiunea în sistemul de justiţie grec a Rusiei devine evidentă printr-o suită de „coincidenţe“ şi intervenţii la cel mai înalt nivel.
În 2014, după anexarea Crimeei şi agresiunea militară din estul Ucrainei, o super-afacere a căzut la Odessa. E vorba despre o afacere de furt, contrabandă, trafic de petrol şi evaziune fiscală la rafinăria din Odessa aparţinând oligarhului rus ucrainean Serhii Kurcenko, un apropiat al fostului preşedinte Viktor Ianukovici, care urma să fugă de la Kiev peste doar câteva zile. În februarie 2014, deci, când omuleţii verzi ai GRU ocupau şi preluau Crimeea, un control al poliţiei la rafinăria Vetek a relevat faptul că aici era o întreagă activitate acoperită şi netaxată prin evaziunea fiscală, protejată de fostul preşedinte, încă în funcţie la acea oră. Dacă Kurcenko era deja fugit din Ucraina, directorul său general Evgheni Kalinin şi-a dat demisia şi a plecat din firmă abia în martie 2014, la o lună după ce se efectuase controlul. A dispărut din Ucraina la 29 mai 2017, în Rusia, și a fost dat în urmărire de către Ministerul de Interne ucrainean. Fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al East European Fuel and Energy Company (VETEK), Kalinin începuse să lucreze pentru Kurcenko în 2011. A fost acuzat de autorităţile ucrainene de evaziune fiscală în valoare de 7 miliarde de grivne. Un total de 10-12 ani de închisoare îl aşteptau pe directorul companiei Vetek, şi el oligarh şi proprietar de nenumărate bunuri, la rândul său. A fost dat în urmărire internaţională prin Interpol. În 2 martie 2019, Kalinin a intrat în Grecia şi a fost arestat pe aeroportul din Atena pe baza mandatului Interpol emis de către Ucraina. Avocatul Yiannis Rachiotis a spus că Kalinin a fost reţinut şi trimis la închisoarea Korydallos, până când cererea de extrădare urma să ajungă în Grecia, iar directorul evazionist să fie predate autorităţilor ucrainene pentru a răspunde pentru faptele sale. Fireşte că avocatul a invocat un caz politic, legat direct de „acţiunile ucrainene împotriva Rusiei“, deci a ridicat subiectul la nivelul unei afaceri de stat.
Intervenţia s-a făcut de la cel mai înalt nivel, iar la patru zile, autorităţile elene l-au eliberat pe Kalinin, care a ajuns imediat în Rusia, la adăpostul mandatelor de arestare şi urmărire internaţională. Nu este o coincidenţă faptul că eliberarea lui Kalinin a avut loc în aceeaşi zi în care procurorul general rus, Iuri Ceaika, s-a întâlnit cu ministrul grec al justiţiei. Curtea din Grecia l-a eliberat rapid pe Kalinin, fără să aştepte actele de extrădare sau documentele autorităţilor ucrainene. Omul de afaceri rus se dovedeşte, astfel, mult prea important pentru regimul Putin, care a utilizat asemenea instrumente pentru a-l extrage din Atena, din închisoare. Din închisoarea de înaltă securitate Korydallos, Kalinin a ajuns înapoi la viaţa sa luxuoasă din Moscova, pe care nu o va mai putea părăsi în următoare parte a vieţii sale pentru a nu risca arestarea internaţională. Aşa s-a pierdut un criminal rus printre degetele binevoitoare ale autorităţile elene. Aceasta este numai ultimul dintr-o serie de incidente unde controlul rusesc şi influenţa asupra suveranităţii afacerilor greceşti sunt transparente şi nejustificate.
Intervenţia a pornit de la omul lui Putin, Aleksandr Mihailovici Babakov, vicepreşedinte al Consiliului Federatiei Ruse pentru Afaceri Externe, aflat sub sancţiunile SUA si UE şi cunoscut pentru rolul său în transferul de bani de la Moscova către partidul Frontul Naţional din Franţa, condus de Marine Le Pen. Acesta a intervenit direct în favoarea lui Kalinin la procurorul general al Federatiei Ruse, Iuri Iakovlevici Ceaika. Nu întâmplător acelaşi personaj este prietenul apropiat al preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.
Aici duce subminarea statului de drept în terţe state, la capacitatea crescută de penetrare a Rusiei prin corupţie, influenţă şi ingerinţă în propriile sisteme administrative, de decizie, de informaţii şi de putere, scrie Iulian Chifu.
Citiți articolul complet pe adevărul.ro.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News