Live

Galerie Foto Cum arată buncărul secret al lui Putin de sub palatul său de la Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Rusiei, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Diagramele complexului de tuneluri construit sub palatul lui Putin de la Marea Neagră arată că liderul de la Kremlin s-a temut de mult timp de izbucnirea unui conflict cu Occidentul, scrie Insider.

Palatul de un miliard de dolari care se întinde pe o suprafață de aproape două hectare și cocoțat pe o faleză stâncoasă de pe coasta Mării Negre are toate dotările de lux pe care și le-ar putea dori un dictator.

După cum a dezvăluit investigația lui Alexei Navalnîi, palatul are propria sa biserică, cramă și cazinou. Mai dispune și de un salon de relaxare unde se poate fuma narghilea și se poate dansa la bară, o grădină botanică și un patinoar unde Putin joacă hockey cu lacheii lui.

Dacea imperială a lui Putin este izolată de restul țării pe care o conduce, fiind înconjurată de o regiune împădurită de aproape 7.000 de hectare și de o zonă de interdicție aeriană.

Măsurile de siguranță sunt mult mai mult decât o obsesie personală pentru Putin. Autoritățile ruse au susținut luna aceasta că președintele rus a fost ținta unei tentative de asasinare când două drone au explodat deasupra Kremlinului.

Complexul subteran de sub palatul lui Putin este alcătuit din două tuneluri separate conectate cu un lift care coboară în jur de 50 de metri sub pământ.

Planurile arhitecturale arată că tunelurile cu pereți groși de beton dispun de propriul lor sistem de ventilație, alimentare cu apă potabilă și cabluri electrice. Amenajările pot susține traiul ocupanților complexului timp de mai multe zile sau chiar săptămâni.

Construcția Palatului Ghelendjik ar fi costat peste 100 de miliarde de ruble (aproape 1 miliard de dolari). Foto: Profimedia Images

„Putin este foarte îngrijorat de faptul că nu se simte întru totul liderul legitim al Rusiei”, a spus Michael C. Kimmage, un fost oficial al Departamentului de Stat al SUA. „Așa că, știind că legitimitatea sa nu este complet asigurată de [rezultatul] alegerilor, [Putin] încearcă să își asigure securitatea personală printr-un complex de reședințe private foarte bine apărate”.

Cele două tuneluri, care au o lungime de 40, respectiv 60 de metri și o lățime de 6 metri, se termină pe plaja din apropiere de palat. Abilitatea lor de a rezista impactului unei bombe anti-buncăr depinde de niște caracteristici care nu reies din diagrame.

Metro Style, compania care a postat diagramele pe internet pentru a ilustra lucrările efectuate la palatul lui Putin, a fost contractată de guvernul rus și pentru a săpa tuneluri pentru metroul de la Moscova. Compania nu a specificat faptul că tunelurile de la Marea Neagră au fost construite pentru Putin.

Existența acestor tuneluri fortificate, la peste 1.000 de kilometri de Kremlin, arată că Putin nu este interesat doar să trăiască o viață de lux. Este îngrijorat de cum să se protejeze în cazul în care viața îi este pusă în pericol.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cine este Serghei Kirienko, omul lui Putin despre care se presupune că ține legătura cu Elon Musk

Rusia acuză Marea Britanie că livrează arme Ucrainei „folosind coridorul maritim din Marea Neagră”

Premierul slovac Robert Fico, intervievat de propagandista Olga Skabaieva: „Aș vrea să vizitez Moscova și să mulțumesc Armatei Roșii”

Copiii lui Putin. De ce nu se revoltă tinerii ruși – analiză Foreign Affairs

Partenerii noștri