Corupţia ucide şi în Rusia
Corupţia ucide peste tot. E o realitate cruntă pe care au aflat-o şi ruşii, luna trecută, când zeci de copii au murit într-un incendiu produs într-un mall din Siberia. După tragedie, au apărut acuzaţii despre corupţia care a dus la coşmarul din Kemerovo.
Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
Legăturile oamenilor lui Călin Georgescu cu Rusia
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Dezastrul din acest oraş siberian s-a dovedit a fi apogeul unei piramide de favoritisme, nepăsare, legi manipulate, ignoranţă: un pachet complet pe care scrie mare "corupţie". Un pachet în care e închis şi sufocat încet viitorul unei ţări. Un detaliu curios e că, deşi căutările zecilor de dispăruţi din mall s-au încheiat de o săptămână, bilanţul oficial a rămas tot la 64 de morţi.
Serghei Ţivliev, viceguvernatorul din Kemerovo: Le cer iertare celor care au avut de suferit în această întâmplare îngrozitoare. Mă pun în genunchi în faţa acestor oameni.
Umil, în faţa unei mulţimii îndurerate, viceguvernatorul din Kemerovo s-a aşezat în genunchi, ca să ceară iertare ruşilor care au pierdut pe cineva drag. În schimb, şeful său i-a acuzat pe protestatari că parazitează o dramă cu mesaje politice şi n-a avut scuze decât pentru Vladimir Putin.
Aman Tuleiev, guvernatorul provinciei Kemerovo: Vladimir Vladimirovici, m-aţi sunat personal. Vă mulţumesc încă o dată foarte mult pentru acest lucru. Vă cer iertare personal pentru ce s-a întâmplat aici.
Infernul din mall a fost un moment de trezire a maselor. A fost atât de simplu să pună cap la cap lanţul corupt care în care le-au fost prinşi copiii.
Centrul comercial, deschis în 2013, fusese încadrat la categoria IMM-uri, chiar dacă avea o suprafaţă de 23 de mii de metri pătraţi. Aşa, a beneficiat de o lege promovată de însuşi Vladimir Putin, menită să protejeze micile afaceri de zelul agenţiilor guvernamentale.
Mai exact, timp de trei ani, niciun inspector n-a trecut pe acolo, să vadă dacă mall-ul respectă normele de funcţionare. Când, în 2016, a ajuns totuşi cineva, n-a fost identificată nicio problemă.
După incendiu, s-a aflat că alarmele erau dezactivate, sistemele de evacuare a fumului nu funcţionau, iar uşile sălilor de cinema erau închise, pentru a bloca acccesul celor fără bilet.
N-a fost, deci, un şir de întâmplări nefericite, ci un efect al corupţiei sistemice, despre care criticii spun că a fost ridicată de Vladimir Putin la rang de formă de conducere.
Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei din Rusia: El e ţarul corupţiei. E piatra de temelie a acestei corupţii. El, personal, e implicat în fapte de corupţie şi el e cel care îi încurajează pe oficiali să fie corupţi. Aceasta e maniera lui de a conduce ţara.
Culmea e că nu e clar nici acum cine e proprietarul centrului comercial care a ars în Siberia - e ascuns sub o serie de companii paravan, deşi numele unui om de afaceri, devenit miliardar în vreme de criză, a tot fost vehiculat prin presa rusă.
Doar că Denis Shtengelov, care deţine un imperiu alimentar, e plecat tocmai în Australia, fără gânduri să revină în Rusia prea curând, după cum a spus chiar el într-un interviu. Însă, în tragedia de la Kemerovo nu e vorba doar despre oligarhi care s-au înfruptat din bugetul ţării şi au fentat legile după bunul plac, ci şi despre politicienii care au închis ochii.
Kemerovo e unul dintre paradisurile electorale ale lui Vladimir Putin. 85,4% dintre voturile exprimate aici, pe 18 martie, au mers către realegea lui, iar prezenţa la vot a fost cu 16 procente peste media naţională. Rezultatele din Kemerovo au fost însă mereu puse sub semnul întrebării de cei care cred că fostul guvernator Aman Tuleiev era "făcătorul de minuni electorale". A condus această bogată regiune minieră din Siberia începând cu 1997 şi a scăpat de epurările făcute de-a lungul vremii de Kremlin, care a căutat să mai schimbe generaţiile de lideri din vastul teritoriu rus. Până la urmă, şi-a dat demisia, iar Vladimir Putin a acceptat-o.
Aman Tuleiev - fostul guvernator al Kemerovo: Consider că am luat decizia corectă, normală şi, de fapt, singura posibilă în astfel de împrejurări. Nu mai pot ocupa această funcţie, având o povară atât de apăsătoare pe umeri. Moral, îmi este imposibil.
Jurnaliştii de investigaţie susţin că, în sistemul corupţiei din Rusia, legăturile merg mai departe de politicieni şi oligarhi - ajung inclusiv la crima organizată. Prin urmare, ţara lui Vladimir Putin e pe locul 135 din 180, în clasamentul privind gradul de percepţie a corupţiei. Prin comparaţie, România e pe 59.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News