Live

Foto Rusia și Ucraina au făcut un schimb de câte 115 prizonieri fiecare. Reacția lui Volodimir Zelenski

Data publicării:
Foto: Volodimir Zelensky X

Rusia și Ucraina au făcut, sâmbătă, un schimb de 115 prizonieri de război de fiecare parte, negocierile fiind mediate de Emiratele Arabe Unite, scrie Reuters

Este primul schimb de acest fel, de când Ucraina a lansat un atac surpriză în regiunea Kursk a Rusiei, pe 6 august, cel mai mare atac pe teritoriul rus de către o putere străină de la Al Doilea Război Mondial.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, militarii ruși schimbați au fost capturați în regiunea Kursk.

Toți soldații ruși eliberați se află acum în Belarus și vor primi tratament medical și reabilitare la întoarcerea în Rusia.

Ministerul rus și-a exprimat recunoștință pentru rolul Emiratelor Arabe Unite în facilitarea schimbului de prizonieri.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat, pe rețeaua X, fotografii cu prizonierii de război ucraineni înfășurați în steagurile albastre și galbene ale țării, îmbrățișându-se reciproc. El a spus că cei înapoiat în țară au fost militari din grănicerii de frontieră, garda națională, marină și forțele armate.

Zelenski și-a exprimat recunoștința față de trupele ucrainene care au ajutat la completarea listei de prizonieri pentru schimb.

Kievul a spus că a creat o zonă tampon într-o regiune pe care Rusia, care a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie 2022, a folosit-o pentru a bombarda ținte din Ucraina.

Potrivit lui Dmytro Lubineț, comisarul pentru drepturile omului al Ucrainei, 82 dintre ucrainenii returnați au apărat portul Mariupol în 2022.

Confirmând rolul său în facilitarea schimbului, Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a declarat că numărul total de prizonieri pentru care a mediat eliberarea a ajuns acum la 1.788.

Este al șaptelea schimb de acest tip pe care EAU l-a mediat de când Rusia a invadat Ucraina. Un oficial emirat a declarat anterior, pentru Reuters, că Rusia și Ucraina urmau să facă un schimb de prizonieri, în urma medierii de către statul din Golf.

Abu Dhabi, un partener de securitate apropiat al Statelor Unite, a menținut relații bune cu Moscova pe parcursul războiului, lucru care i-a deranjat pe unii oficiali occidentali. De asemenea, și-a consolidat legăturile cu Kievul.

 

 

 

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O celebritate a venit în România și a trăit ceva despre care doar auzise: ”O nebunie! M-am așezat și m-am întrebat ‘Ce-a fost asta?’”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia este pregătită să reia testele nucleare. Ar fi primul ordin de acest gen după o pauză de 34 de ani

„Înaltă trădare”: 15 ani de închisoare pentru un angajat ucrainean din sectorul apărării, acuzat că oferea Rusiei informații secrete

De ce refuză Germania să trimită rachete Taurus în Ucraina. ”Este ceea ce s-ar putea numi o problemă personală”

Parlamentul georgian adoptă o lege controversată inspirată de Rusia care interzice „propaganda relaţiilor homosexuale şi incestului”

Partenerii noștri