Live

Rusia și Turcia lansează gazoductul TurkStream. Putin participă la inaugurarea conductei care ar putea transporta gaze până în Ungaria

Data publicării:
Sursa: Guliver/Gettyimages

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, participă miercuri la inaugurarea gazoductului TurkStream, alături de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Noul gazoduct va transporta 31,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an spre Turcia, jumătate din acest volum urmând să curgă mai departe către Balcani și Europa Centrală, inclusiv Bulgaria, Serbia și Ungaria.

Rusia este principalul furnizor de gaze naturale pentru Turcia, care se bazează pe importuri pentru nevoile sale de energie, transportând gazul printr-o altă conductă din Marea Neagră, numită Blue Stream. Noua conductă care a fost construită timp de cinci ani pe o distanță de 930 de kilometri și a costat 8 miliarde de dolari va diversifica rutele de tranzit rusești, ocolind Ucraina. Din Turcia, gazul rusesc va ajunge în sudul și sud-estul Europei prin linii noi sau prin cele deja existente.

La finalul anului trecut, președintele SUA, Donald Trump, a elaborat legea bugetului militar al SUA pentru 2020 care impune sancțiuni companiilor implicate în implementarea proiectelor ruseşti pentru gazoductele North Stream II şi Turk Stream.

Conducta de gaze naturale TurkStream a fost creată ca o alternativă la conducta South Stream, după ce Bulgaria a abandonat proiectul în 2014, la presiunea Statelor Unite.

La sfârșitul lunii decembrie, Bulgaria și-a anunțat disponibilitatea de a primi gaz natural de la Rusia prin Turcia. Același lucru a fost anunțat și de Serbia însă sârbii trebuie să aștepte până când conducta va fi prelungită de bulgari până la graniță.

Ungaria dorește, de asemenea, să utilizeze conducta de gaz natural TurkStream pentru a diversifica aprovizionarea cu energie. Budapesta speră ca Sofia și Belgradul să își termine proiectele la timp, permițându-i să obțină primele aprovizionări cu gaz rusesc în 2021.

Cei doi președinți, Valdimir Putin și Recep Tayyip Erdogan vor discuta, cel mai probabil și despre criza din Orientul Mijlociu dar și despre situația din Siria și Libia, unde cei doi lideri au poziții opuse, notează Euronews.

Editor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri