Live

Live Text Rusia și-a extins raza de atac asupra infrastructurii civile. Zelenski: Peste 10 camere de tortură au fost descoperite

Data actualizării: Data publicării:
La Izium, anchetatorii cercetează locul unde a fost descoperit un cimitir de ascuns de ruși, cu 450 de cadavre. FOTO: Profimedia Imag

Ministerul britanică al Apărării spune că probabil Rusia și-a extins raza de atac a țintelor civile în ultima săptămână, inclusiv a acelei infrastructuri care nu are o importanță militară. Forțele Moscovei au lovit rețele electrice și un baraj. În acest timp, ucrainenii din Izium continuă să-și caute rudele în pădurea în care se află mormintele unde au fost găsite sute de cadavre. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că mai mult de 10 camere de tortură au fost găsite în orașele eliberate din regiunea Harkov, avertizând că rușii „vor răspunde în același mod”.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Rușii atacă cu drone iraniene în Ucraina (NYT)

ACTUALIZARE 23:00 Armata ucraineană susține că Rusia folosește drone de atac iraniene, a relatat duminică „The New York Times”.

Potrivit unui oficial militar ucrainean care a vorbit cu publicația americană, rămășițe ale unei drone de atac Shahed-136 au fost descoperite pe un teren în timpul contraofensivei pe care Ucraina a lansat-o în regiunile din nord-estul țării.

Este vorba despre o dronă kamikaze care transportă un focos de aproximativ 80 de kilograme și care poate fi lansată din spatele unui camion cu platformă, explică New York Times.

Potrivit colonelului Rodion Kulagin, comandantul operațiunilor de artilerie din regiunea Harkov, drona cade din cer din senin, fără niciun avertisment.

Drona respectivă a distrus un obuzier M777 furnizat de SUA armatei ucrainene. „În loc să tragi 100 de proiectile de artilerie, este mai ușor să lansezi o astfel de dronă” pentru a lovi o țintă, a adăugat el.

Colonelul ucrainean s-a arătat îngrijorat și a avertizat că în lipsa unor contramăsuri, armata ucraineană ar putea fi nimicită, relatează The Guardian.

De ce Kievul respinge deocamdată orice negocieri cu Moscova

ACTUALIZARE 21:00 Kievul exclude pentru moment eventuale negocieri şi o întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskit relatează dpa, preluată de Agerpres.

"Pe scurt, un proces de negociere în sine şi o întâlnire faţă în faţă între preşedinţi nu îşi au rostul în acest moment", a declarat Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, conform presei din Ucraina.

El a oferit trei motive pentru care discuţiile nu ar avea sens în acest moment. În primul rând, Rusia ar încerca să îşi păstreze şi să îşi legitimeze câştigurile teritoriale.

În al doilea rând, menţinerea stării de fapt nu ar face decât să ofere Moscovei un moment de respiro care i-ar permite să îşi continue atacurile în noile linii ale frontului.

În al treilea rând, Rusia trebuie trasă la răspundere pentru crimele comise pe teritoriul Ucrainei.

Prin urmare, negocierile nu ar fi posibile decât după ce trupele ruse se vor fi retras de pe teritoriul ucrainean, a afirmat el. Atunci, vor putea fi negociate valoarea despăgubirilor şi predarea criminalilor de război, a mai declarat Podoliak

Patru medici uciși și doi pacienți răniți într-un bombardament rus în regiunea Herson

ACTUALIZARE 20:00 Patru medici au fost uciși și doi pacienți au fost răniți după ce forțele ruse au tras asupra unui spital de psihiatrie din satul Strelecia, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov.

Unitatea medicală era în curs de evacuare, iar personalul scotea pacienții din spital în timp ce se afla sub focuri de armă intense, a declarat Siniehubov.

„În timpul evacuării, rușii au început un bombardament masiv. Conform datelor preliminare, din păcate, 4 lucrători medicali au murit, iar 2 pacienți au fost răniți”, a afirmat oficialul într-un anunț pe Telegram, relatează „The Guardian”.

Ucrainenii controlează ambele maluri ale râului Oskil

ACTUALIZARE 19:30 Forțele ucrainene au traversat râul Oskil în regiunea nord-estică Harkov și controlează acum ambele maluri ale râului, a anunțat duminică armata țării.

Forțele armate ale Ucrainei au traversat râul Oskil. Începând de ieri, Ucraina controlează și malul stâng”, a anunțat Centrul ucrainean pentru comunicare strategică pe Telegram.

Centrul a postat, de asemenea, o înregistrare video care arată un pod de pontoane peste râu și un vehicul militar care traversează.

La începutul acestei luni, Kirill Imașev, corespondentul militar al canalului rusesc Readovka de pe Telegram, a declarat că forțele rusești au părăsit orașul Kupiansk din regiunea Harkov (la aproximativ 50 de kilometri nord de Izium) și s-au retras peste râu pentru a se „regrupa”, scrie CNN.

Potrivit Statului Major General al armatei ucrainene, trupele au respins duminică înaintarea rușilor în apropierea râului, în Kupiansk, precum și în alte șapte așezări.

„În cursul zilei trecute, unitățile forțelor de apărare ale Ucrainei au respins atacurile inamicului în zona localităților Kupiansk, Hoptivka, Mikolaivka Druga, Vesela Dolina, Odradivka, Marinka, Novomihailivka și Pravdine”, a precizat armata ucraineană.

„Pe parcursul zilei, ocupanții ruși au lansat 3 rachete și 11 lovituri aeriene, au efectuat peste 40 de bombardamente cu lansatoare multiple de rachetă asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei", a precizat armata ucraineană, adăugând că „infrastructura a peste 20 de așezări a fost avariată”.

Administrația pro-rusă de la Herson spune că a eliminat un grup armat în centrul orașului

ACTUALIZARE 17:35 Autorităţile de ocupaţie ruse din Herson, în sudul Ucrainei, au anunţat că un grup armat a fost distrus în lupte sâmbătă seară în centrul acestui oraş, care este ţinta unei contraofensive ucrainene, informează duminică France Presse.

„În centrul Hersonului, a avut loc o confruntare între unităţi ale armatei ruse care patrulează pe străzile oraşului şi un grup neidentificat”, a declarat sâmbătă seară pe Telegram administraţia de ocupaţie.

„După o luptă scurtă, atacatorii au fost eliminaţi”, a adăugat această sursă, precizând că niciun soldat rus şi niciun civil nu a fost rănit, conform Agerpres.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Sud al armatei ucrainene, Natalia Gumeniuk, a denunţat o „provocare”.

Vorbind la un canal de televiziune ucrainean duminică dimineaţă, ea a declarat că „tirurile şi exploziile de ieri din Herson sunt o provocare a ocupantului”.

În Rusia, publicația Vesti a difuzat imagini video arătând două vehicule blindate înconjurate de soldaţi în timpul incidentului, pe un bulevard din zona gării Herson. În această înregistrare video, una dintre blindate deschide focul de mitralieră, în timp ce se aud alte tiruri.

Duminică dimineaţă, un oficial al ocupaţiei ruse, Kirill Stremusov, a asigurat că situaţia era „calmă” în Herson. „Naziştii încearcă să atace, dar fără succes”, a declarat el pe Telegram.

Imagini din camerele de tortură din Izium și Harkov, unde rușii îi chinuiau pe ucraineni

ACTUALIZARE 15:07 Au apărut imagini din interiorul camerelor de tortură din Izium și Harkov, unde rușii îi chinuiau pe ucraineni. Totodată, oamenii care au fost torturați povestesc despre ororile prin care au trecut.

Imagini din interiorul camerelor de tortură din Harkov. FOTO: Twitter

Președintele Volodimir Zelenski a spus că anchetatorii au descoperit noi dovezi de tortură folosită împotriva oamenilor îngropați la Izium, unul dintre cele peste 20 de orașe recucerite în nord-estul regiunii Harkov, după o contraofensivă-fulger la începutul acestei luni.

„Mai mult de 10 camere de tortură au fost deja găsite în zonele eliberate din regiunea Harkov, în diverse orașe”, a spus Zelenski într-un mesaj video de sâmbătă. „Tortura a fost o practică răspândită în teritoriile ocupate. Asta este ce au făcut naziștii – asta este ce au făcut (rușii)”, a adăugat acesta. „Vor răspunde în același mod – atât pe câmpul de luptă și în instanțe”.

Citește continuarea AICI.

Reacția Ministerului de Externe la declarațiile lui Andrei Marga: Încurajează și propagă narativele emise de Rusia

ACTUALIZARE 15:04 Ministerul Afacerilor Externe a transmis că fostul ministru Andrei Marga, care a spus că Ucraina trebuie să cedeze teritorii atât Rusiei, cât și României, Ungariei și Poloniei, „preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia”.

„Ministerul Afacerilor Externe consideră că declarațiile făcute de domnul Andrei Marga în spațiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și efectele acestuia sunt inacceptabile.

Aceste declarații sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a României față de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent.

MAE respinge ferm poziționarea domnului Marga, care preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia. MAE reiterează susținerea sa fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele sale recunoscute la nivel internațional”, arată un comunicat de presă.

MAE îl convoacă pe reprezentantul Belarusului, după discursul lui Lukașenko

ACTUALIZARE 14:37 Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Belarusului în România, după discursul președintelui Aleksandr Lukașenko, care a spus că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei și că și alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate.

„Ca urmare a declarațiilor făcute de liderul belarus Aleksandr Lukașenko la un eveniment public în cursul zilei de sâmbătă, 17 septembrie, ocazie cu care acesta a menționat, printre altele, că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei și că și alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri a.i. al Belarus în România pentru a i se comunica următoarele elemente de poziție:

Astfel, partea română respinge ferm astfel de afirmații inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forță și amenințarea cu forța în relațiile internaționale. De asemenea, nu poate fi ignorat rolul și responsabilitatea internațională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susținerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Totodată, MAE reamintește că România este stat membru al NATO și beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanțiile de securitate care decurg din acest statut în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art.5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianță politico-militară din istorie”, arată un comunicat al MAE.

Lukașenko: Astăzi este Ucraina, mâine pot fi Moldova, statele baltice, Polonia sau România

ACTUALIZARE 12:36 Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, susține într-un discurs delirant în timpul manifestațiilor de sâmbătă de Ziua Unității, că Washingtonul a jucat un rol important în toate conflictele majore din lume. Lukașenko amenință și România și spune că țara noastră ar putea avea soarta Ucrainei de acum.

Președintele de la Minsk, crede că apropierea românilor de Statele Unite și de Occident ar putea duce la distrugerea țării. În schimb, pentru că Belarus este de partea Rusiei, va fi alături de învingători. Lukașenko a spus că trebuie să tragem învățăminte din evenimentele care au dus la Al Doilea Război Mondial.

"Washingtonul s-a implicat în toate conflictele politice importante, dar în același timp, pare să ignore controversele interne care sunt pe cale să devină un conflict civil", a declarat Lukașenko, citat de agenția de presă de stat din Rusia, TASS.

Citește continuarea AICI.

Ministerul britanic al apărării: Rusia probabil și-a mărit aria de locații pe care le poate lovi

Rusia probabil a extins locațiile pe care este pregătită să le lovească, o mișcare de a submina moralul guvernului și poporului ucrainean, a transmis duminică armata britanică.

Rusia și-a mărit în timpul ultimelor șapte zile și aria de atac a infrastructurii civile, chiar și acolo unde probabil nu percepe un efect militar imediat, spune ministerul britanic al apărării în informarea sa zilnică pe Twitter.

Categoria misiunii a inclus lovituri împotriva rețelei electrice și un baraj de pe Râul Inhulets în Krivoi Rog, spune instituția.

Ucrainenii își caută rudele la mormintele din Izium

Locuitorii orașului Izium și-au căutat rudele decedate în locul în pădurea în care au fost descoperite mai multe morminte iar lucrătorii serviciilor de urgență continuă să lucreze la dezgroparea cadavrelor, care până acum au fost în număr de sute, găsite după ce forțele ruse au fost alungate din regiune, transmite Reuters.

Cauzele deceselor celor de la mormintele descoperite săptămâna trecută încă nu au fost stabilite, deși unii locuitori spun că unii au murit într-un raid aerian. Autoritățile ucrainene au spus că cel puțin unul dintre cadavre avea mâinile legate și urme de frânghie pe gât.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că anchetatorii au descoperit noi dovezi de tortură folosită împotriva oamenilor îngropați la Izium, unul dintre cele peste 20 de orașe recucerite în nord-estul regiunii Harkov, după o contraofensivă-fulger la începutul acestei luni.

„Mai mult de 10 camere de tortură au fost deja găsite în zonele eliberate din regiunea Harkov, în diverse orașe”, a spus Zelenski într-un mesaj video de sâmbătă.

„Tortura a fost o practică răspândită în teritoriile ocupate. Asta este ce au făcut naziștii – asta este ce au făcut (rușii)”, a adăugat acesta.  „Vor răspunde în același mod – atât pe câmpul de luptă și în instanțe”.

Cum a ajuns Putin să aibă o armată de carton: măcinată de corupție și minciună, slab pregătită și prost condusă (AFP)

ACTUALIZARE 08:00 Războiul se decide în birouri, dar se duce pe teren. Deficienţele armatei ruse, expuse încă de la începutul conflictului ucrainean, relevă neajunsuri frapante în ceea ce priveşte managementul trupelor, subliniază agenția France-Presse într-o analiză preluată de Agerpres.

Beneficiind de imaginea măgulitoare moştenită din timpurile de glorie ale Armatei Roşii - uneori văzută chiar şi de state occidentale importante prin prisma bătăliei de la Stalingrad din 1943-1944 - armata rusă apare în realitate, desigur, puternică prin număr, dar slabă în privinţa calităţii sale. Deficienţele sale se înmulţesc pe măsură ce conflictul se prelungeşte, iar pierderile se adâncesc.

Citește continuarea AICI.

Vladimir Putin, filmat într-o ipostază neobișnuită: Erdogan îl ține de braț familiar și protector

ACTUALIZARE 07:00 Noi imagini de la summitul din Uzbekistan ridică semne de întrebare în privința liderului de la Kremlin. Vladimir Putin este ținut de braț de liderul turc, Recep Tayip Erdogan. Președintele turc pare chiar să îl și susțină la un moment dat pe liderul de la Kremlin.

Președintele turc Recep Erdogan merge alături de Vladimir Putin ținându-l familiar de braț, un gest ieșit din cutumele diplomatice, care transmite un anumit mesaj Foto: captură video

Pentru fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, imaginea nu denotă o slăbiciune fizică sau o stare proastă de sănătate a liderului rus, care va împlini 70 de ani în mai puțin de o lună, ci are aceeași semnificație ca fotografiile care l-au arătat pe Putin într-o ipostază neobișnuită, chiar umilitoare, la summitul din Uzbekistan: înghesuit pe o canapea. Este vorba despre un deficit de imagine și de un mesaj pe care i l-au transmis chiar aliații lui din Organizația pentru Cooperare de la Shanghai.

Citește continuarea AICI.

Va folosi Putin arma nucleară? De ce președintele Biden a simțit nevoia să-i transmită un avertisment

Din mai multe direcții se anunță faptul că războiul din Ucraina va mai continua, iar recentul avertisment pe care președintele Joe Biden i l-a transmis lui Vladimir Putin în legătură cu folosirea armei nucleare nu este deloc întâmplător, spune fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.

Președintele Joe Biden i-a transmis un avertisment lui Vladimir Putin în legătură cu folosirea armei nucleare: „Nu face asta!” Foto: Profimedia Images

„Nu face asta!” i-a transmis liderul de la Casa Albă omologului său rus într-un interviu realizat de postul american de televiziune CBC News. Întrebat ce ar face SUA în cazul în care Putin ar merge atât de departe, liderul american a refuzat să detalieze, spunând doar că vor fi consecințe.

„Biden, atrăgând atenția președintelui Putin să nu folosească arma nucleară - chiar dacă a răspuns unei întrebări, n-a avut o declarație de presă distinctă - înseamnă că are o serie de informații. Să știți că o astfel de afirmație, de la un astfel de nivel, nu se face pe apreciere personală sau pe un anume tip de atitudine emoțională”, a declarat sâmbătă, la Digi24, fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.

Citește continuarea AICI.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Moscova amenință Republica Moldova și sare în apărarea separatiștilor din Transnistria. Zaharova: Rusia va reacționa la orice provocări

Partenerii noștri