Live

Rusia sacrifică educația și sănătatea pentru a finanța invazia Ucrainei. Bugetul pentru apărare, aproape o treime din total în 2024

Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

Rusia va aloca în 2024 aproape o treime din cheltuielile bugetare totale pentru apărare, o mișcare care arată că Moscova reorientează tot mai multe resurse pentru a continua războiul său în Ucraina, transmite Reuters. În același timp, cheltuielile cu educația și sănătatea vor fi înghețate.

Cheltuielile pentru apărare ale Rusiei vor reprezenta în 2024 aproape o treime din cheltuielile bugetare totale, arată proiectele de planuri ale guvernului. 

Rusia intenţionează, de asemenea, să crească împrumuturile de stat pentru a ajuta la finanţarea a ceea ce numeşte ”operaţiune militară specială” în Ucraina, în următorii ani, şi mizează pe o revenire a veniturilor din petrol şi gaze la nivelurile anterioare invaziei, pentru a face acest lucru, scrie News.ro.

Cheltuielile în cadrul secţiunii ”apărare naţională” a bugetului Rusiei vor totaliza 10,7 trilioane de ruble (109 miliarde de dolari) anul viitor, sau 29,4% din cheltuielile totale planificate, de 36,6 trilioane de ruble, potrivit documentelor bugetare ale Ministerului de Finanţe, care conturează planurile fiscale ale guvernului pentru perioada 2024-2026.

Rusia mizează totul pentru invazie

În 2021, cu un an înainte ca Moscova să lanseze invazia în Ucraina, cheltuielile pentru apărare au totalizat 3,5 trilioane de ruble, 14,4% din cheltuielile totale.

Este un buget mai mult decât dublu. În 2022, anul invaziei, ponderea cheltuielilor pentru apărare a crescut la 17,7%, arătau datele oficiale. 

Cifrele privind cheltuielile pentru 2022 au fost ulterior eliminate de pe portalul bugetar. Cele mai actualizate date pentru 2023 au fost publicate ca parte a planurilor bugetare 2024-2026 ale Ministerului de Finanţe.

Ministerul de Finanţe a alocat 6.410 miliarde de ruble apărării, pentru anul în curs, sau 21,2% din totalul cheltuielilor bugetare de 30,2 trilioane de ruble, însă ministrul de Finanţe Anton Siluanov a declarat săptămâna trecută că cheltuielile totale vor fi peste plan, la aproximativ 33,5  trilioane de ruble.

Aceasta poate însemna că cheltuielile pentru apărare vor fi, de asemenea, semnificativ mai mari decât se preconizase iniţial.

Educația și sănătatea, ignorate

”Structura bugetului arată că accentul principal este pe asigurarea victoriei noastre, armata, capacitatea de apărare, forţele armate, luptătorii, tot ceea ce este necesar pentru front, tot ceea ce este necesar pentru victorie este în buget. Aceasta este o presiune mare pentru buget, nu una mică, dar este prioritatea noastră absolută”, a spus Siluanov săptămâna trecută.

În timp ce cheltuielile pentru apărare din 2024 se triplează faţă de nivelurile anterioare invaziei, ponderea cheltuielilor pentru ”securitate naţională”, care acoperă finanţarea agenţiilor de aplicare a legii, este, de asemenea, în creştere, urmând să ajungă la 9,2% în 2024, arată documentele.

Pentru a compensa aceste creşteri, Moscova va îngheţa efectiv cheltuielile pentru educaţie şi asistenţă medicală.

Ponderea cheltuielilor pentru ”economia naţională”, cuprinzând drumuri, infrastructură şi construcţii, va scădea la 10,6% în 2024, cea mai mică pondere din 2011.

”Politica socială”, în mod tradiţional principala zonă de cheltuieli pentru salariile de stat, pensii şi beneficii, va reprezenta mai puţine cheltuieli decât apărarea, la 7,7 trilioane de ruble în 2024, şi cu cea mai mică pondere a cheltuielilor din 2011, de 21,4%.

Cheltuielile pentru acele zone vor creşte în mod nominal, dar sub inflaţie, ceea ce înseamnă reduceri în termeni reali.

Ambiții imperialiste

Economistul şef pentru Rusia şi CSI la Renaissance Capital, Sofya Doneţ, a declarat că creşterea cheltuielilor pentru apărare şi securitate naţională la aproape 40% din toate cheltuielile prevăzute ale Rusiei poate avea un impact puternic pe termen scurt, dar va contribui puţin la creşterea pe termen lung din cauza impactului lor minim asupra veniturilor fiscale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat săptămâna trecută că creşterea cheltuielilor pentru apărare este ”absolut necesară” pentru buget, deoarece Rusia trăieşte ”într-o stare de război hibrid”.

Rusia susţine că Occidentul duce un război hibrid împotriva sa pentru a semăna discordie şi, în cele din urmă, a-i tăia vastele resurse naturale, acuzaţii pe care liderii occidentali le neagă, spunând că decizia Moscovei de a invada Ucraina a fost neprovocată.

Ucraina promite că va alunga de pe teritoriul său fiecare soldat rus şi consideră invazia ca pe o acaparare de pământ în stil imperial de către Rusia.

Editor : C.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Întreruperile de curent continuă în Transnistria. Rusia neagă că folosește gazul ca armă pentru a constrânge Moldova 

Cum a ajuns un fotbalist rus extrem de talentat, care a jucat împotriva lui Figo și Ronaldo, să moară în războiul din Ucraina

Zelenski: Donald Trump poate fi decisiv în războiul din Ucraina. El ne poate ajuta să-l oprim pe Putin

România va primi noi sisteme Patriot din SUA. Angel Tîlvăr: „Vor consolida capacitățile strategice de apărare aeriană ale țării”

Partenerii noștri