Live

Rusia își apără vaccinul: Este mai ieftin și va putea fi transportat, din februarie, la temperaturi pozitive

Data publicării:
Sputnik V, varianta rusească de vaccin anti-Covid. Foto: Profimedia Images

Vaccinul Sputnik V, alternativa rusească la vaccinurile occidentale, va fi mai ieftin decât cele produse de companiile Pfizer şi Moderna şi va putea fi transportat începând din luna februarie la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius, anunță șeful Fondul de Investiţii Directe al Rusiei (FIDR).

Anunțul a fost făcut luni de Kiril Dmitriev, şeful FIDR, însărcinat cu vânzarea şi distribuţia vaccinului rusesc Sputnik V. Acesta nu a precizat care va fi preţul vaccinului, însă a lansat promisiunea că acest cost va fi făcut public săptămâna aceasta. Oficialul a amintit că eficacitatea vaccinului rusesc este de 92%, conform datelor preliminare al testelor clinice de fază a treia, notează agenția EFE, citată de Agerpres.

Începând din decembrie sau ianuarie va începe furnizarea către alte state a acestui vaccin, care va fi produs de asemenea în ţări precum Brazilia, India, China sau Coreea de Sud, mai scrie sursa citată. 

Rusia promite că vaccinul anti-Covid "Sputnik V" va putea fi transportat la temperaturi pozitive

În ceea ce privește transportul vaccinului, Kiril Dmitriev susţine că primele loturi ale vaccinului Sputnik V vor putea fi conservate la -18 grade, iar din luna februarie se va folosi tehnologia liofilizării, utilizată pentru deshidratarea vaccinului, ceea ce îi va facilita transportul. În prezent, vaccinul Pfizer are nevoie de o temperatură de -70 de grade, iar în cazul Moderna de -20 de grade.

''Începând din februarie, cele mai multe doze le vom furniza la o temperatură între 2 şi 8 grade. Aceasta va diminua restricţiile privind transportul'', spune responsabilul rus. El a adăugat că Rusia nu are drept obiect ca Sputnik V să fie singurul vaccin pe piaţă, ci să facă parte dintr-o serie de vaccinuri care să fie distribuite în întreaga lume, întrucât ''numai împreună, unindu-ne eforturile, putem învinge coronavirusul''.

Kiril Dmitriev a mai susţinut că cererea înregistrată pentru vaccinul Sputnik V este pentru circa un miliard de persoane, iar capacitatea de producţie a Rusiei pentru întreg anul următor ajunge la aproximativ jumătate din această cerere.

Vaccinul rusesc împotriva COVID-19 este privit, însă, cu scepticism în multe ţări, asta pentru că a fost înregistrat în Rusia înaintea finalizării testelor clinice şi pentru că rezultatele preliminare ale acestora nu au fost evaluate de cercetători independenţi şi nici nu au fost publicate în reviste ştiinţifice.

Editor : Alexandra Andronie

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Afganistanul a lansat o campanie de vaccinare a peste 11 milioane de copii împotriva poliomielitei

Vrei să te vaccinezi cu doza 4? Sună un prieten. Sau, preferabil, cinci. „Ministerul Sănătății s-a spălat pe mâini”

Italia a lansat campania de vaccinare împotriva variolei maimuţei

De la 1 iulie, vaccinarea anti-Covid se va face doar la medicii de familie

Partenerii noștri