Live

Rusia intră într-o „mega-punte” decretată de Putin în încercarea de a reduce numărul cazurilor de Covid

Data publicării:
Foto: GettyImages

Rusia a intrat de sâmbătă într-o „mega-punte” decretată de președintele Vladimir Putin în încercarea de a reduce numărul cazurilor de Covid-19 și de a preveni revenirea pandemiei care, potrivit datelor oficiale, a provocat deja peste 110.000 de decese în ţară, informează EFE, potrivit Agerpres.

La recomandarea autorităților sanitare, președintele rus a declarat zilele 4, 5, 6 şi 7 mai ca fiind zile nelucrătoare, la care se adaugă patru zile de weekend şi două sărbători - 1 mai, Ziua Muncii, şi 9 mai, Ziua Victoriei, care sunt reportate la următoarele zile lucrătoare, deoarece cad sâmbătă şi respectiv duminică.

Cu toate acestea, potrivit unui sondaj efectuat de portalul SuperJob.ru., aproximativ jumătate dintre companii (48%) au decis că personalul lor va lucra în zilele declarate nelucrătoare, argumentând că nu pot suporta costul economic al acestei măsuri.

Un 1 mai fără celebrări masive

În mai multe orașe rusești, inclusiv Moscova, sărbătorile tradiţionale în masă de 1 mai au fost interzise entru al doilea an consecutiv, pentru a evita creșterea cazurilor de Covid.

Majoritatea sindicatelor şi partidelor politice s-au limitat la organizarea de mitinguri virtuale, deşi comuniştii au fost prezenţi în centrul Moscovei, în ciuda restricţiilor sanitare.

Liderul Partidului Comunist al Rusiei, Gennadi Ziuganov, însoţit de lideri şi activişti din formaţiunea sa, a depus o coroană de flori la mormântul soldatului necunoscut de lângă zidul Kremlinului.

Rusia admite morbiditate crescută, dar neagă existenţa celui de-al treilea val

Autorităţile ruse din domeniul sănătăţii neagă faptul că ţara este afectată de al treilea val de pandemie, deşi admit o creştere a morbidităţii în ultimele săptămâni, în special în capitala Rusiei.

Potrivit datelor publicate sâmbătă pe site-ul cabinetului de criză creat de guvern pentru a face faţă pandemiei, în ultimele 24 de ore în Moscova au fost detectate 3.208 cazuri pozitive la coronavirus, cu 56% mai mult decât cifrele înregistrate la începutul lunii aprilie.

Totodată, Numărul cazurilor din capitala Rusiei reprezintă mai mult de o treime din totalul celor documentate în toată ţara în aceeaşi perioadă, care a fost de 9.270.

La nivel naţional, statisticile oficiale arată o stabilizare a infecţiilor în ultima lună, între 8.000 şi puţin peste 9.000 de cazuri pe zi, departe de cele aproape 30.000 înregistrate în decembrie anul trecut.

Progres lent al procesului de vaccinare

În ciuda faptului că Rusia are trei vaccinuri anti-COVID proprii, între care Spunik V, un pionier mondial, procesul de imunizare a populaţiei, care a început în masă pe 18 ianuarie, progresează mult mai lent decât în alte ţări.

Potrivit Gogov.ru, până sâmbătă în Rusia 12.377.978 persoane, adică 8,47% din populaţie, primiseră cel puţin o doză din preparatele anti-COVID ruseşti, toate administrându-se în două doze. Din numărul total de persoane vaccinate, 7.556.421 de persoane, sau 5,17% din populaţie, au primit ambele doze.

Totodată, în ultima săptămână, în medie 163.301 de persoane au fost vaccinate zilnic. Dacă această rată este menţinută pentru a imuniza 50% din populaţie, ar dura 371 de zile din 1 mai.

Premii pentru cei care se vaccinează

Consiliul municipal din Moscova a anunţat că toate centrele de vaccinare din capitală vor funcţiona în program normal pe parcursul celor 10 zile de "mega-punte".

Pentru a încuraja persoanele peste 60 de ani să se vaccineze, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a lansat săptămâna aceasta programul "Un milion de premii", prin care fiecare rezident al capitalei care se vaccinează va primi un card cadou în valoare de 1.000 de ruble (aproximativ 13 dolari).

Potrivit autorităţilor ruse, vaccinarea în masă este singura modalitate de a obţine imunitatea colectivă împotriva coronavirusului.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Partenerii noștri