Live

„Rusia este furtuna, China este schimbarea climatică”. După ce a scăpat de dependența de Moscova, Germania se teme acum de Beijing

Data publicării:
Din cauza fondurilor limitate, agențiile belgiene de contraspionaj sunt nevoite să se concetreze asupra spionilor din țările „neprietenoase”, precum Rusia, Iran și China, și să ignore în mare parte spionajul întreprins de aliați. Foto: Profimedia Images

Șefii serviciilor de informații din Germania au avertizat luni despre investițiile pe care China le face în infrastructura critică a țării și pe care le-ar putea folosi pentru a-și atinge obiectivele politice, informează Reuters.

Discuția face parte din dezbaterea legată de investițiile pe care compania de transport maritim Cosco vrea să le facă în portul din Hamburg.

Ministerul Economiei, condus de verzii partidului ecologist german, se opune ofertei companiei chineze de a cumpăra acțiuni într-unul din cele trei terminale ale celui mai important port din Germania, în timp ce cancelaria, condusă de social democrați, este mai degrabă în favoarea achiziției, potrivit surselor guvernamentale.

Disputa reflectă o dezbatere încinsă mai extinsă despre felul în care Germania ar putea să își reducă dependența de China, partenerul său economic principal, după ce invazia rusească a arătat cât de periculos este ca germanii să depindă de un stat autoritar tot mai agresiv.

China a cerut Germaniei să nu politizeze relațiile economice ale țărilor și să nu apeleze la protecționism „în numele siguranței naționale”. 

Portul din Hamburg în care Cosco, compania chinezească de transport maritim, vrea să investească. Foto: Profimedia Images

„Suntem foarte, foarte critici cu privire la participarea Chinei în infrastructura critică”, a spus șeful serviciului de informații externe (BND), Bruno Kahl.

Germania ar trebui să se aștepte ca Beijingul să folosească tehnologia, inclusiv infrastructură 5G, sau puterea economică pentru a-și implementa ideile, a adăugat Kahl. „În caz de o neînțelegere politică între China și Germania, aceste instrumente vor fi folosite”.

Șeful serviciului de informații interne, Thomas Haldenwang, a spus că deținerea de acțiuni în infrastructura critică ar putea deschide calea pentru sabotaj și influențarea opiniei publice.

„Când vorbesc cu partenerii străini despre China, ei mereu spun: Rusia este furtuna, China este schimbarea climatică”, a spus Haldenwang. „Așa că va trebui să ne pregătim pentru această schimbare climatică în următorii ani.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din Germania

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri