Live

Rusia dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Cum funcționează campania de dezinformare a Kremlinului

Data actualizării: Data publicării:
Zvonurile false legate de suspectul care ar fi vrut să îl asasineze pe Trump au fost preluate de la fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care a scris că Ryan Wesley Routh a acționat la comanda Kievului. Colaj foto: Profimedia Images

Site-urile și conturile pro-Kremlin de pe rețelele sociale promovează scenariul fals potrivit căruia Ucraina ar fi orchestrat o tentativă de asasinare asupra lui Donald Trump, în timp ce Senatul american îi interoghează pe liderii industriei tehnologiei în legătură cu eforturile Rusiei și ale altor adversari ai Statelor Unite de a influența alegerile prezidențiale, relatează The Washington Post.

La scurt timp după ce Ryan Wesley Routh a fost identificat drept suspectul care a îndreptat o pușcă în direcția locului în care Trump juca golf în Florida, la finalul săptămânii trecute, presa de stat și oficiali din Rusia au început să pretindă că americanul de 58 de ani ar fi un agent care lucrează pentru Kiev.

Mesajele postate pe rețelele sociale de Routh arată că este un susținător înfocat al Ucrainei care a călătorit la Kiev și a încercat să se alăture efortului de război, cu toate că oficialii ucraineni au negat că Routh ar avea vreo legătură cu guvernul sau armata Ucrainei.

Afirmațiile vehiculate în Rusia au fost preluate în scurt timp de comentatorii din SUA, potrivit unei analize NewsGuard. Influencerul Tim Pool a cerut o investigație care să verifice dacă Ucraina a fost implicată în aparenta tentativă de asasinare a lui Trump.

Pool a spus într-un videoclip pe YouTube că ar fi „ridicol, partizan și stupid” ca eforturile Ucrainei de a-l submina pe Trump să fie neglijate.

„Motivația principală din spatele acestei narațiuni este să submineze sprijinul occidental pentru Ucraina, care este un subiect comun pe care îl vedem în toate mesajele avansate de Rusia”, a spus McKenzie Sadeghi, editor al NewsGuard.

La mai puțin de 50 de zile de la alegerile prezidențiale, oficialii și companiile de tehnologie din SUA se grăbesc să contracareze încercările tot mai intense și sofisticate din partea Kremlinului de a folosi rețelele sociale pentru a influența votul.

Microsoft a publicat o nouă cercetare care arată că Rusia face eforturi tot mai mari pentru a submina compania Harris-Waltz, inclusiv prin postarea unui videoclip care o acuză pe nedrept pe vice-președinta Kamala Harris că ar fi provocat un accident rutier în care o fată a rămas paralizată.

Harris și Trump au poziții diferite cu privire la războiul din Ucraina. Harris a spus că va continua să susțină Kievul, dacă va câștiga alegerile prezidențiale, dar nu a precizat cum va face acest lucru. Trump a spus că va „rezolva” războiul din Ucraina chiar înainte de inaugurare, stârnind îngrijorări că va pune presiune pe Ucraina să cedeze teritorii în favoarea Rusiei.

Influencer american plătit cu 100.000 de dolari per videoclip pentru a răspândi informații susținute de Moscova

Departamentul american de Justiție a acuzat doi directori de presă din Rusia care ar fi fost implicați într-o schemă de transferare a 10 milioane de dolari către Tenet Media, o companie care a produs videoclipuri pentru rețelele sociale prin care repetă propaganda rusă.

Videoclipurile au strâns 16 milioane de vizualizări pe YouTube. Pool a semnat un contract cu Tenet, care l-a plătit cu 100.000 de dolari pentru fiecare episod al emisiunii sale săptămânale.

Zvonurile nefondate circulate în presa rusă privind legăturile lui Routh cu Ucraina par să fi fost preluate dintr-un mesaj postat pe X (fostul Twitter) de fostul președinte rus Dmitri Medvedev, potrivit NewsGuard.

Medvedev a scris că se întreabă ce s-ar întâmpla dacă va reieși că Routh „a fost plătit de regimul neo-nazist de la Kiev pentru această tentativă de asasinare”. Postarea lui a generat 750.000 de vizualizări.

Alte site-uri și conturi de rețele sociale au reiterat și răspândit declarația lui Medvedev: contul prorus BRICS News a scris că Medvedev a zis că Routh „acționează sub comanda Ucrainei”.

Autoritățile americane au blocat luna aceasta 32 de site-uri folosite în compania de influență a Rusiei, poreclită „Doppelganger”. Aceste site-uri folosesc inteligența artificială pentru a imita publicațiile media din SUA, precum Washington Post, ca să promoveze zvonuri false.

Meta a anunțat luni că va interzice presa rusă de stat pe Facebook, Instagram și WhatsApp.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consiliul Europei, îngrijorat de un amestec al Rusiei în viitoarele alegeri din Republica Moldova

Letonia limitează folosirea limbii ruse pe piaţa muncii şi o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare

Cum a ajuns Ucraina să-și repare infrastructura energetică distrusă de ruși cu bani proveniți din rezerva valutară a Rusiei lui Putin

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Partenerii noștri