Live

Rusia ar putea fi forțată să plătească în ruble datoria externă din cauza sancțiunilor occidentale

Data publicării:
Ruble rusești. Foto: Profimedia Images

Ministerul rus de Finanţe a anunţat luni că a aprobat o procedură temporară pentru achitarea datoriei în valută, dar a avertizat că aceste plăţi vor fi făcute în ruble, dacă sancţiunile împiedică băncile să-şi onoreze datoriile în moneda în care au fost emise, transmite Reuters.

Rusia are suficiente fonduri pentru a-şi îndeplini obligaţiile în legătură cu datoria, a dat asigurări Ministerul rus de Finanţe.

Afirmaţiile că Rusia nu-şi poate îndeplini obligaţiile privind datoriile externe sunt neadevărate. Avem fondurile necesare pentru a ne îndeplini obligaţiile în legătură cu datoria”, a declarat ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov.

Guvernul rus trebuie să achite miercuri 117 milioane de dolari pentru două dintre obligaţiunile denominate în dolari, conform Agerpres.

Ministerul rus de Finanţe a precizat că a aprobat o procedură temporară pentru achitarea datoriei în valută, dar posibilitatea finalizării acestor plăţi va depinde de sancţiuni.

Comunitatea internațională a impus un val de sancțiuni economice puternice după ce Vladimir Putin a lansat invazia Ucrainei, iar economia Rusiei a intrat în pragul colapsului. 

Unele bănci ruseşti au foste excluse din sistemul interbancar SWIFT, ceea ce afectează eforturile de a muta banii în afara Rusiei.

Dacă plăţile nu sunt posibile, Ministerul rus de Finanţe a anunţat că va plăti în ruble eurobondurile, ceea ce reprezintă echivalentul intrării în incapacitate de plată.

În ultimele săptămâni, rubla s-a depreciat la un nivel record. „Îngheţarea conturilor în valută ale Guvernului şi Băncii Centrale a Rusiei poate fi văzută ca o dorinţă din partea unor state occidentale de a organiza o intrare artificială în incapacitate de plată”, a declarat Siluanov. 

Bursa de la Moscova nu s-a deschis luni și va rămâne închisă și pe parcursul săptămânii a anunțat, sâmbătă, Banca Națională a Rusiei. Bursa de la Moscova este închisă din 28 februarie, de când au intrat în vigoare primele sancțiuni împotriva Rusiei, ca urmare a războiului din Ucraina.

Citește și: FMI: Rusia ar putea intra în incapacitate de plată. Sancțiunile occidentale au deja un impact sever asupra economiei sale

Experți: Economia Rusiei va scădea cu cel puțin 15% în 2022

Economia Rusiei se va contracta cu cel puțin 15% în acest an, conform unei evaluări a Institutului pentru Finanțe Internaționale (IIF), citat de BBC News.

Înainte de invazia rusă din Ucraina și de impunerea sancțiunilor la nivel internațional, IIF prognozase o creștere de 3% în 2022 a economiei rusești, însă acum „înrăutățirea drastică și fără precedent a condițiilor financiare ne arată că urmează o recesiune profundă”.

Experții au avertizat că declinul economiei rusești ar putea fi chiar mai dur dacă vor urma boicoturi generalizate ale Occidentului asupra importurilor energetice din Rusia.

O astfel de mișcare ar „afecta drastic capacitatea Rusiei de a mai importa bunuri și servicii ceea ce ar adânci și mai mult recesiunea”, mai spune experții IIF.

Citește și: Fitch: Intrarea Rusiei în incapacitate de plată este „iminentă”. Agenția a scăzut din nou ratingul țării

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Mărturia unui programator rus de origine ucraineană care a încercat să ajungă în România. Cum a fost spionat și săltat de agenții FSB

Cine este în spatele informației că Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit în Rusia și ce se știe până acum

Pata de petrol din preajma Crimeei continuă să se extindă în Marea Neagră

Partenerii noștri