Live

Video Rusia a simulat o „lovitură nucleară masivă” în cadrul exercițiului ordonat de Putin. „Toate rachetele şi-au lovit ţinta"

Data actualizării: Data publicării:
O rachetă Yars a fost lansată de la cosmodromul Pleseţk asupra unei ţinte stabilite în poligonul militar Kura din peninsula Kamceatka. Sursa foto: profimedia Images

Rusia a efectuat marţi un exerciţiu militar de simulare a unei „lovituri nucleare masive” cu rachete balistice intercontinentale şi de croazieră cu lansare terestră, aeriană şi maritimă, ca răspuns la o lovitură nucleară lansată de un inamic ipotetic. Exercițiul de „descurajare strategică” a fost ordonat de Putin pentru testarea triadei nucleare.

„Toate rachetele şi-au lovit ţinta”

Actualizare 18:40 Ministrul apărării, Andrei Belousov, l-a informat pe „comandantul suprem” Vladimir Putin, despre îndeplinirea misiunii de lansare a unei „lovituri nucleare masive (...) ca răspuns la un atac nuclear inamic”, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Apărării, conform Agerpres.

În cadrul exerciţiului, forţele strategice au lansat o rachetă Yars de la cosmodromul Pleseţk asupra unei ţinte stabilite în poligonul militar Kura din peninsula Kamceatka în Extremul Orient rus, racheta parcurgând aproximativ 6.000 de kilometri.

Au fost de asemenea lansate rachete intercontinentale Bulava şi Sineva de pe submarinele nucleare Kniaz Oleg în Marea Ohotsk şi Novomoskovsk în Marea Barenţ, în timp ce bombardiere strategice TU-95MS au lansat rachete de croazieră.

Misiunile planificate în cadrul manevrelor forţelor strategice de descurajare au fost finalizate în întregime. Toate rachetele şi-au lovit ţinta”, a spus ministrul Belousov.

Preşedintele rus Vladimir Putin a apărut în imagini televizate ordonând acest exerciţiu al forţelor de descurajare strategice. Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat apoi că a fost vorba despre un exerciţiu de rutină, planificat dinainte.

Știre inițială

Putin a ordonat un nou exerciţiu cu arme strategice

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat marți desfăşurarea unui nou exerciţiu al forţelor strategice de descurajare nucleară, în cadrul căruia este testată lansarea rachetelor balistice şi de croazieră. Desfășurarea de forțe vine la trei zile după ce liderul de la Kremlin a avertizat că războiul din Ucraina intră în cea mai periculoasă fază.

Vom exersa acţiunile de comandament pentru controlul utilizării armelor nucleare cu lansări de rachete balistice şi de croazieră”, a spus Putin într-o declaraţie difuzată la televiziunea rusă, informează Agerpres.

Ţinând cont de creşterea tensiunilor geopolitice şi de apariţia unor noi ameninţări şi riscuri externe, este important să dispunem de forţe strategice moderne care să fie permanent pregătite pentru a fi utilizate în luptă”, a adăugat liderul de la Kremlin.

El a subliniat că triada nucleară - alcătuită din rachete intercontinentale cu lansare terestră, submarine nucleare şi aviaţia strategică - continuă să fie un „garant de încredere al suveranităţii şi securităţii ţării noastre, ceea ce ne permite să îndeplinim misiunile de descurajare strategică”.

Totuşi, Putin a asigurat că „Rusia îşi confirmă poziţia de principiu conform căreia folosirea armelor nucleare este o măsură extremă şi extraordinară de garantare a securităţii”.

El a insistat că Rusia intenţionează să-şi perfecţioneze în continuare toate componentele arsenalului său nuclear în cadrul programului de reînarmare, pentru care a crescut enorm cheltuielile de la începutul războiului din Ucraina.

Acest program include şi echiparea forţelor strategice cu noi sisteme de rachete fixe şi mobile, care sunt mult mai precise, necesită mai puţin timp pentru lansare „şi, ceea ce este foarte important, cu posibilităţi mai mari de a depăşi sistemele de apărare antirachetă”, aceasta din urmă fiind o referire la scutul antirachetă american.

Putin a asigurat însă că, deşi Rusia urmăreşte consolidarea şi modernizarea forţelor sale strategice, nu se va angaja într-o nouă cursă a înarmării, cum s-a întâmplat cu Uniunea Sovietică, ce s-a lăsat atrasă de SUA într-o astfel de cursă care a depăşit posibilităţile economice ale statului sovietic.

În timp ce Ucraina insistă pe lângă aliaţii săi occidentali să elimine restricţiile ce o împiedică să atace cu rachete occidentale cu rază lungă de acţiune ţinte pe teritoriul Rusiei, aceasta din urmă a decis să transmită Kievului şi Occidentului un avertisment constând în revizuirea doctrinei sale nucleare.

În urma acestei revizuiri, preşedintele rus Vladimir Putin a precizat că noua doctrină va permite represalii nucleare inclusiv în cazul unor atacuri convenţionale masive cu rachete sau drone asupra teritoriului rus sau al aliatului său Republica Belarus efectuate de o ţară care nu deţine arme nucleare, dar care este susţinută de puteri nucleare.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri