Live

Rusia a primit din Iran sute de drone pe care le-ar putea folosi în războiul din Ucraina („The Washington Post”)

Data publicării:
Armata iraniană a organizat săptămâna aceasta o serie de exerciții militare cu drone în diverse părți ale țării Foto: Profimedia Images

Rusia a primit sute de drone iraniene care pot fi folosite în războiul din Ucraina, în ciuda avertismentelor SUA adresate Teheranului de a nu le expedia, potrivit unor oficiali occidentali din domeniul informațiilor citați de „The Washington Post”. Acest transport este un semn că cei doi vechi aliați își consolidează cooperarea militară, scrie publicația americană.

Nu este clar dacă Rusia a început să folosească deja dronele împotriva țintelor ucrainene, dar aparatele par a fi operaționale și gata de utilizare, au mai declarat oficialii, citați sub acoperirea anonimatului.

Ucraina a folosit foarte mult dronele pentru supravegherea și atacarea țintelor rusești în cele șase luni de război, bazându-se pe tehnologia furnizată de SUA și de alți parteneri, în special Turcia. Luna trecută, un dispozitiv exploziv transportat de o dronă a lovit sediul Flotei ruse de la Marea Neagră din Peninsula Crimeea, rănind mai multe persoane. Susținătorii Ucrainei au strâns, de asemenea, bani pentru a cumpăra drone pentru efortul de război.

Confruntată cu sancțiuni economice și cu limitări ale lanțurilor sale de aprovizionare, Rusia s-a orientat tot mai mult către Iran ca partener și furnizor de arme.

Rusia complică negocierile nucleare cu Iranul

Luna trecută, Casa Albă a avertizat pentru prima dată în mod public că Iranul plănuiește să furnizeze Moscovei „sute” de drone militare. Câteva zile mai târziu, Washingtonul a declarat că oficiali ruși au fost deja de două ori în Iran pentru a aranja un transfer și au existat chiar relatări că rușii au început pregătirile tehnice pentru a învăța să le manevreze.

Iranul a prezentat dronele Shahed-191 și Shahed-129 oficialilor ruși la baza aeriană din Kashan, la sud de Teheran. Ambele tipuri de dronă au capacitatea de a lansa rachete de mare precizie.

După acuzele Washingtonului, ministrul iranian de externe, Hossein-Amir Abdollahian, a declarat că Teheranul are diverse tipuri de colaborare cu Rusia, inclusiv în sectorul apărării, dar a dat asigurări că Iranul nu va ajuta niciuna dintre părțile implicate în conflictul din Ucraina, deoarece „războiul trebuie oprit”, a spus el.

Pe de altă parte, semnele unei cooperări sporite între Moscova și Teheran sporesc îngrijorările legate de eșecul negocierilor în curs pentru un nou acord nuclear, arată „The Washington Post”.  Cei care se opun acestui acord - în special israelienii - spun că ridicarea sancțiunilor impuse Teheranului ar putea permite Rusiei să își consolideze efortul de război în Ucraina și să eludeze în acealși timp sancțiunile occidentale impuse după invazia din februarie prin canalizarea petrolului și a altor produse prin Iran.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kremlinul continuă amenințările, după discursul lui Putin privind noua rachetă balistică: „Capacitățile Rusiei au fost demonstrate”

Reacția Iranului după ce Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pentru Netanyahu

Duma de Stat rusă a aprobat sume-record pentru apărarea națională în 2025: 40% din cheltuielile totale ale Guvernului

Președintele Serbiei crede că ne apropiem de dezastru. Aleksandar Vucic: „Îl cunosc bine pe Putin. Nimeni nu blufează”

Partenerii noștri