Live

Rusia a folosit aproape toate dronele kamikaze din Iran și acum negociază în secret cu Teheranul

Data actualizării: Data publicării:
Bază subterană secretă cu drone, într-o locație din Iran, care nu a fost dezvăluită. FOTO: Profimedia Images

Rusia aproape şi-a epuizat stocul actual de drone fabricate în Iran şi va căuta soluții ca să le realimenteze, arată Ministerul britanic al Apărării în actualizarea zilnică a informaţiilor despre război, scrie The Guardian.

Încă din septembrie, Rusia a atacat Ucraina atât cu arme tradiţionale, cât şi cu drone de fabricaţie iraniană, aşa-numitele „drone kamikaze”, vizând în special  infrastructura energetică a ţării.

„The Washington Post” a scris în urmă cu câteva zile că Rusia ar fi încheiat recent un acord secret cu Iranul pentru a începe să fabrice drone pe teritoriul rusesc, ca să le folosească apoi în războiul din Ucraina. 

Oficialii ruşi şi iranieni ar fi perfectat acordul în timpul unei întâlniri care a avut loc în Iran la începutul acestei luni, iar cele două ţări se mişcă acum rapid pentru a transfera schiţele şi componentele-cheie ce ar permite începerea producţiei în câteva luni, au declarat pentru cotidianul american trei oficiali care au avut acces la informaţii ale serviciilor secrete.

Pe de altă parte, experţi din Iran şi Ucraina s-au întâlnit pentru a discuta despre acuzaţiile referitoare la utilizarea dronelor de atac de fabricaţie iraniană în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat marţi pentru CNN un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev.

„Ucraina a informat Iranul că urmările complicităţii la agresiunea rusă nu se pot compara cu potenţialele beneficii ale cooperării în cazul Rusiei”, a declarat Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

Un purtător de cuvânt al misiunii iraniene la ONU declarase anterior pentru CNN că a solicitat o „reuniune comună a experţilor” pentru a analiza acuzaţiile.

„În urma presupuselor afirmaţii privind utilizarea dronelor iraniene în conflictul din Ucraina, Iranul a solicitat o reuniune comună a experţilor cu autorităţile ucrainene pentru a analiza aceste acuzaţii. Până în prezent, au fost făcuţi paşi importanţi în dialogul de colaborare între experţii iranieni şi ucraineni în domeniul apărării şi în continuare se vor clarifica orice neînţelegeri în această privinţă”, a declarat purtătorul de cuvânt.

La începutul lunii, The Guardian scria că un scandal de proporții a izbucnit la Teheran în legătură cu dronele pe care Iranul a recunoscut că le-a livrat Rusiei și pe care Moscova le folosește acum contra Ucrainei. Un important cleric conservator a cerut ca livrarea de drone să înceteze, în timp ce un fost ambasador sugerează că Ministerul de Externe iranian nici măcar nu a fost la curent cu aceste achiziţii.

Kievul şi Washingtonul au criticat recent folosirea de drone ''kamikaze'' de fabricaţie iraniană în războiul din Ucraina, aminteşte germană de presă dpa, care adaugă că, potrivit unor informaţii, Teheranul a trimis personal militar în peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, pentru a-i antrena pe militarii ruşi în folosirea dronelor şi pentru acordarea de asistenţă tehnică. 

Iranul a negat timp de mai bine de două luni că a vândut dronele Rusiei, în ciuda faptului că au fost utilizate pentru a ataca centrale electrice şi infrastructura civilă în Ucraina. însă, într-un gest care a luat oarecum prin surprindere, Iranul a recunoscut în noiembrie că a furnizat "un număr mic de drone", dar că asta a fost înainte de începerea războiului, o explicaţie care a fost respinsă de SUA şi Ucraina. 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coreea de Nord se pregătește să trimită noi trupe și drone kamikaze în Rusia, susține armata sud-coreeană

VIDEO Imagini cu un australian care lupta pentru Ucraina, capturat şi interogat de ruşi. Reacția guvernului de la Canberra

Succesul ciudat al Coreei de Nord. După apropierea Rusiei și a Chinei de Phenian, ar putea urma SUA

China își adaptează tacticile de luptă, în urma monitorizării războiului din Ucraina. Lecțiile învățate de Beijing

Partenerii noștri