Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol în teritoriile din Antarctica revendicate de Marea Britanie
Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol în teritoriile din Antarctica revendicate de Marea Britanie, potrivit dovezilor prezentate într-o ședință a Camerei Comunelor a Parlamentului Regatului Unit, scrie Newsweek.
Vasul rusesc de cercetare polară Alexander Karpinski nu a atras prea mult atenția când a ancorat în Cape Town în 2020, la întoarcerea din Antarctica. La vremea aceea, lumea era mult mai îngrijorată de pandemia de coronavirus decât de anunțul făcut de ruși: descoperiseră aproximativ 70 de miliarde de tone de petrol și gaz în Marea Weddell.
Rezervele descoperite conțin echivalentul a aproximativ 511 miliarde de barili de petrol, o producție de 10 ori mai mare decât cea obținută din Marea Nordului în ultimii 50 de ani - destul cât să satisfacă cererea globală timp de 14 ani, potrivit The Telegraph.
Marea Weddell face parte din teritoriile din Antarctica revendicate de Marea Britanie, dar și de Chile și Argentina.
Cu toate că nu și-au revendicat oficial niciun teritoriu în Antarctica, Rusia, împreună cu SUA și China, și-au mărit treptat prezența în regiune în ultimii ani lansând mai multe programe științifice și înființând 5 stații de cercetare din 1957 și până acum.
Acum, însă, au apărut temeri că Rusia încearcă să își facă simțită prezența în regiune - și nu doar prin metode de cercetare științifică.
Antarctica este guvernată de Tratatul Antarcticii, semnat prima dată pe 1 decembrie 1959, care spune că nicio țară nu deține vreo parte din Antarctica și desemnează regiunea drept un continent dedicat păcii și științei, ceea ce înseamnă că toate activitățile de exploatare a zăcămintelor de petrol în zonă sunt interzise.
Experții susțin acum că Rusia ar putea explora părți din Antarctica în căutare de petrol și gaze și studiază continentul din rațiuni militare, încălcând tratatul.
Acțiunile Rusiei în regiune ar putea „semnala o potențială amenințare la adresa interdicției permanente asupra mineritului”.
„Există îngrijorarea că Rusia colectează date seismice ceea ce ar putea fi interpretată ca o prospecțiune, mai degrabă decât cercetare științifică”, a spus Klaus Dodds, profesor de geopolitică la Colegiul Regal Holloway din Marea Britanie.
„Acțiunile Rusiei trebuie înțelese ca o decizie de a submina normele asociate cu cercetarea seismică și, în ultimă instanță, un precursor pentru extracția ulterioară de resurse.”
Dodds a explicat că, odată cu invazia rusească a Ucrainei, au existat „îngrijorări mari” legate de posibilitatea ca înrăutățirea relațiilor Moscovei cu lumea occidentală să „declanșeze o competiție strategică” între țările implicate, care va fi „tot mai evidentă în Antarctica”.
Astfel de tensiuni se resimt deja: Rusia și China au blocat încercările altor națiuni care au semnat Tratatul Antarcticii să își extindă regiunile protejate de pe continent în 2022.
Șapte țări, inclusiv Australia, Argentina, Chile, Franța, Noua Zeelandă, Norvegia și Marea Britanie, au teritorii în Antarctica pe care și le revendică. Totuși, SUA și majoritatea celorlalte țări nu recunosc aceste revendicări.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News