Live

Rusia a convocat-o pe ambasadoarea americană să se plângă pentru atacul ucrainean din Crimeea și a promis răzbunare

Data publicării:
Crimeea este vizată în mod constant de atacuri navale şi aeriene cu drone. FOTO: Shutterstock

Rusia a convocat-o pe ambasadoarea americană la Moscova, Lynne Tracy, şi i-a transmis un protest oficial cu privire la atacul ucrainean de duminică lansat împotriva Sevastopolului, oraș din Crimeea ocupată. Regimul de la Kremlin acuză Statele Unite că „sponsorizează și înarmează” Ucraina, că au devenit parte din conflict, și a promis răzbunare.

„Rachetele tactice ATACMS cu focoase de tip ciorchine, furnizate de SUA, care au fost utilizate împotriva locuitorilor din Sevastopol, au fost dirijate şi coordonate de specialişti militari americani”, au susținut reprezentanții regimului criminal de la Kremlin.

Atacul a avut loc duminică, în jurul orei locale 00:15, şi a implicat utilizarea de rachete tactice ATACMS furnizate de SUA şi echipate cu focoase cu fragmentaţie, a comunicat, anterior, ministerul rus al apărării, precizând că au fost trase cinci rachete, dintre care patru au fost interceptate.

Potrivit celor mai recente informaţii, patru persoane, inclusiv doi copii, au murit şi aproximativ 153 au fost rănite, a raportat, luni, presa locală, citându-l pe şeful Departamentului de Sănătate din Sevastopol, Vitali Denisov.

„Am asistat la un atac cu rachete absolut barbar în Crimeea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Înţelegem foarte bine cine se află în spatele acestei acţiuni, cine ghidează aceste rachete sofisticate din punct de vedere tehnic. Nu ucrainenii sunt cei care efectuează aceste lansări. Fireşte, implicarea directă a SUA în ostilităţile care au ucis civili ruşi nu poate rămâne fără consecinţe. Ce fel de consecinţe - timpul va spune”, a declarat Peskov.

Kremlinul susţine că Statele Unite nu numai că furnizează arme Ucraine, dar și că specialiştii americani ajută la supravegherea traiectoriei de zbor a rachetelor avansate. Autorităţile din Sevastopol au declarat, luni, stare de urgenţă, situaţie care poate restricţiona anumite drepturi constituţionale, cum ar fi libertatea de mişcare, pentru a asigura siguranţa publică.

Majoritatea victimelor făceau plajă pe o plajă din oraş în momentul în care resturile rachetei au căzut şi au explodat, fără niciun avertisment de alertă aeriană. Un purtător de cuvânt al guvernului ucrainean a declarat, luni, că victimele atacului cu rachete din Crimeea erau „ocupanţi civili”.

Mihail Podoliak, consilier politic în cadrul administraţiei prezidenţiale ucrainene, a scris pe Telegram: „În Crimeea nu există şi nu pot exista plaje, zone turistice şi alte semne fictive de viaţă paşnică”.

Rusia ocupă, în prezent, aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv sudul peninsulei Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014. Zona este, de asemenea, o destinaţie de plajă populară. Ca răspuns la incident, zona de plajă afectată situată în apropierea bazei navale Sevastopol a fost închisă pentru înot.

Portul principal al flotei ruse din Marea Neagră şi aerodromul militar Belbek sunt ambele situate în apropiere de Sevastopol.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se pregătește Donald Trump să conteste alegerile dacă le pierde

Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeni se află deja în regiunea Kursk

Donald Trump: Biografia celui mai controversat candidat din istoria alegerilor prezidențiale din SUA. Cum a revenit din abisul politic

Canada a trimis Ucrainei primul sistem avansat de rachete sol-aer NASAMS

Partenerii noștri