Live

Live Text Rusia a bombardat Nikopol, Sumî și continuă campania sa de deportări. Zelenski: Rusia a pierdut aproape 65.000 de oameni

Data actualizării: Data publicării:
Foto: NEXTA/ Twitter

Rusia își continuă bombardamentele în Ucraina. Forțele Moscovei au tras 40 de rachete Grad peste noapte în Nikopol și au lovit două comunități. De asemenea, regiunea Sumî a fost bombardată cu 104 proiectile, însă nu au existat victime. Președintele Volodimir Zelenski spune că aproape 65.000 de soldați ruși au murit în conflictul pornit în februarie și că „pacea va deveni posibilă când teroarea devine imposibilă pentru Rusia”. Între timp, experții ISW spun că Moscova își continuă campania de „epurări” etnice și deportări de ucraineni către Rusia, încercând să depopuleze unele zone și să le repopuleze cu ruși.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Belarusul anunță că va găzdui aproape 9.000 de soldați ruși

ACTUALIZARE 17: 50 Ministerul Apărării de la Minsk a anunțat că în Belarus vor fi staţionaţi puţin sub 9.000 de militari ruşi, în cadrul "grupului regional" de forţe pentru apărarea graniţelor ţării, relatează duminică agenţia Reuters.

"Primele trenuri cu militari ruşi care participă (la grupul regional) au început să sosească", a scris duminică pe Twitter Valerii Revenko, şeful departamentului pentru cooperare militară internaţională din cadrul ministerului belarus.

Relocarea lor va dura câteva zile, a menţionat acesta, adăugând că numărul lor total va fi de "puţin sub 9000 de oameni".

Revenko a mai spus că vor fi oferite mai multe detalii la o conferinţă de presă cu ataşaţii militari regionali.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat luni Polonia, Lituania şi Ucraina că pregătesc atacuri "teroriste" şi o "răscoală" în Belarus şi a anunţat desfăşurarea acestui grup militar regional.

Belarus asigură că această forţă este doar defensivă şi urmăreşte să-şi securizeze graniţa, într-un moment în care Minskul acuză Kievul că pregăteşte o ofensivă, stârnind temeri cu privire la intervenţia sa directă în conflictul din Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat marţi Moscova că doreşte "atragerea Belarusului în război" şi a cerut de la G7 o misiune internaţională de observare la graniţa dintre Ucraina şi Belarus.

Șeful Gazprom amenință că oprește livrările dacă europenii plafonează prețurile la gazele rusești

ACTUALIZARE 16:05 Directorul general de la grupul rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat duminică că planurile privind plafonarea preţului pentru exporturile de gaze naturale ruseşti ar conduce la oprirea livrărilor, reiterând o ameninţare similară venită de la preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, transmite Reuters.

Conflictul din Ucraina a determinat clienţii europeni să-şi reducă achiziţiile de energie din Rusia, în timp ce G7 şi blocul comunitar încearcă să impună un plafon de preţ pentru petrolul şi gazele ruseşti.

„O astfel de decizie unilaterală este, desigur, o încălcare a contractelor existente, ceea ce ar duce la încetarea livrărilor", a spus Alexei Miller pentru postul public de televiziune, scrie Agerpres.

Rata de sărăcie din Ucraina a crescut de zece ori din cauza războiului

ACTUALIZARE 15:52 Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile din orașele ucrainene vor complica situația economică îngrozitoare cu care se confruntă țara, care a înregistrat deja o creștere a ratei de sărăcie de zece ori în acest an, a declarat sâmbătă un oficial de vârf al Băncii Mondiale, potrivit Reuters.

Directorul regional al Băncii Mondiale pentru Europa de Est, Arup Banerji, a declarat că restabilirea rapidă a puterii de către Ucraina după atacurile pe scară largă ale Rusiei asupra instalațiilor energetice din această săptămână reflectă eficiența sistemului de război, dar schimbarea tacticii Moscovei produce nenumărate riscuri majore.

Reprezentantul Băncii Mondiale estimează că 25% din populația Ucrainei va trăi în sărăcie până la sfârșitul anului, în creștere față de puțin peste 2% înainte de război. Până la finalul anului viitor, această rată ar putea ajunge la 55%.

Recruții care au comis masacrul din poligonul rus Belgorod s-ar fi enervat din cauza religiei

ACTUALIZARE 10:57 Un consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că cei doi recruți care au împușcat mortal 11 persoane și au rănit alte 15 într-un poligon de tragere din regiunea rusă Belgorod ar fi comis atacul după o ceartă pe teme religioase, scrie Reuters.

Oleksii Arestovici, un consilier al lui Zelenski, a declarat într-un interviu pe YouTube că atacatorii erau din Tadjikistan și au deschis focul asupra celorlalți după o ceartă pe tema religiei.

Tadjikistanul este o națiune predominant musulmană, în timp ce aproximativ jumătate dintre ruși urmează diferite ramuri ale creștinismului, în principal ortodoxia.

Armata ucraineană a respins un grup de recunoaștere și sabotaj al Rusiei în sud

Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei raportează că Rusia a trimis un grup de sabotaj și recunoaștere format din până la șapte oameni către satul Trifonivka eliberat recent în regiunea Herson.

Grupul a fost respins de armata ucraineană. Comandamentul a raportat și că forțele ruse ar fi pierdut 14 soldați, precum și trei instalații de artilerie autopropulsate, un obuzier Msta-B și două drone Orlan-10, transmite The Kyiv Independent.

Rusia a bombardat Nikopol

Mai mult de 40 de rachete rusești au fost trase în Nikopol peste noapte, rănind un bărbat în vârstă de 47 de ani, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, pe Telegram.

Forțele ruse au tras cu lansatoarea de multiple rachete Grad și alte tipuri de artilerie grea către comunitățile Nikopolska și Marhanetska din regiune, transmite The Kyiv Independent.

Mai mult de 30 de clădiri înalte și rezidențiale, o afacere, câteva mașini și câteva linii de distribuție a gazelor au fost lovite în Nikopol, potrivit lui Reznicenko.

ISW: Rusia continuă să desfășoare deportări masive și forțate de ucraineni

Institutul pentru Studiul Războiului transmite că deportările de ucraineni făcute de Rusia probabil înseamnă o campanie de epurare etnică intenționată pe lângă aparentele încălcări ale Convenției de Prevenire și Pedeapsă a Crimelor de Genocid.

Experții ISW citează vicepremierul rus Marat Khusnullin, care a spus vineri că „câteva mii” de copii din regiunea Oblast sunt „deja în alte regiuni ale Rusiei, odihnindu-se în cămine și tabere pentru copii. Așa cum ISW a raportat anterior, oficialii ruși au recunoscut public că dau spre adopție copii din zonele ocupate ale Ucrainei către familii de ruși într-o manieră care ar putea fi o violare a Convenției de Prevenire și Pedeapsă a Crimelor de Genocid.

Experții adaugă că Rusia ar putea fi suplimentar angajată într-o mai mare campanie de epurare etnică prin repopularea orașelor ucrainene cu cetățeni veniți din Rusia.

Rusia a bombardat Regiunea Sumî

Guvernatorul regiunii Sumî, Dmitro Jivițki a raportat că trupele ruse au lovit șase comunități ale regiunii, inclusiv Velikopisarivska, Bilopilska, Șalihine, Krasnopilia, Esman și Ricikivska cu 104 rachete. Potrivit lui Jivițki, nu au existat victime, transmite The Kyiv Independent.

Zelenski: Pierderile Rusiei se apropie de 65.000 de oameni. Pacea va deveni posibilă când teroarea devine imposibilă pentru Rusia

„Facem totul pentru a reduce capacitatea ocupanţilor, abilitatea armatei ruse de a răspândi teroare pe pământul ucrainean. Distrugem în mod constant logistica teroriştilor, depozitele şi cartierele lor generale. Pierderile totale ale duşmanului în ceea ce priveşte oamenii ucişi se apropie de 65.000. Atât de mulţi cetăţeni ai Rusiei şi-au dat viaţa pentru posibilitatea ca o mână de oameni de la Kremlin să ignore realitatea”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său de sâmbătă seară.

Preşedintele Ucrainei a adăugat că, potrivit felului în care continuă „operaţiunea de îngropare” rusească, se poate spune că nici măcar 100.000 de cetăţeni ruşi morţi nu vor determina Kremlinul să se gândească puţin.

„Doar victoriile reale ale Ucrainei, doar apărarea acesteia de către lumea liberă faţă de teroarea şi şantajul ruseşti – protecţie prin sancţiuni, protecţie prin ajutor pentru Ucraina – doar mutarea completă a ocupanţilor de pe pământul ucrainean şi demontarea capacităţilor agresive ale statului terorist – toate astea sunt calea spre pace. Pacea va deveni posibilă când teroarea sa devine imposibilă pentru Rusia”, a continuat Zelenski.

El a menţionat că, sâmbătă şi vineri, mai multe regiuni ale ţării au fost ţinta atacurilor ruseşti, în special cu rachete şi drone iraniene, unele fiind însă doborâte.

„Dar, din nefericire, nu toate. Din nefericire, sunt distrugeri şi victime. Donbas, Zaporojie, regiunea Nikolaiv, regiunea Harkov, regiunea Sumî, regiunea Kiev, regiunea Dnipro şi alte regiuni din ţara noastră... Facem totul pentru a doborî mai multe rachete ale duşmanului şi drone, pentru a neutraliza mai multe poziţii de atac ale armatei ruse. Şi cu siguranţă va veni ziua când statul nostru va putea să îşi îndeplinească misiunea sută la sută”, a arătat el.

Preşedintele Ucrainei le-a mulţumit celor care îndepărtează consecinţele „atacurilor teroriste” ale Rusiei: angajaţilor din energie, ai serviciilor de urgenţă, autorităţi locale, muncitori în construcţii, angajaţi ai poliţiei, oficiali guvernamentali.

„Deşi în unele oraşe şi districte companiile de electricitate sunt încă forţate să limiteze alimentarea cu electricitate pentru a menţine stabilitatea sistemului, facem şi vom face totul pentru a restabili capacităţile tehnice pentru livrare. De asemenea, în zonele eliberate din regiunile Harkov, Herson şi Doneţk (la Lîman, Sviatohirsk) lucrăm pentru a restabili ordinea, serviciile sociale şi medicale, alimentarea cu energie, comunicaţiile, alimentarea cu apă şi gaze, unde este posibil”, a explicat Zelenski.

El a spus că le este recunoscător tuturor celor care le redau ucrainenilor viaţa normală.

„Operaţiunile active continuă în diferite zone ale frontului. O situaţie foarte dificilă rămâne în regiunea Doneţk şi regiunea Lugansk. Cea mai grea este direcţia Bakhmut, ca şi în zilele anterioare. Ne menţinem poziţiile. În general, în est şi sud, facem totul pentru a-i face pe ocupanţi să simtă că nu au nicio perspectivă. Indiferent pe cine trimit să lupte împotriva noastră, se va termina tot cu o înfrângere pentru ei”, a susţinut el.

El le-a amintit cetăţenilor ruşi care nu vor să participe la acest „război criminal”, dar care sunt trimişi la război, că au posibilitatea de a se preda ucrainenilor şi a-şi salva astfel viaţa.

”Ucraina va lua înapoi cu siguranţă tot ce îi aparţine”, a mai arătat Zelenski.

Franța va antrena până la 2.000 de soldați ucraineni

Președintele francez Emmanuel Macrin a sprijinit o propunere de a antrena soldați ucraineni în țară, a spus, sâmbătă, ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu pentru ziarul Le Parisien.

Acesta a adăugat că planul de antrenamente va permite „până la 2.000 de soldați ucraineni să fie primiți în Franța”. Soldații ucraineni vor fi desemnați unor unități franceze timp de câteva săptămâni, notează Le Parisien.

Fiul este soldat în armata ucraineană, tatăl este colonel în armata rusă. Drama unei familii destrămate de războiul lui Putin

În primele ore ale zilei de 24 februarie, când rachetele rusești care au început să lovească Ucraina au declanșat cea mai mare invazie militară asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, Artur, precum și milioane de alți ucraineni, au pus mâna pe telefon ca să-și contacteze familia, scrie The Guardian. Dar, în timp ce alți tineri ucraineni își făceau griji pentru siguranța părinților lor, Artur, în vârstă de 27 de ani, avea un mesaj diferit pentru tatăl său, Oleg, colonel al forțelor separatiste proruse din estul Ucrainei.

Povestea lui Artur Asadov este prima despre un soldat ucrainean al cărui tată luptă pentru Rusia care a fost făcută publică până acum. Capturi foto: Instagram / @artur_asadov

Fiul: „Nenorociților!”

Tatăl: „Nu pune mâna pe armă. Kievul va cădea imediat.”

Artur nu a urmat sfatul tatălui său și s-a oferit ca voluntar, luând parte la misiunea de apărare a capitalei Ucrainei, încheiată cu succes atunci când forțele ruse s-au retras din regiunea Kievului în luna aprilie.

La scurt timp după aceea, Artur s-a înrolat în armata regulată a Ucrainei și a luat parte la recenta contraofensivă desfășurată în nordul și estul țării. În fotografiile postate pe Instagram, Artur poate fi văzut când intră orașele Izium și Liman, două orașe cu importanță strategică eliberate de Ucraina în ultima lună.

Gestul amuzant prin care un oficial ucrainean le-a oferit telespectatorilor un indiciu despre o informație confidențială

Ucrainenii avansează tot mai mult în regiunea Herson, iar acest lucru a creat panică printre oficialii impuși de Moscova în regiune, deși aceștia susțin că situația este sub control.

Un oficial ucrainean le-a oferit telespectatorilor în direct un indiciu despre o informație confidențială Foto: captură video

Adjunctul guvernatorului a publicat mai multe mesaje în care asigură populația că situația este sub control. Unul dintre mesaje e transmis însă dintr-o mașină ce pare să se deplaseze destul de rapid. Internauții sunt convinși că oficialul deja fuge din Herson, din cauza ofensivei ucrainene.

„Încercările forțelor armate ale Ucrainei de a avansa în direcția Herson sunt fără succes. În ciuda încercărilor de a lansa o ofensivă în regiunea Herson din comuna Dudceanî și prin bombardarea raionului Berislav, totul este în regulă și nu există schimbări. Linia de apărare funcționează, iar situația este complet sub control”, dă asigurări Kirill Stremousov.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Moscova amenință Republica Moldova și sare în apărarea separatiștilor din Transnistria. Zaharova: Rusia va reacționa la orice provocări

Partenerii noștri