Live

Ruptură profundă între Armenia și Rusia. Armenii acuză Kremlinul că a confiscat Nagorno-Karabah pentru a-l preda Azerbaidjanului

Data publicării:
Dictatorul azer, Ilham Aliev, a vizitat Moscova la doar 5 zile după retragerea trupelor ruse din Nagorno-Karabah. Foto: Profimedia Images

Secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, Armen Grigorian, a acuzat, miercuri, Rusia că i-a confiscat ţării sale enclava Nagorno-Karabah şi a predat-o Azerbaidjanului.

„A venit Rusia, a luat Nagorno-Karabah, care era în mâinile noastre, a înapoiat-o Azerbaidjanului şi apoi a plecat. Asta este realitatea”, a declarat Grigorian, conform site-ului armean de ştiri news.am.

Oficial a făcut, astfel, aluzie la plasarea forţelor ruse de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah după războiul armeano-azer din 2020 şi la retragerea lor în aprilie anul trecut, după dizolvarea autoproclamatei republici Arţah.

„Afirm că Rusia a preluat Nagorno-Karabah”, a subliniat Grigorian, care a spus că,„fără autorizaţia Rusiei” nu s-ar fi produs războiul din 2020, care a pecetluit soarta enclavei armene de pe teritoriul Azerbaidjanului.

În plus, el a acuzat Rusia că nu şi-a îndeplinit contractele de aprovizionare cu arme faţă de Armenia. „Se plâng în Rusia că Armenia cumpără arme din alte ţări, dar ei nu îndeplinesc contractele semnate în 2021 şi 2022”, a spus secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei.

Relaţiile dintre Armenia şi Rusia trec printr-unul dintre cele mai dificile perioade de după destrămarea Uniunii Sovietice în decembrie 1991. În luna februarie, prim-ministrul armean, Nikol Paşinian, a îngheţat participarea ţării sale la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţa militară post-Vietnam condusă de Rusia şi din care mai fac parte Belarus, Kazahstan, Kârgâstan şi Tadjikistan.

În urmă cu două săptămâni, el a dat asigurări că Armenia va părăsi OTSC, deşi nu a precizat când va fi luată această decizie. Acuzând OTSC de inacţiune în faţa agresiunii azere, a subliniat că acest proces ar putea fi finalizat într-o lună ori „într-unul sau trei ani”.

La sfârşitul lunii mai, premierul armean a acuzat faptul că două ţări membre OTSC, pe care nu le-a numit, au participat la pregătirile Azerbaidjanului pentru războiul din 2020 din Nagorno-Karabah.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rușii susțin că au dejucat comploturi ale ucrainenilor pentru uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi familiilor acestora

Zaharova vine cu noi acuzații nefondate la adresa Chișinăului. Ce a declarat acum purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe

Maia Sandu confirmă că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova

Rusia a atacat Ucraina cu zeci de rachete și sute de drone, în dimineața de Crăciun. Zelenski: Ce poate fi mai inuman?

Partenerii noștri