Live

România va cumpăra din Statele Unite patru sisteme radar Sentinel

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Flickr US Embassy Romania

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel pentru România. Guvernul României a solicitat achiziționarea a până la patru sisteme radar Sentinel AN/MPQ-64 F1.

Ambasadorul SUA Kathleen Kavalec a declarat: „Achiziționarea de către România a sistemului radar Sentinel evidențiază parteneriatul pe termen lung în domeniul securității dintre cele două țări. Aceste sisteme radar vor spori considerabil gradul de avertizare timpurie pentru potențialele amenințări la adresa orașelor și infrastructurii critice din România și vor proteja mai bine teritoriul și cetățenii României. Achiziția Sentinel îmbunătățește securitatea României, aliatul nostru NATO și o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa.”

Cu o valoare totală inițială de aproximativ 90 de milioane de dolari, primele două sisteme vor fi finanțate în principal prin intermediul granturilor din fondul pentru Finanțare Militară Externă (Foreign Military Financing) al Departamentului de Stat al SUA.

Tehnologie nouă și mobilitate

Sistemul Sentinel este capabil să detecteze o gamă largă de obiecte aeriene și va spori semnificativ capacitatea României de descurajare și apărare împotriva potențialelor amenințări.

AN/MPQ-64 Sentinel este un sistem radar 3D cu impulsuri Doppler în bandă X, dirijat electronic, utilizat pentru a avertiza și a indica armelor SHORAD (Short Range Air Defense) locația țintelor ostile care se apropie de forțele din prima linie. Acesta este produs în prezent de Raytheon Missiles & Defense.

Construit pentru prima dată în 1995 ca o modificare a AN/TPQ-36A pentru rolul de căutare și urmărire în cadrul sistemului norvegian de apărare aeriană NASAMS, radarul Sentinel este desfășurat în cadrul unităților de apărare aeriană din zonele avansate ale armatei SUA.

Montat pe o platformă remorcată, acesta poate fi poziționat la distanță de restul unității.

 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

România, printre cele zece țări UE care au cerut înăsprirea sancțiunilor împotriva sectorului energetic rusesc, scrie agenția PAP

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

MAI a dat asigurări că vor exista doar „controale aleatorii și inopinate” la granițele cu Bulgaria și Ungaria de la 1 ianuarie 2025

Partenerii noștri